REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakaj je temnopolti protestnik med nasilnimi demonstracijami rešil najhujšega sovražnika, ultradesničarja?

Zakaj je temnopolti protestnik med nasilnimi demonstracijami rešil najhujšega sovražnika, ultradesničarja?Temnopolti protestnik rešuje pred jezno množico najhujšega nasprotnika - ultradesničarja. Vir: Twitter

V svetu je veliko zanimanje sprožila fotografija temnopoltega moža, ki na hrbtu nosi ranjenega belca.

Zabeležili so jo med dramatičnimi protesti v Londonu.

V Veliki Britaniji namreč že dneve potekajo protesti proti rasizmu, ki so se po krutem uboju temnopoltega Georga Floyda v ZDA razširili tudi na druge dele sveta.

V Londonu je tako v nedeljo prišlo tudi do ostrih spopadov na ulicah, v katerih je sodelovala tudi policija.

Toda do spopadov je prišlo tud med demonstranti, ki protestirajo zoper rasizem ter protiprotestniki, ki so večinoma ultradesničarji.

Eden od demonstrantov, ki je bil prepoznan kot ultradesničar, beli supremacist, je bil med temi spopadi med ultradesničarji in temnopoltimi v Londonu huje poškodovan, na varno pa ga je odnesel – temnopolti, iz nasprotnega tabora protestnikov.

Nisem razmišljal, mislil sem samo, da je neko človeško bitje na tleh in da se ne bo končalo dobro, če mu ne pomagam.

»Nisem razmišljal, mislil sem samo, da je neko človeško bitje na tleh in da se ne bo končalo dobro, če mu ne pomagam. In to je bilo to, drugih misel nisem imel v glavi, razen, da ga izvlečem na varno,« je dejal Patrick Hutchinson, ki sicer dela kot fitnes trener v Londonu.

Pristavil je, da je videl človeka, kako na tleh leži skrčen v »položaju fetusa« in da so mu pri tem, ko ga je »kot gasilec« nosil skozi množico pomagali tudi kolegi, prav tako temnopolti protestniki, ki so okoli njega naredili kordon in odrivali množico.

Patrick Hutchinson
Patrick Hutchinson

Kot je dejal sam, je pozneje pomislil, kako bi bil tudi Georg Floyd v ZDA danes zagotovo še živ, če bi le kateri od ameriških policistov, ki so zgolj gledali nasilje svojega kolega nad temnopoltim Georgom Floydom naredilo nekaj podobnega in ga rešili.

Njegovo humano ravnanje je na družbenih omrežjih sprožilo veliko pozitivnih komentarjev in delitev.

Delite članek