REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zelenski priznal poraz v Avdejevki: Nepravično!

Zelenski priznal poraz v Avdejevki: Nepravično!Zelenski meni, da sta glavna razloga za umik ukrajinske vojske iz Avdejevke pešanje pomoči z Zahoda in umetno pomanjkanje streliva. Vir: Posnetek zaslona, X

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je priznal, da se ukrajinski vojaki umikajo iz Avdejevke.

Dodal je, da je bila sprejeta takšna odločitev za ohranitev življenja ljudi.

Zelenski razlaga, da sta glavna razloga za umik ukrajinske vojske iz Avdejevke pešanje pomoči z Zahoda in umetno pomanjkanje streliva.

Na varnostni konferenci v Münchnu je dejal, da se Ukrajina sooča z umetnim primanjkljajem streliva, zlasti topniškega in raket dolgega dosega.

»Naš boj je omejen z razponom naše moči, vendar to ni odvisno od nas. Razmere v Avdejevki to potrjujejo,« je dejal Zelenski.

Po besedah Zelenskega je vojna v Ukrajini - nepravična.

»Ta vojna je nepravična, in to z vidika prednosti. Če imaš topništvo razpona 20 kilometrov, Rusija pa 40, je to pojasnilo zdajšnje situacije na fronti,« je dejal.

Kljub temu se je v svojem govoru tudi opogumil – tako je Zelenski med ostalim poudaril, da je »ukrajinski odpor proti ruski agresiji s podporo zavezic Kijeva ustavil uničenje svetovnega reda, ki temelji na pravilih« in da mora biti »leta 2024 trenutek za njegovo (svetovnega reda pod taktirko Washingtona in lakajskih držav) popolno prenovo«.

»Če zdaj ne reagiramo, bo (Vladimir) Putin naslednje leto zagodel katastrofo tudi za druge države. Ukrajina je že razbila mite, s katerimi je Rusija poskušala zamegliti resničnost in v katere je svet žal verjel,« je poudaril Zelenski.

Zelenski je izpostavil, da je hvaležen za varnostni sporazum z Nemčijo, ki je bil podpisan v petek v Berlinu, pa tudi med Ukrajino in Francijo v Parizu in izjavil, da gre le za »začetek izvajanja varnostnega sporazuma G7«.

Zelenski je še dejal, da je pripravljen, da nekdanjega ameriškega predsednika in kandidata za republikansko predsedniško nominacijo Donalda Trumpa spremlja na ukrajinsko fronto, da bi mu pokazal, kako je videti »prava vojna, ne pa tista na Instagramu«.

»Želimo, da se vsi kandidati zavejo, kaj se resnično zgodi v vojni. Če pride Trump, sem pripravljen z njim oditi na frontno črto. Če se bomo pogovarjali, kako končati vojno, po tem moramo pokazati tistim, ki sprejemajo odločitve, kako je videti resnična vojna,« je dejal Zelenski v panelu na Münchenski varnostni konferenci.

Ukrajinski predsednik se je zahvalil tudi vsem državam, ki so sprejele ukrajinske begunce in jih podpirajo.

»In če bo v Ukrajini dovolj sistema protizračne obrambe, bomo lahko domov vrnili milijone Ukrajincev, milijone naših ljudi, naših beguncev,« je sklenil Zelenski.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek