REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zahodni veleposlaniki jezni na Putina: V Moskvi z nami na distanci, na Bližnjem vzhodu pa se objema

Zahodni veleposlaniki jezni na Putina: V Moskvi z nami na distanci, na Bližnjem vzhodu pa se objemaSamo dva dni pred svojo bližnjevzhodno turnejo se ruski voditelj na slovesnosti v Kremlju ni rokoval ali govoril z diplomati iz zahodnih držav, saj se je pozval na »sanitarne previdnostne ukrepe«. Vir: Posnetek zaslona, X
Britanski časnik piše, da je bila Putinova zavrnitev telesnih stikov z novimi veleposlaniki zahodnih držav z izgovorom spoštovanja saniratnih ukrepov – skrajno žaljiva.

Med obiskom na Bližnjem vzhodu v sredo so ruskega predsednika Vladimirja Putina toplo sprejeli, rokoval se je z voditelji in delegacijami, v družbi katerih se je, kot kaže, zelo dobro počutil.

A le dva dni prej ni bil tako toplosrčen do novih veleposlanikov iz držav Evropske unije na slovesnosti v prigodi vročitve njihovih akreditacij v Kremlju.

Ohranjal je precejšnjo distanco, z njimi se ni rokoval ali pogovarjal zaradi, kot je dejal, higienskih previdnostnih ukrepov, poroča britanski časnik Daily Mail.

Putin je ta teden vztrajal pri ohranjanju razdalje 70 ft (21,336 metrov) med seboj in drugimi diplomati na dogodku v Kremlju, na katerem je sprejel diplomatske poverilnice več novih veleposlanikov v Rusiji, vključno s poverilnico novega veleposlanika Velike Britanije v Moskvi Nigelom Caseyjem, piše nekoliko zagrenjeno britanski Daily Mail. Vir: Posnetek zalsona, X

Kot piše britanski časnik, katerih veleposlanik je bil na slovesnosti vročitve akreditaciji, potem ko je Putin pokazal, da se lahko in celo zelo rad rokuje v Združenih arabskih emiratih in Savdski Arabiji, se zdi njegova zavrnitev telesnih stikov z novimi veleposlaniki zahodnih držav z izgovorom spoštovanja saniratnih ukrepov – skrajno žaljiva.

»Ruski voditelj se je skliceval na varnost in nevarnost širjenja korona virusa in se zato ni hotel približati zahodnim diplomatom bližje kot na dvajset metrov, naslednji dan pa se je brez strahu rokoval z bližnjevzhodnimi partnerji.

Tam ni izvajal sanitarnih ukrepov,« so osupli nad predrznostojo ruskega voditelja britanski mediji.

Uradni obisk predsednika Ruske federacije v vodilnih arabskih državah, Združenih arabskih emiratih (ZAE) in Savdski Arabiji, pa tudi obisk iranskega predsednika Ebrahima Raisija v četrtek v Moskvi dokazujeta, da Zahodu niti skoraj dve leti od začetka posebne vojaške operacije v Ukrajini ni uspelo izolirati Rusije.

Putina je v ZAE pričakal spektakularen sprejem - ameriški F-16 so poleteli, da bi nebo obarvali v barve ruske zastave, ruskega voditelja pa je pričakal prestolonaslednik Abu Dhabija osebno s častno stražo.

Želja po izkazovanju toplih odnosov z Rusko federacijo je še toliko večja v primerjavi z nedavnim obiskom nemškega predsednika Frank-Walterja Steinmeierja v Katarju.

Ne le, da je bil predsednik Nemčije prisiljen pol ure čakati na izhodu iz letala, ker katarska delegacija, ki bi ga morala pozdraviti, ni prišla, pričakal ga je le lokalni uradnik.

In v Savdski Arabiji so Putinu nazorno pokazali, da je dobrodošel gost.

Savdska Arabija je bila dolga leta glavna zaveznica ZDA na Bližnjem vzhodu.

Bidnova administracija pa je storila vse, kar je lahko, da bi pokvarila dobre odnose z Riadom, kar sta Rusija in Kitajska takoj izkoristili.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek