REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vladimir Putin: Teroristični napad so res izvedli radikalni islamisti, vendar bi lahko bili povezani z Ukrajino

Vladimir Putin: Teroristični napad so res izvedli radikalni islamisti, vendar bi lahko bili povezani z UkrajinoTerorist v hali na isti dan, ko so prvo opozorilo izdali Američani...

Smrtonosni teroristični napad na središče Crocus City je bil očiten poskus ustrahovanja Rusije in služi interesom ukrajinske vlade, je v ponedeljek dejal ruski predsednik Vladimir Putin.

Na koncertnem prizorišču severozahodno od Moskve je bilo v petek zvečer ubitih najmanj 137 ljudi, ko je več oboroženih moških začelo streljati v množico in zažgalo dvorano.

Putin je v ponedeljek zvečer v pogovoru z organi kazenskega pregona in regionalnimi uradniki trdil, da grozodejstvo ustreza vzorcu dejanj Kijeva.

Smrtonosni teroristični napad na središče Crocus City je bil očiten poskus ustrahovanja Rusije in služi interesom ukrajinske vlade, je v ponedeljek dejal ruski predsednik Vladimir Putin.

»To grozodejstvo je morda le povezava v celi vrsti poskusov tistih, ki se borijo proti naši državi od leta 2014, pri tem pa uporabljajo neonacistični kijevski režim kot svojo roko,« je dejal Putin. »In nacisti, kot je dobro znano, niso nikoli oklevali uporabiti najbolj umazanih in nehumanih sredstev za dosego svojih ciljev.«

Teroristična skupina, ki se imenuje Islamska država Horasan (ISIS-K), je sicer javno prevzela odgovornost za pokol na koncertnem prizorišču.

ZDA in EU sta hitro vztrajali, da Ukrajina nima nič opraviti z napadom in da je ISIS-K, prikrita skupina, ki domnevno deluje v Afganistanu in Srednji Aziji, edini krivec za napad.

Toda ruske varnostne službe so medtem prijele ducat osumljencev, vključno s sedmimi domnevnimi storilci, ki so jih prestregli, ko so se vozili proti meji z Ukrajino.

Identificirani so bili kot državljani Tadžikistana. Putin jih je v ponedeljek zvečer opisal kot »radikalne islamiste.«

Vladimir Putin še vedno išče - načrtovalce napada...

Vprašanje, na katerega je treba odgovoriti, je, zakaj so se teroristi po izvedbi napada odpravili v Ukrajino, je dejal Putin.

»Kdo jih je tam čakal? Jasno je, da tisti, ki podpirajo kijevski režim, ne želijo biti sokrivci in sponzorji terorizma. Ostaja pa veliko vprašanj,« je dodal.

Medtem ko Rusija ve, kdo je potegnil sprožilec, je dejal predsednik, mora Moskva še odkriti, kdo je ukazal napad. Jasno je povedal, da je Kijev njegov glavni osumljenec.

Bombe na ruskih letalih medtem že imajo napise - da padajo za halo Crocus City...

Ker ukrajinska vojska izgublja na fronti, je Kijev poskušal neuspešno prebiti rusko mejo z okoli 5000 vojaki, obstreljeval je civiliste v Belgorodu in izstrelil rakete na Krim, je na srečanju opozoril Putin.

Shamsiddin Fariduni, eden od teroristov je prvič obiskal Crocus na isti dan, ko je ameriško veleposlaništvo v Moskvi opozorilo ameriške državljane, naj se izogibajo krajev, kot je Crocus.

Vsa ta dejanja »ustvarjajo logično zaporedje terorističnega napada,« s katerim so želeli ustrahovati Rusijo in okrepiti domačo moralo, tako da bi Ukrajinci še naprej »ubogali ukaze« iz Washingtona in se še naprej borili, je dodal Putin.

Tudi analiza Larrya Johnsona, nekdanjega analitika ameriške CIE kaže, da sledi najverjetneje vodijo proti zahodu.

Objavil je namreč fotografijo Shamsiddina Faridunija, enega od terorističnih osumljencev, ki se je pojavila danes, in za katerega je postalo znano, da je obiskal Crocus prvič na isti dan, ko je ameriško veleposlaništvo v Moskvi opozorilo ameriške državljane, naj se izogibajo krajev, kot je Crocus, zaradi neizbežnega terorističnega napada.

Zgolj naključje?

Ali so že tedaj načrtovali napad, ki pa so ga nato odpovedali, ker je bilo morda varovanje preveč močno?

Po oceni Johnsona je to še en posredni dokaz o tem, da so Američani o terorističnih načrtih vedeli več, kot so povedali ruskim varnostnim silam.

Nato analizira video, ki kaže začetek napada, ko so napadalci likvidirali varnostnike. POZOR, video SPODAJ prikazuje NASILJE!

»Naslednji video prikazuje dokaze, po mojem mnenju, da ti fantje niso bili visoko usposobljeni operaterji. Videli boste enega strelca, kako gre skozi vrata in od blizu strelja na ležeče žrtve s strelivom 7,62 x 39. Prikazuje rudimentarne sposobnosti vstopanja v prostor in se ne obnaša kot taktični strelec. Samo naključno meri in strelja. Videli ga boste kasneje v videu, kako ležerno drži puško v desni roki. Skupina kot celota se ne giblje v taktični formaciji, niti ni videti, da imajo v mislih kak poseben cilj. Samo tavajo naokoli, morijo in izvajajo zločine,« ocenjuje Johnson.

Johnson opozarja tudi na vztrajnost, s katero se zahodni mediji po svojih najboljših močeh trudijo, da bi razširili zgodbo, da je bil to napad ISIS-a, in zavrnili možnost, da bi za njim lahko stala Ukrajina.

Zagotovo se niso obnašali kot zagrizeni džihadistični bojevniki, ki se želijo žrtvovati in iti v raj ter unovčiti nagrado 72 devic.

Toda začetno zaslišanje osumljencev je razkrilo moške z omejeno inteligenco – torej fante, ki niso preveč pametni –, ki so povedali zgodbo o tem, da jih je preko Telegram kanala rekrutiral anonimni vir, ki jim je ponudil plačilo velike vsote 5000 dolarjev.

Ob tem tudi niso izdali nobene zahteve, kot islamisti običajno naredijo...

Niso se tudi samožrtvovali, kot je običajno pri islamistih, pač pa so bili najeti za denar.

»Prav tako ni dobre razlage, zakaj je skupina Tadžikov bežala proti ukrajinski meji. To kaže vsaj na prepričanje, da bi našli varno zatočišče, če bi lahko prišli čez mejo. Zagotovo se niso obnašali kot zagrizeni džihadistični bojevniki, ki se želijo žrtvovati in iti v raj ter unovčiti nagrado 72 devic. Mislim, da je trditev o islamskem terorizmu rdeča sled in je zasnovana tako, da odvrne pozornost od drugih kazalcev, namreč, da so vsaj nekateri na Zahodu vnaprej vedeli za ta napad. Kako drugače razložiti opozorilo ameriškega veleposlaništva v Moskvi 7. marca ameriškim državljanom, naj se izogibajo dogodkom, kot so koncerti? In potem, kot sem zapisal včeraj, je ameriško ministrstvo za zunanje zadeve hitro izdalo sporočilo, s katerim so Ukrajino oprostili kakršne koli vloge v napadu. V objektu Crocus so še vedno divjali požari. To pomeni le eno stvar - State Department je imel obveščevalne podatke, ki so kazali, kdo je napad izvedel. Toda ZDA tega očitno niso delile s svojimi ruskimi kolegi. Samo ta napaka bo v Moskvi preprosto vzbudila več suma glede vpletenosti Zahoda,« ocenjuje Johnson.

Ob krokodiljih solzah zahoda zaradi terorizma v Moskvi pa po oceni Johnsona ni mogoče niti mimo dejstva, da je zahod še kako zelo vpleten v teroristična dejanja proti Rusiji.

»Toda eno stvar že vemo zagotovo - da je bil Zahod vpleten v omogočanje serije terorističnih napadov na Ruse od začetka posebne vojaške operacije. Kako drugače imenujete topniške in raketne napade na ruske civiliste v Donbasu in v Belgorodu. s strelivom, ki so ga dobavile Združene države in druge večje države Nata? Zaradi tega so zahodne sile vsaj soudeleženec terorističnega dejanja,« je prepričan nekdanji analitik CIE.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek