REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zlomljen »kot oreh«: V Pentagonu panični, 32 »Patriotov« ni uspelo ustaviti Kinžala, uresničila se je Putinova prerokba!

Zlomljen »kot oreh«: V Pentagonu panični, 32 »Patriotov« ni uspelo ustaviti Kinžala, uresničila se je Putinova prerokba!Putin je Zhod še pravočasno opozoril glede zmogljivosti Kinžala. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

V ameriškem obrambnem ministrstvu so po uničenju oziroma »poškodovanju«, (kot se glasi uradna ocena) svojega sistema »Patriot« v precej paničnem stanju.

Njihov najboljši sistem je zastarel, nemočen pred ruskimi Kinžali in to sedaj vidi ves svet.

Kaj se je zgodilo kaže spodnja animacija.

Patrioti so naredili drag ognjemet, toda 1,1 milijarde dolarjev vreden sistem je premagala manj kot 2 milijona dolarjev vredna ruska raketa.

To zelo boli ZDA in režim v Kijevu še posebej zato, ker so bile pred tem razkrite laži, češ da so Patrioti sestrelili Kinžale.

Nič od tega ni res, a zahodno javnost vodilni mediji še naprej pitajo s pravljicami.

Po navedbah ruskih virov naj bi Američani ukrajinski vojski prepovedali nadaljnjo uporabo sistema Patriot, dokler ne bo opravljena analiza uspešnega ruskega napada nanje.

Spor naj bi obstajal tudi glede javnega prikaza sistema.

V ameriškem obrambnem ministrstvu so po uničenju oziroma »poškodovanju«, (kot se glasi uradna ocena) svojega sistema »Patriot« v precej paničnem stanju. Njihov najboljši sistem je zastarel, nemočen pred ruskimi Kinžali in to sedaj vidi ves svet.

Pentagon naj bi želel pokazati sistem v javnosti, da bi bilo jasno, da ni utrpel večje škode, v Kijevu pa tega menda nočejo, saj bi to izpodbilo njihovo trditev, da so sestrelili vse »Kinžale« oziroma kar šest takšnih raket, kar je seveda skoraj povsem nemogoče.

Do sedaj največjega udarca za protizračno obrambo v Ukrajini je prišlo, ko so ruske zračne sile v sklopu kompleksnega niza napadov na ukrajinsko prestolnico Kijev 16. maja uporabile hiperzvočno balistično raketo Kh-47M2 Kinžal, da bi nevtralizirale enoto ameriškega sistema zračne obrambe Patriot, uničile njen radar in nadzorni center ter domnevno vsaj enega od lansirnikov.

Po navedbah ruskih virov so zadeli pet delov tega kompleksa.

Ruski viri navajajo, da je »ukrajinska posadka«, ki je upravljala s Patrioti, vedela, da se bliža napad, vendar je imela le omejen čas reakcije zaradi zelo visoke hitrosti rakete Kinžal – kar je omejilo možnosti za ameriški raketni sistem, da spremeni svojo lokacijo.

Ciljani sistem Patriot je bil eden od dveh dostavljenih, pri čemer sta Berlin in Washington dobavila vsak po eno enoto. Enote zelo verjetno oskrbujejo tudi tujci, pogodbeniki.

Sistem patriot  Vir: Telegram
Sistem Patriot. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Enota naj bi ob približevanju ruskega Kinžala izstrelila 32 izstrelkov zemlja-zrak, vsak pa stane preko 5 milijonov dolarjev.

Celoten sistem je vreden 1,1 milijarde dolarjev, na koncu pa ga je onesposobil Kinžal, ki stane – manj kot 2 milijona dolarjev.

Zelo visoki stroški in omejeno število prestreznikov Patriot so bili ključni argument za nepošiljanje sistemov v Ukrajino, njihova učinkovitost pa je bila postavljena pod vprašaj, ne le zaradi zelo težavnih bojnih rezultatov sistema, ampak tudi zaradi naprednih zmogljivosti nove ruskih raket, kot so Kinžal, Iskander in Zircon.

Kljub temu je bila dobava sistema Patriot nujna zaradi skorajšnjega zloma ukrajinske zračne obrambe, saj so tako zahodni kot ukrajinski viri vse pogosteje opozarjali, da je arzenal raketnih sistemov S-300 in BuK, ki ščiti državo, postal kritično izčrpan.

»Tudi Patriote bomo strli [kot oreh] in na njihovo mesto bo treba nekaj namestiti, razviti nove sisteme – to pa je zapleten in dolgotrajen proces,« se je posmehnil Putin.

Uničenje sistemov Patriot se je zgodilo manj kot mesec dni po tem, ko so bili prvi sistemi dostavljeni aprila.

Že pred tem je sledilo svarilo ruskega predsednika Vladimirja Putina, da je uničenje ameriških sistemov popolnoma predvidljivo, če bodo nameščeni v Ukrajini. Putin je namreč dejal, da Washington »zdaj pravi, da lahko postavi Patriote [v Ukrajino]. V redu, naj to storijo.«

»Tudi Patriote bomo strli [kot oreh] in na njihovo mesto bo treba nekaj namestiti, razviti nove sisteme – to pa je zapleten in dolgotrajen proces,« se je posmehnil Putin.

MiG-31 s kinžalom
MiG-31 s Kinžalom. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Kar kaže, da se Rusija zaveda, da NATO nima novejše generacije protizračnih raket dolgega dosega, ki bi lahko zamenjali Patriote.

»Naši nasprotniki izhajajo iz ideje, da je to domnevno obrambno orožje. V redu, to bomo imeli v mislih. In vedno je mogoče najti protistrup,« je dodal Putin.

ZDA so zlasti decembra zagotovile Rusiji, da sistemov Patriot ne bo upravljalo ameriško osebje, kar so nekateri viri razumeli kot učinkovito zeleno luč za nadaljevanje napadov.

Pričakuje se, da se bo ukrajinsko osebje do leta 2024 naučilo upravljati s Patrioti, domnevno pa jih medtem upravljajo pogodbeniki iz držav članic Nata, ki so že seznanjeni s sistemi.

Raketa Kinžal, ki je bila uporabljena za nevtralizacijo baterije Patriot, je bila v uporabi v ruski vojski že konec leta 2017 in je bila prvič uporabljena v rusko-ukrajinski vojni 18. marca 2022, ko je zadela veliko podzemno skladišče v zahodni Ukrajini, v katerem je bila oborožitev, ki je bila nedavno dostavljena prek Poljske.

Raketa je bila izbrano orožje za napad na cilje visoke prioritete daleč za ukrajinskimi črtami zaradi svoje kombinacije zelo dolgega dosega in visoke zmogljivosti, pri čemer so bile površinsko izstreljene rakete Iskander z nekaterimi podobnimi zmogljivostmi zasnovane z dosegom le 500 km zaradi pogodbe o jedrskih silah srednjega dosega, katere pogodbenici sta bili Rusija in ZDA do leta 2019.

Kinžal je bil od leta 2017 obsežno razporejen v novoustanovljenih eskadriljah lovcev MiG-31K in MiG-31I, ki so bili ves čas nameščeni na območjih visokih napetosti z NATO, vključno s Sirijo, Belorusijo, Kaliningradom in Arktikom.

Sedaj bo Rusija drastično povečala še domete teh raket in število drugih sistemov, ki jih pogodba več ne omejuje.

Kinžal je bil od leta 2017 obsežno razporejen v novoustanovljenih eskadriljah lovcev MiG-31K in MiG-31I, ki so bili ves čas nameščeni na območjih visokih napetosti z NATO, vključno s Sirijo, Belorusijo, Kaliningradom in Arktikom.

MiG-31 je postal zvezda v rusko-ukrajinski vojni ne le zaradi uspešnih napadov na zemeljske cilje, temveč tudi zaradi zmogljivosti različic prestreznikov MiG-31BM/BSM, da uničujejo ukrajinska letala s pomočjo raket min radarjev »od daleč in od zgoraj.«

Položaj patriotov
Položaj Patriotov. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Edina preostala baterija Patriot v Ukrajini bo ostala prednostna tarča bodisi za jurišne lovce MiG-31K/I bodisi za druga ruska sredstva.

Rusko uničenje ameriškega sistema zemlja-zrak (SAM) MIM-104 Patriot, nameščenega v Kijevu, s hiperzvočnim izstrelkom Kinžal je tudi hud »medijski udarec« za režim Vladimirja Zelenskega in uspeh za Moskvo, ocenjuje Boris Rožin, vojaški strokovnjak iz Centra za vojaško politično novinarstvo. Ocenil je, da bodo kmalu uničili še več sistemov Patriot.

»Rusija je dosegla pomembno zmago za svojo podobo,« je dejal Rožin. »Pokazalo se je, da je ta kompleks [Patriot], kljub vsemu piarovskemu hrupu okoli njega, precej ranljiv in da, če želi, ga lahko Rusija onesposobi. (…) In v skladu s tem bo Rusija po uničenju enega kompleksa iskala naslednje, ki so tam.«

V Ukrajini so po uničenju sistema takoj priprli tudi šest uporabnikov družbenih omrežij, ukrajinskih blogerjev, ki naj bi s svojimi objavami delovanja Patriotov in posnetki eksplozij na tleh škodovali obrambnim sposobnostim kijevskega režima.

Grozi jim do osem let zapora.

Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ena od blogerk se je celo opravičevala javnosti, pojasnjevala, da ni vedela, kaj je posnela in da je posnetek takoj izbrisala ter zaželela zmago ukrajinskim silam – pri vsem tem pa ni niti besede povedala v ukrajinščini, pač pa v - ruščini…

Po Rožinovih besedah so zadevni posnetki razkrili poskuse Kijeva, da laže, da je »vse v redu.«

Zahodni osrednji mediji pa so pohiteli s trditvami, da sistem, izdelan v ZDA, ni bil popolnoma uničen, ampak samo »poškodovan.«

Jasno pa je, da je zaradi ruskega napada Patriot postal neoperativen, tudi če je bil po besedah vojaškega strokovnjaka uničen le en sam element sofisticiranega kompleksa.

Dodal je, da bo popravilo zahtevalo veliko časa in truda.

»Rusko obrambno ministrstvo se ne mudi z razkritjem, kako je bil napad organiziran,« je nadaljeval Rožin.

»Očitno so bili sprva poslani različni brezpilotni letalniki in rakete, ki so povzročili aktivacijo sovražnih sistemov, vključno s Patriotom, in ko je bilo identificirano specifično območje delovanja sistema zračne obrambe Patriot, ga je zadel hiperzvočni sistem Kinžal. Na posnetkih, ki so jih objavili blogerji, se jasno vidi, da je posadka, preden je raketa zadela območje Patriota, očitno opazila, da tarča ni neki cilj v Kijevu, ampak da so tarča oni sami. Izvedena je bila množična izstrelitev raket Patriot, izstrelili so 32 raket, da bi prestregli Kinžala, ki ga niso mogli zrušiti, zato je Kinžal zadel tarčo.«

Vojaški strokovnjak je opozoril, da je zahodni tisk množično izstrelitev raket ocenil kot znak, da je posadko Patriota zajela panika.

To pomeni, da so se odločili, da, če bodo izstrelili vse rakete hkrati, da bo morda vsaj ena od njih zadela Kinžala.

A so se vsi njihovi izračuni izkazali za napačne.

Po eni strani se je to stanje razlagalo kot posledica nezadostne usposobljenosti ukrajinske posadke.

Nekateri tudi opozarjajo, da so vse rakete Patriot pred zadetkom Kinžala izstrelili zato, da ne bi prišlo do še večje eksplozije raket oziroma njihovih motorjev na tleh.

Po drugi strani pa, če bi kompleks Patriot upravljala tuja in ne ukrajinska vojska, bi bilo to videti še slabše za Zahod, kar pomeni, da je med posadko, ki ni uspela prestreči hiperzvočne rakete, življenja izgubilo še več častnikov ali inštruktorjev iz članic NATO, pravi Rožin.

Poleg tega je omenjeni posnetek pokazal, da Kinžala ne more ustaviti niti množična izstrelitev raket.

Prav tako je pokazal, da je Patriot zastarel, kot trdi vojaški strokovnjak, ki je spomnil, da je pred tem Savdska Arabija ostro kritizirala sistem zračne obrambe ameriške proizvodnje, ker ni izpolnjeval njenih zahtev.

»Sistem Patriot je preteklost,« je dejal Rožin.

»Patriot PAC-2 in Patriot PAC-3 sta dve glavni različici, ki se trenutno uporabljata po vsem svetu, v ZDA in različnih državah. Toda celo med vojno v Jemnu je postalo jasno, da čeprav naj bi bil PAC-3 učinkovit proti iranskim manevrirnim balističnim raketam, so nekatere objekte, ki so jih pokrivali ti kompleksi [zračne obrambe], vseeno zadele iranske rakete.

V zvezi s tem je Patriot še vedno precej učinkovit proti letalom in raketam iz 1980-ih, 1990-ih in 2000-ih. (…) [Vendar] Patriot nima nobenih sposobnosti za boj proti hipersoničnemu orožju. Ko je nastajal ta kompleks, te naloge ni bilo,« je zaključil.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek