REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vladimir Putin predstavil razumne pogoje za mir, Ukrajina pa po navodilih zahoda ponovila napako in izbrala - poraz

Vladimir Putin predstavil razumne pogoje za mir, Ukrajina pa po navodilih zahoda ponovila napako in izbrala - porazPutinova ponudba je tokrat - veliko boljša od naslednje...

Ruski predsednik Vladimir Putin je s svojim predlogom za rešitev konflikta v Ukrajini danes dal Zahodu še eno priložnost za sklenitev miru pod obojestransko ugodnimi pogoji, je dejal nekdanji ameriški obveščevalec Scott Ritter.

»Samo upamo lahko, da tokrat Boris Johnson ne bo odpotoval v Kijev, da bi Vladimirju Zelenskemu sporočil, naj zapusti pogajanja in zavrne mir«, je dejal Ritter, ko je imel v mislih pogovore v Istanbulu, ki so propadli zaradi nekdanjega britanskega premierja.

Po Ritterju je Putinov predlog za mir, ki ga je podal točno na predvečer enostranske zahodne »mirovne konference« v Švici »zadetek v polno«, saj je povsem spremenil dnevni red tako konference o Ukrajini, ki ta konec tedna poteka v Švici, kot jubilejnega vrha Nata v Washingtonu.

»Žogica je zdaj na strani Zahoda ... Videli bomo, kako se bodo odzvali,« je dejal, še preden je postalo jasno, da ga Ukrajina skupaj s svojimi gospodarji - zavrača….

Vsekakor pa je dejstvo, da se bo odslej govorilo le o Putinovi ponudbi za mir in je s tem »mirovna konferenca«, na katero sploh niso povabili Rusije in je bila itak obsojena na neuspeh še toliko bolj – nepomembna.

In tudi vrh Nata se po oceni Scottu ​ne bo ukvarjal s širitvijo, ampak kako se soočiti z rusko pobudo.

"Včasih se mi zdi, da če bi ZDA jutri rekle, 'odločili smo se, da vas vse obesimo' bi EU samo vprašala, če lahko za to uporabijo evropske vrvi."

»To bo Zahod postavilo v dilemo, točno tam, kjer Rusija želi, da je Zahod,« je dejal in dodal, da bi sprejetje načrta pomenilo konec Zelenskega.

Po drugi strani pa ne smemo pozabiti na nesvobodo Evrope. Putin je nedavno to opisal z naslednjim komentarjem:

"Včasih se mi zdi, da če bi ZDA jutri rekle, 'odločili smo se, da vas vse obesimo' bi EU samo vprašala, če lahko za to uporabijo evropske vrvi."

Točno to se kaže v odzivu evropskih držav na Putinovo pondbo.

Medtem so zahodne države, Zelenski in NATO namreč že javno zavrnili Putinovo ponudbo.

Ta je bila sicer res precej velikodušna.

Ruski predsednik Vladimir Putin je s svojim predlogom za rešitev konflikta v Ukrajini danes dal Zahodu še eno priložnost za sklenitev miru pod obojestransko ugodnimi pogoji, je dejal nekdanji ameriški obveščevalec Scott Ritter.

Rusija zahteva samo priznanje priključitve štirih regij, ki so se odločile za odhod iz Ukrajine ter zavezo Ukrajine, da ne bo vstopila v NATO.

Za primerjavo: ameriški politolog John Mearsheimer ocenjuje, da bo Ukrajina ob nadaljevanju vojne izgubila še najmanj štiri dodatne regije.

»Naše načelno stališče je naslednje: nevtralen, neuvrščeni status Ukrajine, njena denacifikacija in demilitarizacija,« je dejal Putin in dodal, da je bilo to dogovorjeno v Istanbulu leta 2022.

Prav tako morajo Ukrajinci v celoti zagotoviti pravice in interese ruskega prebivalstva na svojem ozemlju, priznati »realnost na terenu«, priznati Krim, LNR, DNR, regiji Zaporožje in Herson kot subjekte Ruske federacije, je dodal Putin.

Pentagon Putinovo ponudbo zavrača, češ da Putin nima pravice postavljati mirovnih pogojev Ukrajini.

Nova ozemlja bodo za vedno ostala v Ruski federaciji, to vprašanje ne more biti predmet razprave, pa je poudaril Vladimir Putin.

»Rusija ne predlaga zamrznitve konflikta, ampak njegovo končanje. Za mirno rešitev konflikta,« je svojo pobudo pojasnil Putin in dejal, da bosta, če bosta Zahod in Kijev zavrnila, odgovorna za prelivanje krvi.

Ob tem pa je treba, kot je dodal, temeljne dogovore o mirni rešitvi fiksirati z mednarodnimi pogodbami. Seveda bi bila v tem primeru tudi nujna odprava sankcij proti Rusiji.

Brez sodelovanja Rusije in odprtega dialoga je nemogoče rešiti ukrajinski konflikt in se dogovoriti o splošni varnosti Evrope, je dejal Putin.

»Ukrajina si je prepovedala pogajanja z Rusijo, Zahod pa nas hinavsko vabi, naj 'končno začnemo dialog', ki ga nikoli nismo zavrnili. Idiotizem. Kakšna neumnost, kot da živimo v vzporednem vesolju,« je dejal Putin.

Ko gre za ameriško-ukrajinski varnostni sporazum, je Putin dejal, da gre za »blef« in da dokument ni veljaven.

Dejal je še, da je za Rusijo vseeno, kakšne sporazume podpisuje Vladimir Zelenski, in dodal, da je v njih propagandna komponenta.

Putin je ponovil, da je Washington uničil strateško stabilnost v svetu, in poudaril:

»Sebičnost in arogantnost Zahoda sta privedli do nevarne situacije, dosegli smo točko brez vrnitve.«

»Odnosi med Rusko federacijo in EU so se poslabšali, a ne po naši krivdi. Protirusko kampanjo spremljajo izmišljotine, da se Rusija pripravlja na napad na Evropo. Vsi razumemo, da je to popolna neumnost,« je poudaril ruski predsednik.

Nevarnost za Evropo ne prihaja iz Rusije, glavna nevarnost je popolna odvisnost od ZDA, je pojasnil Putin in dodal, da »ZDA Evropo potiskajo v kaos, ji jemljejo pravico do obstoja kot subjekta na mednarodnem prizorišču in do svoje kulturne identitete«.

Če ne bi bilo te slepe ulice in njihovega prepričanja, da so nekaj posebnega v mednarodnih odnosih, bi se razmere v svetu že zdavnaj stabilizirale

Če hoče Evropa ostati eno od središč sveta, mora imeti dobre odnose z Rusijo, Moskva je na to pripravljena, je poudaril Putin.

»To preprosto zadevo so prejšnji evropski in svetovni politiki dobro razumeli in pričakujemo, da se bodo evropski politiki prej ali slej vrnili k tej politiki,« je dejal Putin.

Kar zadeva same ZDA, njihove liberalne elite ne nehajo širiti svoje ideologije po svetu, da bi ohranile svoj imperialistični status in prevlado.

»Če ne bi bilo te slepe ulice in njihovega prepričanja, da so nekaj posebnega v mednarodnih odnosih, bi se razmere v svetu že zdavnaj stabilizirale,« je dejal Putin.

Zahod je s svojimi dejanji, vojnami in sankcijami uničil ključne tržne institucije in preprečil razvoj globalnega juga, je dodal Putin.

ZDA zdaj črpajo sokove iz evropskega gospodarstva, ki se klati na robu recesije, je poudaril ruski predsednik.

»Zamrznili so rusko premoženje in poskušajo najti nek pravni okvir, ki bi omogočil uporabo prihodkov od premoženja. Toda ne glede na poskuse iskanja pravne osnove - to je še vedno kraja in ne bo ostala nekaznovana,« je dejal Putin.

Nevarnost za Evropo ne prihaja iz Rusije, glavna nevarnost je popolna odvisnost od ZDA, je pojasnil Putin

Obenem, je nadaljeval Putin, se krepi nezaupanje v zahodne valute, svet se zaveda, da je naslednja tarča lahko kdorkoli, tisti, ki bi mu Zahod lahko zasegel premoženje.

Kriza v Ukrajini ni konflikt med dvema državama ali dvema narodoma, saj bi brez dvoma rešitev prinesli Rusi in Ukrajinci, ki jih povezuje ista kulturna zgodovina, iste vrednote in družinske vezi ne glede na kakršnekoli težave, je dejal Putin.

»Vendar so stvari drugačne,« je dodal.

Razmere v Ukrajini so produkt zahodnih avantur s konca 20. in začetka 21. stoletja, ki so se zgodile veliko pred začetkom posebne vojaške operacije.

»Po koncu hladne vojne so se zahodne elite odločile ustvariti red, v katerem ni mesta za neodvisne države. Tako je nastala politika zajezitve Rusije, ki je odkrito opredeljena kot eden od ciljev zahodnih držav,« je pojasnil Putin.

»V zasledovanju teh ciljev so začeli uporabljati tudi Ukrajino. Naredili so vse, da bi naše narode hujskali drug proti drugemu,« je dejal Putin.

Rusija ni začela tega konflikta, je ponovil ruski predsednik in za to okrivil kijevski režim in tiste, ki so »pomagali agresorju.«

Danes je Vrhovna rada v Ukrajini legitimen organ, za razliko od izvršne veje oblasti, je dejal Putin.

Težavo pri pogajanjih povzroča tudi dejstvo, da je Zelenski uzurpiral oblast, je poudaril Putin.

Izvršna oblast v Ukrajini je zdaj uzurpirana in nezakonita, tako kot leta 2014, je dejal ruski predsednik in dodal, da je predsedniški mandat prej izvoljenega voditelja Ukrajine potekel in da legitimnost Zelenskega ni mogoče obnoviti z nobenimi triki.

»Ukrajina zdaj molči o odločitvi lastnega ustavnega sodišča, da predsedniškega mandata ni mogoče podaljšati. Čezmorski gospodarji Ukrajine se bodo kmalu znebili sedanje kijevske elite in jo nadomestili z novo, prav tako pod njihovim nadzorom,« je rekel Putin.

»Danes je Vrhovna rada v Ukrajini legitimen organ, za razliko od izvršne veje oblasti,« je dejal Putin.

Opozoril je tudi, da bo vsaka naslednja ponudba Rusije slabša.

»Marca 2022 Moskva ni izključila ohranitve suverenosti Ukrajine nad regijama Herson in Zaporožje, vendar pod pogojem, da Rusija ohrani kopenski dostop do Krima,« je dejal Putin.

MMC laže - Putin NI izrekel navedenih stavkov - šlo je za ponudbo leta 2022. Danes je za Ukrajino že slabša. In naslednja bo še veliko slabša, ali pa je sploh ne bo...

Slovenski mediji so ob tem stavku Putina lažnivo napisali, da je Rusija Herson in Zaporožje še vedno pripravljena vrniti Ukrajini, »če Rusija dobi močan kopenski most.«

To očitno ni res – šlo je za ponudbo leta 2022.

Danes je ponudba že drugačna.

In iz tega primera je sedaj jasno tudi, da je Putinova ponudba tokrat - vsekakor veliko boljša od naslednje..

In ves svet lahko vidi, kako Putin nastopa racionalno, medtem ko zahodni voditelji histerizirajo.

In ker jo je Ukrajina skupaj s svojimi zavezniki (pričakovano) mirovno  ponudbo zavrnila je jasno, kaj Ukrajino čaka sedaj – še več smrti in uničevanja in še slabše ponudbe, vse do končne kapitulacije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek