REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Custom kolesa: trend, užitek… nostalgija

Custom kolesa: trend, užitek… nostalgijaVIR: Insajder.com

Scena predelanih motociklov sega nazaj vsaj 50 let. Kaj pa kolesa, služijo nam za prevoz od točke a do točke b, za rekreacijo pa vse do vrhunskih športov. Vzporedno pa se je razvila še ena smernica: po meri narejena kolesa, ki izražajo umetniško svobodo in obenem vrhunsko tehnično znanje. Dejansko kot pri custom motociklih. Le da so tu gnana na pedale.

Predelava koles
VIR: Pinterest
V Sloveniji imamo nekaj klubov, ki se redno družijo in preko svojih izletov vzbujajo začudene poglede mimoidočih.

Scena ni nova, ne v tujini ne pri nas. V Sloveniji imamo nekaj klubov, ki se redno družijo in preko svojih izletov vzbujajo začudene poglede mimoidočih. Imamo tudi nekaj vrhunskih izdelovalcev, ki se brez težav postavijo ob bok svetovni konkurenci. Prav ste slišali, v Sloveniji se izdelujejo po meri narejena custom kolesa, ki so ne samo funkcionalna, temveč po konstruktorski plati izredno zanimiva in z rešitvami, ki se jih ne bi sramovali tudi pri najbolj razvpitem izdelovalcu motociklov OCC.

Predelava koles
VIR: Pinterest

Zakaj kolesa? Predelava motociklov se je zaradi izredno strogih in rigidnih pravil skoraj da ustavila. A-test, certificirani vgradnji deli, nemogoči pregledi predelanih okvirjev… vse to odpade, ko si omislite kolo, ki je prav tako custom, prav tako tehnični biser in ki prav tako izraža vas in vaš način dojemanja »vetra v laseh«. Le da se vse skupaj odvija na mnogo bolj »eko« način. Pa še cenejše je in praviloma lahko z njim pridete tudi v mestno središče. Že res, da niso med najhitrejšimi, niti med najlažjimi, a z menjalniki v pestu, ki imajo med 3 in kar 9 prestavami, postane poganjanje lažje tudi pri vzponih in preprostejše pri spustih.

Predelava koles
VIR: Pinterest
Že res, da niso med najhitrejšimi, niti med najlažjimi, a z menjalniki v pestu, ki imajo med 3 in kar 9 prestavami, postane poganjanje lažje tudi pri vzponih in preprostejše pri spustih.

Zanimivo je tudi, da ni nujno, da v garaži stoji chopper motocikel, pa se človek vseeno odloči za tako kolo in s tem tudi tak način druženja ter uživanja. 

Oglejte si majhno galerijo koles in ideje, ki so jih izdelovalci spravili v življenje. Naslednjič pa bomo obiskali slovenskega izdelovalca in ga malo povprašali o sceni, načinu izdelave ter kako na nas gleda tujina.

Predelava koles
VIR: Pinterest

 

Predelava koles
VIR: Pinterest

Delite članek