REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zelenski odstavil Zalužnega in imenoval Sirskega, neuspehov ukrajinske vojske bo odslej le še več!

Zelenski odstavil Zalužnega in imenoval Sirskega, neuspehov ukrajinske vojske bo odslej le še več!Sirski in Zelenski Vir:Telegram

General Valerij Zalužni je bil odstavljen z mesta vrhovnega poveljnika ukrajinskih oboroženih sil.

Obrambni minister Rustem Umerov je to objavil na Facebooku in Zalužnemu pripisal priznanje za izvedbo »ene najtežjih nalog« vodenja kijevskih sil proti Rusiji.

»Toda vojna ne ostane enaka. Vojna se spreminja in zahteva spremembe. Boji v letih 2022, 2023 in 2024 so tri različne realnosti; Leto 2024 bo prineslo nove spremembe, na katere moramo biti pripravljeni. Potrebni so novi pristopi, nove strategije,« je zapisal Umerov.

»Danes je bila sprejeta odločitev o nujnosti zamenjave vodstva oboroženih sil Ukrajine.«

Konec je znami, vojsko je prevzel klavec iz Bahmuta in podobno, so komentarji na ukrajinskih omrežjih.

Predsednik Vladimir Zelenski je v enem od nedavnih intervjujev jasno namignil na to potezo.

V soboto je Zelenski govoril z italijanskim novičarskim kanalom RAI TG1 in dejal, da namerava zamenjati »vrsto državnih voditeljev«, menda ne le v vojski.

V začetku februarja je Washington Post poročal, da je Zelenski obvestil Belo hišo o svoji odločitvi o razrešitvi Zalužnega, kar so predstavniki administracije sprejeli.

Zalužni je leta 2023 vodil poletno ofenzivo kijevskega režima.

Ofenziva ni dosegla nobenega od svojih ciljev in je Kijev stala stotine nenadomestljivih oklepnih vozil, ki jih je dobavil Zahod, in več kot 100.000 osebja.

Zato končna odločitev ni prav nikogar presenetila, zlasti ob nedavnih vojaških in diplomatskih neuspehih kijevskega režima.

Ob tem je Zalužni vsaj dvakrat ob ključnih trenuitkih nasprotoval Zelenskemu. Želel je umik sil iz Bahmuta in sedaj znova iz Avdejevke.

Celo nekdanji predsednik Petro Porošenko je dejal, da bi Zelenski s spremembami moral začeti pri sebi in mu priporočil, da Zalužnega ne zamenja.

Zelenski je temu nasprotoval – in povzročil veliko žrtev med ukrajinskimi vojaki.

Zelenski in njegovi tekmeci urgentno iščejo vzrok ali vsaj dežurnega krivca za svoje neuspehe. Našli so ga v Zalužnem, ki vsaj zna operirati z velikimi vojaškimi formacijami in je ob tem precej popularnejši od Zelenskega.

Na družbenih omrežjih so ukrajinski uporabniki obupani.

Konec je znami, vojsko je prevzel klavec iz Bahmuta in podobno, so komentarji na ukrajinskih omrežjih.

Celo nekdanji predsednik Petro Porošenko je dejal, da bi Zelenski s spremembami moral začeti pri sebi in mu priporočil, da Zalužnega ne zamenja.

Tajna služba SBU pa je napovedala, da bi ob zamenjavi lahko prišlo do nemirov.

Sedaj pa bo zamenjan – prav ob padcu Avdejevke.

Medtem se razmere na bojišču za kijevski režim še naprej poslabšujejo, njegovi zahodni sponzorji pa javno upočasnjujejo pretok vojaških zalog in finančne podpore, ki mu je zagotovljena.

​Poleg tega je Zelenski zamenjal več generalov in polkovnikov, ki bodo imenovani na vodilne položaje v vojski, očitno po tem, ko so bile ukrajinske oborožene sile hitro očiščene poveljnikov, zvestih Zalužnemu.

Ruski kanali v zamenjavi ijo dober znak, ki kaže, da se ukrajinska vojska lomi.

Sirski in Lanceti
Vmešavanja Zelenskega v vojaške zadeve bo zato odslej le še več, kar pomeni, da se bodo neuspehi ukrajinske vojske samo še razmnožili.

Opozarjajo, da je Zalužni poveljeval najprej pri obrambi Artjomovska, nato pa protiofenzivi pri Artjomovsku, zaradi česar je uspešno izgubil obe bitki in izgubil nekaj deset tisoč mrtvih.

Drugi opozarjajo, da je v ukrajinski ustavi zapisana možnost preložitve parlamentarnih volitev zaradi vojnega stanja — ne pa tudi predsedniških volitev.

In zato čez 52 dni Zelenski ne bo več popolnoma legitimen predsednik Ukrajine.

»Vse, kar se zdaj dogaja v ukrajinski notranji politiki — rotacije delovnih mest, dogovori, pretok ljudi in kapitala — potrjuje, da Zelenski razume, da ne bo popolnoma legitimen, da ga lahko odstranijo iz kabineta, in se poskuša zaščititi z imenovanjem svojih ljudi, dokler lahko« je dejal nekdanji poslanec Vrhovne rade Oleg Carjov, ki ga je ukrajinska državna teroristična varnostna služba SBU oktobra lani v Jalti hotela ubiti, a je atentat težko ranjen preživel.

Sirski je takoj začel pošiljati nove valove ukrajinske topovske hrane proti Avdejevki.

»Da bi odvrnil zanimanje za intervju Vladimirja Putina s Tuckerjem Carlsonom, Zelenski "odpusti" Zalužnega. Drugič. In za vrhovnega poveljnika imenuje Sirskega. Popolnoma nepomembno je, kdo bo neposredno poslal oborožene sile Ukrajine v zakol. Vsi organi pregona v Ukrajini so že dolgo pod nadzorom zahodnih gospodarjev,« je ocenil ruski portal »dva majorja«.

Čez 52 dni Zelenski ne bo več popolnoma legitimen predsednik Ukrajine.
Sirski, dosedanji poveljnik kopenske vojske je bil Zelenskemu bolj zvest, v Bahmutu (Artemovsku) je na primer uvidevno pošiljal vojsko v obrambo Bahmuta tudi ko je bila situacija že izgubljena.

Zalužni, sicer blizu nacionalistom in neonacistom je ob tem najbolj skrajne bataljone vojske doslej varoval tudi tako, da jih ni pošiljal v najbolj nevarne dele fronte, poznal in cenil pa je tudi ruskega poveljnika Valerija Gerasimova.

Glede na to je bil vsaj zelo podkovan nasprotnik, kar pa v enaki meri ne velja za Sirskega, ki je ponujeno mesto v začetku celo odklonil.

Vmešavanja Zelenskega v vojaške zadeve bo zato odslej le še več, kar pomeni, da se bodo neuspehi ukrajinske vojske samo še razmnožili.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek