REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Venezuelski vojaki naj bi streljali na domorodce: oblasti navedbe zanikajo kot del "zarote Washingtona"

Venezuelski vojaki naj bi streljali na domorodce: oblasti navedbe zanikajo kot del vir: Pixsell

Venezuelski vojaki naj bi streljali na skupino neoboroženih protestnikov v bližini meje z Brazilijo. Po sedaj znanih podatkih je najmanj ena oseba umrla, medtem ko jih je okoli ducata ranjenih.

Krvavi incident je prvi, ki se je zgodil pred napovedanim prihodom humanitarne pomoči iz tujine, namenjene Venezuelcem.

Domorodni prebivalci Amazonke so želeli zaustaviti vojaški konvoj, ki je bil namenjen proti meji z Brazilijo.

Domorodni prebivalci Amazonke so želeli zaustaviti vojaški konvoj, ki je bil namenjen proti meji z Brazilijo. Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je pred tem ukazal zaprtje meje in prepovedal prihod tuje pomoči.

V vasi Kumarakapay so se tako domačini postavili na cesto in se niso hoteli umakniti, zaradi česar so venezuelski vojaki odprli ogenj. Takoj je bila ubita Zoraida Rodriguez, medtem ko je bilo 12 ranjenih prepeljanih v bolnišnico.

Medtem ko venezuelsko ministrstvo za informacije ni še podalo komentarja o incidentu, je svet preko Twitterja že obvestil samooklicani "predsednik" države Juan Guaido, ki uživa podporo več kot 50 držav sveta, vključno Slovenije.

Pri tem je na državljane naslovil naslednji poziv: »Odločiti se morate, na kateri strani ste v tej odločilni uri. Vojakom: med današnjim in jutrišnjim dnem boste odločili, kako se vas bodo spominjali.«

Guaido še vedno vztraja pri napovedi, da bodo v soboto s prostovoljci v Venezueli prinesli tujo humanitarno pomoč. Zaradi tega je že večkrat pozval pripadnike venezuelskih varnostno-obrambnih sil, da naj ne upoštevajo ukaza režima in da naj dovolijo vstop hrane in zdravil, še poroča Reuters.

Po poročanju New York Timesa naj bi do incidenta prišlo potem, ko so pripadniki domorodske skupine Pemón vojakom nacionalne garde preprečili dostop do kontrolne točke na meji. Vojaki naj bi se najprej obrnili nazaj, nato pa vrnili in streljali, ko je skupina domorodcev preprečila prehod ceste. Jezni domorodci naj bi zatem ugrabili poveljnika nacionalne garde José Miguela Montoya Ramireza, in njegove namestnike. Vojska ugrabitve ni potrdila. 

Vendar pa je zunanji minister Venezuele  Jorge Arreaza generalnega sekretarja OZN medtem že obvestil, da ZDA nameravajo "prisilno" pripeljati pomoč v državo in dodal, da generalni sekretar OZN "pozorno" spremlja situacijo v državi. Prav tako je dejal, da so obtožbe o povzročenih smrtnih žrtvah na meji zaradi napada vojakov del "scenarija" Washingtona.

Zanikal je tudi poročila o žrtvah med domorodci na meji in dejal, da predsednik Venezuele Nicolas Maduro vojski nikoli ne bi ukazal, da naj strelja na civiliste.

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek