REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakaj Petr Kellner, ki je prevzel POP TV, ne bo spremenil uredniške politike svojih medijev v Sloveniji

Zakaj Petr Kellner, ki je prevzel POP TV, ne bo spremenil uredniške politike svojih medijev v SlovenijiKellner in POP TV. Vir: Twitter

Petr Kellner je lastnik češke investicijske skupina PPF, ki je podpisala sporazum o prevzemu sklada CME, ki je med drugim lastnik medijske družbe Pro Plus.

Prodaje se je (napačno) razveselil tudi slovenski predsednik vlade, ki je skupino označil v politični terminologiji.

Prevzem je vreden zajetnih 1,1 (po drugih ocenah celo 1,89) milijarde evrov.  Ob tem je Evropska komisija skladu že dovolila prevzem.

Evropska komisija je ameriški družbi WarnerMedia odobrila prodajo večinskega deleža oziroma srednjeevropskega dela družbe CME.

Prodaje se je (napačno) razveselil tudi slovenski predsednik vlade, ki je skupino označil v zanj značilni politični terminologiji.

Sem sodi tudi slovenski Proplus, ki oddaja Pop TV in Kanal A, Brio, Oto in Kino.

Pozablja se, da je imel Kellner tesne povezave tudi s kitajskimi podjetji in da zato ni veliko verjetnosti, da se bo pridružil ameriškemu pogromu nad sodelovanjem evropskih podjetij s kitajskimi.

Po informacijah, ki jih je širila Nova24TV naj bi »v komercialni medijski hiši že vlada panika, saj jih skrbi, da se bo v kratkem spremenila uredniška politika." 

Vendar v POP TV kakšne posebne panike po naših informacijah dejansko ni, pa tudi verjetnost, da bi Kellner spremenil plitiko medija, ki uspešno posluje praktično ni, saj bi bil to strel v koleno z velikanskimi ekonomskimi posledicami.

Obenem se pri tem pozablja, da je imel Kellner tesne povezave tudi s kitajskimi podjetji in da zato ni veliko verjetnosti, da se bo pridružil ameriškemu pogromu nad sodelovanjem evropskih podjetij s kitajskimi, kar je trenutno politika sedanje vlade in stranke SDS. 

Peter Kellner
Petr Kellner. Vir. Twitter

Sprememba uredniške politike pa bi bila povezana s konflikti znotraj redakcij, slabšim delom, s tem pa tudi z zmanjšanjem gledanosti in upadom prihodkov.

Tega pa si noben poslovnež seveda ne želi.

Decembra lani je imela POP TV v osrednjem televizijskem terminu 9,1 odstotno gledanost in 34 odstotni delež vseh, ki so spremljali televizijske vsebine v živo ali pa z zamikom, na isti dan.

Televizija pa je pomembna tudi za oglaševalce, po podatkih Mediane, je v letu 2017 prevladovala s 33,5 odstotnim deležem.

Pod Pro Plus spada tudi portal 24ur.com, ki je na prvem mestu po bruto vrednosti oglaševanja na spletnih straneh.

Skupina PPF medtem še naprej vlaga v različne tržne segmente, kot so finančne storitve, telekomunikacije, biotehnologija, nepremičnine in strojni inženiring, zato si upada prihodkov vsekakor ne želi.

Posluje v Evropi, Severni Ameriki in Aziji, sredstva skupine pa po podatkih s konca leta 2018 presegajo 45 milijard evrov.

Sam Petr Kellner naj bi po podatkih Forbsa imel 'pod palcem' nekje okoli 15,5 milijarde dolarjev.

Sam Petr Kellner naj bi po podatkih Forbsa imel »pod palcem« nekje okoli 15,5 milijarde dolarjev.

V češki skupini so ob tem navedli, da večjih sprememb v delovanju omenjenega sklada ne načrtujejo.

Ni pa izključeno, da ne bi medijska družba Pro Plus na koncu končala tudi v rokah kakšnega drugega lastnika.

»Nakup sklada CME ter povezanih medijskih podjetji v petih evropskih državah bo dopolnil in še dodatno okrepil naše telekomunikacijske posle v srednji in vzhodni Evropi. Želimo si okrepiti naravno povezanost med ustvarjanjem vsebin in njihovo distribucijo, s čimer bomo omogočili nadaljnji razvoj naših telekomunikacijskih in medijskih podjetij. CME je uspešna in dobro vodena organizacija, zato ne nameravamo bistveno posegati v njeno delovanje,« so sporočili iz PPF.

V PPF so pričakovali, da bo celoten postopek odobritve trajal več mesecev, saj so morali prevzem odobriti tako delničarji CME kot tudi Evropska komisija in posamezni nacionalni regulatorji.

V PPF so pričakovali, da bo celoten postopek odobritve prevzema CME in tudi Pro Plusa trajal več mesecev.

Central European Media Enterprises (CME) deluje v petih evropskih državah in je eno vodilnih medijskih podjetij v srednji in vzhodni Evropi, saj v televizijski in plačljivi obliki oddaja več kot 30 programov, ki jih spremlja več kot 45 milijonov gledalcev.

Upravlja televizijske postaje v Bolgariji, Romuniji, na Slovaškem in Češkem ter v Sloveniji, kjer je lastnik Pro Plusa, ki izdaja programe POP TV, Kanal A, Brio, Kino in spletno videoteko Voyo.

Petr Kellner
Petr Kellner . Vir: Twitter

CME je trenutno pod okriljem telekomunikacijskega velikana AT&T, kamor je prišel po tem, ko je slednji prevzel še enega medijskega in telekomunikacijskega velikana Time Warner.

AT&T ima v CME 64-odstotni delež, obvladuje pa 75 odstotkov družbe.

CME je sicer v bližnji preteklosti Pro Plus nameraval prodati nizozemski družbi United Group - ta je v Sloveniji lastnica telekomunikacijskega operaterja Telemach - a je nato od prodaje odstopil, tudi zaradi negativnih odločitev Agencije za varstvo konkurence.

Kdo je torej 55-letni Petr Kellner, češki milijarder?

Spada med privatizacijske barone, zelo zgodaj pa ga je zanimalo tudi steklarstvo.

Kellner, rojen 20. maja 1964 v češki Lipi je sicer začel svojo poslovno pot leta 1990.

Diplomiral je iz ekonomije na praški univerzi. Spada med privatizacijske barone, zelo zgodaj pa ga je zanimalo tudi steklarstvo.

Najprej je prodajal fotokopirne stroje Ricoh in druge pisarniške naprave, ustanovil podjetje Impromat, nato je ob privatizaciji ustanovil »Prvi privatizacijski sklad« (První privatizační fond) oziroma – PPF. Sklad, ki je kmalu dobil nadzorni delež v največji češki zavarovalnici.

Ob prodajah pisarniških strojev je spoznal Milan Maděryča in Milana Vinklerja, s katerima je ostal poslovno povezan.

Z Vinklerjem je postal solastnik državne steklarne Sklo Union, znane po izjemno lepih izdelkih iz stekla.

Njegova PPF Group nadzoruje tudi Home Credit, podjetje za financiranje potrošnikov, ki deluje v desetih državah.

Ob tem ima deleže v mobilnem operaterju O2, Banki PPF, zelo veliko pa ima tudi nepremičnin. Njegov zasebni privatizacijski fond je kmalu odkupil večinske deleže v več kot 200 podjetjih.

Boieng 737
Leta 2010 si je kupil letalo Boeing 737-700BBJ s kopalnicami, dvoranami in spalnicami. Vir: Twitter

Na listi najbogatejših na svetu je na 88. mestu.

Sodeloval je tudi s podjetjem Assicurazioni Generali. Pogosto leti po svetu in si je v ta namen najprej kupil letalo Gulfstream G500 po imenu Káně, leta 2010 pa si je kupil prestižnega Boeinga 737-700BBJ s kopalnicami, dvoranami in spalnicami.

Živi na velikem posestvu v vasi Podkozí blizu Prage, vendar ima veliko nepremičnin tudi v tujini.

Poročen je bil dvakrat. Njegova prva soproga je bila Iva Kellnerova, sedanja soproga pa je Renata Kellnerova, s katero ima štiri otroke.

Petr in Renata sta ustanovila tudi fundacijo Kellner Family. Poleg pomoči prizadetim v poplavah pomaga predvsem pri šolanju revnih, prizadetih ali posebej nadarjenih otrok.

Znan pa je tudi po tem, da ima v lasti eno od največjih kolekcij fotografij češkega fotografa Josefa Sudeka, znanega po čudovitih fotografijah Prage.

Petr in Renata sta ustanovila tudi fundacijo Kellner Family. Poleg pomoči prizadetim v poplavah pomaga predvsem pri šolanju revnih, prizadetih ali posebej nadarjenih otrok.

Lani naj bi bil celo v igri za nakup nogometnega kluba Chelsea, trenutno v lasti njegovega prijatelja Romana Abramoviča.

O Kellnerju pa se sicer ne ve veliko, saj naj bi se gibal v zelo zaprtih krogih.

Zdi se, da se je Janša veselil nekoliko prezgodaj. 

Kellner naj bi bil po nekaterih podatkih povezan tudi s populističnimi politiki in tudi z ruskimi vplivnimi krogi, kar bo zagotovo zanimalo ne samo ustvarjalce v Pro Plusu, pač pa tudi novinarje v slovenskih državnih medijih, ki predvsem v vsakem stiku z »ruskimi tajkuni« že vidijo veliko nevarnost za mlado slovensko demokracijo.

Toda resnica je drugačna.

Ker je Janez Janša, ki je v preteklosti na veliko sklepal zelo lukrativne posle z ruskimi podjetniki, tokrat popolnoma obrnil ploščo, sprejel vrsto protiruskih in protikitajskih ukrepov in verjetno pod pritiskom ZDA (ki so mu po navedbah dobro obveščenih virov zakuhale tudi afero Patriapričel skrbeti zgolj za ameriške interese, je malo verjetno, da bo v medijih pod nadzorom Kellnerja njegova politika obveljala za zveličavno.

Zdi se, da se je Janša tokrat veselil nekoliko prezgodaj.

Delite članek