REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Primerjava cen zimskih gum v Sloveniji in na Hrvaškem presenetila hrvaške novinarje: Razlike so ogromne!

Primerjava cen zimskih gum v Sloveniji in na Hrvaškem presenetila hrvaške novinarje: Razlike so ogromne!Tudi v Sloveniji je marsikaj ceneje – še posebej za kupce s Hrvaške, ki kupujejo zimske gume za svoje jeklene konjičke. Razlike v cenah so precejšnje, ponekod tudi do 100 odstotkov. Vir: Posnetek zaslona, FB

Slovenija ima težave na področju visoke inflacije in pogosto tudi z visokimi cenami izdelkov, ki jih včasih ceneje najdemo v Avstriji in Italiji.

Kako se bodo s tem v prihodnje borili v ZDA kaže spodnja video parodija vse višjih cen izdelkov - s posebej šolanimi prodajalci, ki bodo strankam znali izdati račune za vrtoglave cene...

A tudi v Sloveniji je medtem marsikaj ceneje – še posebej za kupce s Hrvaške.

To te dni ugotavljajo tudi hrvaški vozniki, ki potrebujejo nove zimske gume.

Na Hrvaškem je od 15. novembra do 15. aprila obvezna uporaba zimske opreme na vseh vrstah motornih vozil, ne glede na vremenske razmere in stanje cest.

Zato imajo vulkanizerji na Hrvaškem te dni polne roke dela. Toda veliko Hrvatov se odloča za nakup in montažo gum v Sloveniji, Srbiji in BiH, kjer so cene precej nižje kot na Hrvaškem.

Tudi v Slovenij je marsikaj ceneje – še posebej za kupce s Hrvaške, ki kupujejo zimske gume za svoje jeklene konjičke. Razlike v cenah so precejšnje, ponekod tudi do 100 odstotkov.

V redakciji hrvaškega Indexa so primerjali cene pnevmatik na slovenskem in hrvaškem trgu.

Glede na to, da je na vsakem trgu, tudi na Hrvaškem in v Sloveniji, velika ponudba zimskih pnevmatik, so s primerjavo cen v obeh državah razrede pnevmatik razdelili na premium, medium in ekonomski razred.

Razlike v cenah so precejšnje, ponekod tudi do 100 odstotkov.

Premium razred

Pri primerjavi premium zimskih pnevmatik so se osredotočili na znamke Continental, Bridgestone, Goodyear in Michelin. To so najkakovostnejše, a tudi daleč najdražje znamke pnevmatik.

Ena taka guma redko stane manj kot 150 evrov, razlika v ceni v Sloveniji in na Hrvaškem pa je vidna. Tako na primer ena pnevmatika 195/60 R18 96H v Sloveniji stane 175,52 evra, na Hrvaškem pa 222 evrov.

Pri nakupu štirih pnevmatik je razlika kar 185,92 evra.

Vir: Posnetek zaslona, FB

To je več kot cena še ene takšne gume. Ali so najdražje gume tudi najboljše, so vprašali poznavalca avtomobilskega trga Miljenka Nikolića.

»So. Gre za premium proizvajalce, ki ponujajo odlične zmogljivosti na vseh področjih, tudi v četrti kategoriji (kilometrina, poraba, hrup, ki ni povezan z voznimi lastnostmi). Vsekakor so priporočljivi za zahtevnejše uporabnike, pa tudi tiste, ki želijo premagati večjo kilometrino in voziti v težjih razmerah,« je dejal.

Cene pnevmatik srednjega razreda so nekoliko nižje, a ne bistveno.

Vir: Posnetek zaslona, FB

Pri primerjavi pnevmatik v tej kategoriji so se osredotočili na znamke Hankook, Falken, Nokian in Kleber. Pri nakupu več kosov se občuti razlika v cenah.

Tako denimo pnevmatika 215/55 R16 93H v Sloveniji stane 128,18 evra, na Hrvaškem pa 140,50 evra. Z nakupom kompleta gum dobimo zopet razliko 50 evrov in to brez montaže.

Prihranek je seveda pri nakupu v Sloveniji.

Kontaktirali so več manjših vulkanizerjev na Hrvaškem in v Sloveniji ter se pozanimali o nakupu in montaži pnevmatik ekonomskega razreda (istega proizvajalca) za Golf VI.

Gume so tipa 195/65 R15.

V Sloveniji bi štiri pnevmatike stale 217,16 evra plus šest evrov za montažo vsake pnevmatike, kar bi skupaj zneslo 242,16 evra.

Vir: Posnetek zaslona, FB

Na Hrvaškem je račun fiksen, za zahtevan tip in tip gum je treba malo dlje počakati, ker imajo veliko gnečo. Za isto znamko in tip pnevmatik kot v Sloveniji bi z montažo in balansiranjem račun znašal 280 evrov, tako da je v povprečju razlika z montažo pnevmatik znova okoli 50 evrov.

Veliko Hrvatov se odloča za nakup in montažo gum v Sloveniji, Srbiji in BiH, kjer so cene precej nižje kot na Hrvaškem.

Pri primerjavi cenovno ugodnih znamk pnevmatik so se osredotočili na znamke Sava, Kormoran in Kumho.

Tudi tu so razlike v slovenskih in hrvaških cenah, za kakih 10 do 15 odstotkov. Gumo 165/65 R14 79T je na primer v Sloveniji mogoče najti za 59,75 evra, na Hrvaškem pa 71,80 evra. Enako velja za druge vrste pnevmatik.

Lani na Hrvaškem 50.000 vozil ni opravilo tehničnega pregleda zaradi slabih gum, medtem ko so lastnike kar 90.000 vozil opozorili, da so njihove gume skoraj izrabljene in da čim prej potrebujejo nove.

Slovenski prodajalci gum imajo tako očitno zaradi slabe konkurence na Hrvaškem še vedno zagotovljen lep dotok kupcev iz te države.

Podobno je tudi s prodajalci v BiH. Vendar morajo tam državljani iz Evropske unije na carini prijaviti nakup gum, dajatve pa so visoke in se zato takšni prijavljeni nakupi ne izplačajo.

Cariniki seveda novih gum praviloma ne zaznajo, so pa nedavno naleteli na dober ulov, ker je kupec s Hrvaške v avtu imel - račun od nakupa gum v BiH.

Carina in kazen zaradi neprijavitev nakupa sta mu drastično podražila na prvi pogled ugoden nakup.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek