REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Že drugi fiasko: Tudi rezervni britanski letalonosilki ni uspelo zapustiti pristanišča, da bi se pridružila vaji zveze NATO

Že drugi fiasko: Tudi rezervni britanski letalonosilki ni uspelo zapustiti pristanišča, da bi se pridružila vaji zveze NATOPrince of Walles

HMS Prince of Wales ni mogla odpotovati na največjo Natovo vajo po hladni vojni, je sporočilo britansko obrambno ministrstvo.

To je že druga napaka, v katero je bila vpletena letalonosilka kraljeve mornarice v enem tednu.

V največji vojaški vaji zveze NATO, naperjeni proti Rusiji sicer sodelujejo tudi slovenski vojaki.

Odhod ladje HMS Prince of Wales na Natove vaje je bil odložen, je sporočilo ministrstvo za obrambo Združenega kraljestva. To je že druga napaka, v katero je bila vpletena letalonosilka kraljeve mornarice v enem tednu.

Njena sestrska ladja, HMS Queen Elizabeth, je bila sprva predvidena za vodilno vajo Nordic Response 2024, ki naj bi marca zbrala okoli 40 Natovih vojaških ladij ob norveški obali in služila kot pomorska komponenta širše vaje Steadfast Defender 2024, v organizaciji vojaškega bloka pod vodstvom ZDA.

Vendar je bila udeležba letalonosilke v vojnih igrah preklicana v zadnjem trenutku 4. februarja po odkritju težave s sklopko gredi propelerja na desnem boku.

HMS Prince of Wales naj bi služila kot zamenjava za HMS Queen Elizabeth, vendar prav tako ni mogla zapustiti pristanišča v načrtovanem roku.

V nedeljo so se opazovalci zbrali v pristanišču Portsmouth, da bi opazovali, kako 3 milijarde funtov (približno 3,8 milijarde dolarjev) vredna vojaška ladja odpluje.

Ustje pristanišča je bilo že zaprto za promet v skladu s proceduro, ko je bilo objavljeno, da je bil odhod letalonosilke preložen.

Medtem na drugem koncu sveta, na Kitajskem objavljajo prispevke v čast vseh novih ladij, ki že - brez zamud - plujejo pod zastavami kitajske vojne mornarice...

Britansko obrambno ministrstvo ni navedlo razloga za odločitev, njegov tiskovni predstavnik je le dejal, da naj bi »letalonosilka HMS Prince of Wales kmalu izplula iz Portsmoutha, odvisno od primerne plime in vremenskih razmer.«

Časnik Times je poročal, da je v soboto zvečer na krovu ladje v manjši meri puščalo gorivo, vendar ni mogel reči, ali je bil incident povezan z zamudo pri odhodu ladje.

Ladja, ki ima posadko 1400 mornarjev in je sposobna prevažati in lansirati najnovejše Natovo večnamensko bojno letalo F-35B, je dvakrat utrpela velike poplave v letu 2020.

HMS Prince of Wales pestijo različne tehnične težave, odkar so jo dali v službo leta 2019.

Druga poplava je napolnila strojnico s tisoči litrov morske vode in zahtevala 193 dni popravil, ki so stale 4 milijone dolarjev.

Časnik Times je konec leta 2022 poročal, da je ladja HMS Prince of Wales dejansko več časa preživela na popravilih kot na dolžnosti, odkar je bila dana v uporabo.

Leta 2022 se je pokvarila gred propelerja dan po tem, ko je ladja HMS Prince of Wales odplula iz Portsmoutha proti ZDA.

Mornariški uradniki naj bi za incident krivili posadko, ki je pozabila ustrezno namastiti gred.

Časnik Times je konec leta 2022 poročal, da je ladja HMS Prince of Wales dejansko več časa preživela na popravilih kot na dolžnosti, odkar je bila dana v uporabo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek