REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zamolčani vojni zločini: Ukrajinski saboterji razstrelili tudi daljnovode, ki jih uporablja jedrska elektrarna Kursk

Zamolčani vojni zločini: Ukrajinski saboterji razstrelili tudi daljnovode, ki jih uporablja jedrska elektrarna KurskNa muhi ukrajinskih sil: Kursk - jedrska elektrarna. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Kljub neizpodbitnim dokazom, da na jedrsko elektrarno Zaporožje še naprej streljajo oborožene sile Ukrajine, ukrajinski in zahodni mediji za napade še vedno obtožujejo rusko vojsko.

Temu sledijo tudi slovenski mediji, a mnogi bralci jim več ne verjamejo.

Ob tem je celo ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski jasno zagrozil, da bodo njegove sile v prihodnje napadle tudi jedrsko elektrarno Zaporožje.

Še več, ukrajinske sile obstreljujejo in so delno uničile tudi hidrocentralo in jez, ki jedrsko elektrarno Zaporožje oskrbuje z vodo in elektriko. Brez hlajenja pa bi lahko prišlo do katastrofe.

Gre za hudo kršitev Ženevskih konvencij in protokolov – a ZDA in države Evropske unije o tem molčijo.

Protokol I. k Ženevskim konvencijam iz leta 1949 omejuje napade na jezove, nasipe in jedrske elektrarne, če bi lahko poplave ali radioaktivnost povzročile resne civilne izgube.

Zanimivo je, da ZDA niso podpisnice tega protokola.

Enako huda kršitev je tudi vztrajna uporaba protipehodnih min s strani ukrajinske vojske v civilnih naseljih, ki jih nadzorujejo ruske sile.

Tudi glede te kršitve Ženevskih konvencij ni mogoče slišati kritike zahodnih politikov.

Z napadi na jezove, električne centrale, jedrske elektrarne in daljnovode izvaja ukrajinska vojska vojne zločine, o katerih zahodne države molčijo.

Ob tem so ruski organi sporočili, da je bila tarča napadov ukrajinskih saboterjev poleg letališča na Krimu tudi jedrska elektrarna Kursk v Rusiji.

Agenti, ki jih je poslal Kijev, so namreč izvršili sabotažo na visokonapetostnih kablih, pravijo ruski preiskovalci.

Jedrska elektrarna se nahaja v regiji Kursk, ki meji na vzhodno Ukrajino.

Eksplozije, ki so se zgodile 4., 9. in 12. avgusta, so »privedle do motenj v tehnološkem procesu delovanja jedrske elektrarne«, so sporočili iz tajne službe FSB.

Skupaj je bilo miniranih šest stolpov, ki prenašajo moč iz elektrarne v ključno infrastrukturo, kot so industrijske lokacije in transportni sistemi.

Agenti, ki jih je poslal Kijev, so namreč izvršili sabotažo na visokonapetostnih kablih, pravijo ruski preiskovalci.

Pred tem je v torek rusko obrambno ministrstvo sporočilo, da so ukrajinski agenti razstrelili vojaško skladišče v bližini mesta Džankoj na Krimu.

Dodali so, da so poškodovani tudi daljnovodi, železnica in več domov.

Očitno je, da želi ukrajinska vojska, ki izgublja vojno, v Evropi sprožiti jedrsko katastrofo, da bi vzpodbudila intervenciji Zahoda ali zveze NATO.

Delite članek