REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Golden Sahara II na svetlečih Goodyear gumah

Golden Sahara II na svetlečih Goodyear gumahvir: Goodyear.com

Goodyear je v sodelovanju z muzejem Klairmont Kollections na ženevskem avtomobilskem salonu premierno razkril obnovljeni avtonomni avtomobil Golden Sahara II. Gre za enega prvih konceptnih avtonomnih vozil iz 50ih in 60-ih let prejšnjega stoletja, ki ga je Goodyear tudi tokrat opremil s posebnimi pnevmatikami, ki prepuščajo svetlobo.

Vgrajena razsvetljava je bila del Goodyearove širše zamisli o razvoju pnevmatik, ki bi v slabih vremenskih razmerah omogočale dodatno osvetlitev cestišča oziroma zasvetile ob nenadnem zaviranju vozila.

Legendarni konceptni avtonomni avtomobil Golden Sahara II je predstavljal pravi poligon za testiranje novih naprednih rešitev; od elektronskih sistemov nadzora pospeševanja, zaviranja in krmiljenja z ročico po vzoru iz letalske industrije do avtomatskega zavornega sistema, ki je s senzorji zaznaval morebitne ovire na poti.

Posebne sijoče pnevmatike za omenjeno vozilo je razvilo podjetje Goodyear. Njegovi inženirji so pri tem uporabili neothane, vrsto prosojnega sintetičnega kavčuka, pnevmatike pa so imele v notranjosti vgrajena tudi svetila.

Vgrajena razsvetljava je bila del Goodyearove širše zamisli o razvoju pnevmatik, ki bi v slabih vremenskih razmerah omogočale dodatno osvetlitev cestišča oziroma zasvetile ob nenadnem zaviranju vozila.

Golden Sahara II
vir: Goodyear.com

Golden Sahara II je v svojih zlatih časih gostovala tudi v različnih filmskih in televizijskih projektih, zahvaljujoč naprednim tehnologijam pa je vse do danes obdržala status edinstvenega vozila v zgodovini ameriškega avtomobilizma.

Inženirji so pri tem uporabili neothane, vrsto prosojnega sintetičnega kavčuka.

Obnovitvi Golden Sahare II, ki sta jo izpeljala muzej Klairmont Kollections in podjetje Speakeasy Customs and Classics, se je z izdelavo novih pnevmatik pridružil tudi Goodyear.

Tovrstni projekti in razvoj konceptnih pnevmatik, ki so predstavljene na ženevskem avtomobilskem salonu, so namreč odlična priložnost za širjenje obzorij v iskanju inovativnih tehnologij mobilnosti v prihodnosti.

Golden Sahara II
vir: Goodyear.com

Video predstavitev obnovljene Golden Sahare II z Goodyearovimi pnevmatikami si lahko ogledate v spodnjem videu.

Ali ste vedeli?

Goodyear Dunlop Sava Tires d.o.o. je eden vodilnih proizvajalcev pnevmatik v jugovzhodni Evropi in je že od leta 1998 del mednarodne korporacije Goodyear. V družbi Goodyear Dunlop Sava Tires, ki je v letu 2019 že šestič zapored pridobila neodvisni certifikat Top Employer, je zaposlenih okoli 1.400 sodelavcev.

Goodyear Dunlop Sava Tires proizvaja oziroma trži pnevmatike za osebna, poltovorna in tovorna vozila, pnevmatike za industrijske in gradbene stroje, moto pnevmatike in avto zračnice. Prodajni splet sestavljajo pnevmatike petih blagovnih znamk: Goodyear, Dunlop, Sava, Fulda in Debica.

Njihove pnevmatike prinašajo varnost in udobje voznikom na cestah po vsem svetu, saj približno 80 odstotkov pnevmatik prodajo v evropske in druge države prek prodajne mreže koncerna Goodyear. 

Golden Sahara II
vir: Goodyear.com

O korporaciji Goodyear

Goodyear je eden izmed največjih proizvajalcev pnevmatik na svetu. Zaposluje približno 64 tisoč ljudi. Izdelke proizvaja v 47 obratih, ki so v 22 državah po svetu.

V njegovih dveh centrih za inovacije v Akronu v ZDA in v Colmar-Bergu v Luksemburgu si prizadevajo za razvoj najnaprednejših izdelkov in storitev, ki postavljajo standarde glede tehnologij in zmogljivosti v industriji. 

O muzeju Klairmont Kollections

Klairmont Kollections je muzej v zasebni lasti v Chicagu.  Muzej, ki je bil nedavno odprt za javnost, se ponaša s tristotimi razstavljenimi avtomobili na enem hektarju muzejskih površin (10.000 m2).

Eksponati zajemajo vse od avtomobilov s preloma stoletja do edinstvenih vozil zgodovinske vrednosti, med katere spada tudi Golden Sahara II. Muzej Klairmont Kollections nudi tudi prostor z 250 sedeži, ki je namenjen zasebnim prireditvam in je odličen kraj za ljubitelje avtomobilov, skupine popotnikov ali poslovne dogodke. Za več informacij obiščite spletno stran: www.klairmontkollections.com.


 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek