REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Velika kanonada, potem pa nič: Janševa vlada potihoma pozabila podpreti lažnega »predsednika« Venezuele

Velika kanonada, potem pa nič: Janševa vlada potihoma pozabila podpreti lažnega »predsednika« VenezueleNad politiko ZDA navdušeni Logar pozabil priključiti Slovenijo ameriški koaliciji proti Venezueli. Vir: Twitter

Še v začetku letošnjega leta je Slovenijo zelo zaposlovalo vprašanje – Venezuele.

Mediji in politika so se dan za dnem ukvarjali s situacijo v tej državi.

Zelo pogosto so tudi mediji pod okriljem stranke SDS in v sami danes glavni vladni stranki neprestano zahtevali odločne korake slovenske diplomacije pri nujnem preobratu v državi.

Slovenija je celo »pripoznala« Juana Guaidója, samooklicanega predsednika države za »pravega« predsednika Venezule.

In kaj se je zgodilo zatem? Nič. In veliko.

Nič zato, ker se je slovenska vlada glede te zgrešene zunanjepolitične zgodbe zavila v molk, veliko pa zato, ker se je v sami Venezueli dogajalo marsikaj.

Juana Guaidója so, na primer, slikali v družbi z mafijci ob ilegalnem prehodu meje, kar mu med volivci ni ravno koristilo.

Juana Guaidója so, na primer, slikali v družbi z mafijci ob ilegalnem prehodu državne meje, kar mu med volivci ni ravno koristilo.

V Venezueli pa sta nekdanja pripadnika ameriških »zelenih baretk«, ki sta organizirala prevrat v tej državi medtem obsodili na 20 let zapora.

To sta bila Luke Denman in Airan Berry, oba pa sta sodelovala v ponesrečeni »invaziji« na Venezuelo, ki je dobila ime po neuspeli, podobni operaciji na Kubi (Invazija na zaliv svinj), toda tokrat kot »Invazija na zaliv prašičkov«.

Obsojena marinca iz Venezuele
Obsojena ameriška marinca, ki sta organizirala prevrat v Venezueli. Vir: Twitter

V »operaciji Gedeon«, ki je bila vodena iz Kolumbije sta nameravala ugrabiti več visokih političnih osebnosti, med drugim tudi predsednika Nicolása Madura.

Berry je priznal, da je bila njegova naloga, da izvežba venezuelske vojake, ki bi nato prevzeli stavbe, ceste in letališča, preko njih pa bi nato dobili tujo »pomoč.«

Denman in Berry sta bila najeta s strani zasebnega podjetja Silvercorp, ki ga vodi Jordan Goudreau, ta pa je po navedbah pripadnikov zelenih baretk podpisal pogodbo z Juanom Guaidójem, ki je igral vlogo »predsednika« Venezuele.

To sta potrdila tudi dva pripadnika opozicije (J.J. Rendon in Sergio Vergara), ki sta nato odstopila.

Berry in Denman sta bila najeta s strani zasebnega podjetja Silvercorp, ki ga vodi Jordan Goudreau, ta pa je po navedbah pripadnikov 'zelenih baretk' podpisal pogodbo z Juanom Guaidójem, ki je igral vlogo »predsednika« Venezuele.

Vpletena naj bi bila tudi generalmajora Cliver Alcala in Leopoldo Lopez, slednji pa se pred oblastmi še skriva v španskem veleposlaništvu v Caracasu.

Ob tem bodo 6. decembra v Venezueli znova odšli na volitve in volili novo skupščino.

Toda Guaidó bo le stežka obdržal celo svoj sedež v parlamentu.

Po stari navadi bo opozicija znova bojkotirala volitve, na katerih bodo verjetno zato zmagali socialisti oziroma PSUV.

ZDA medtem še vedno uvajajo le nove sankcije ter izdajajo deklaracije – zadnjo, o potrebi spremembe v Venezueli so objavili 14. avgusta.

Deklaracija proti Venezueli - brez Slovenije
Deklaracija proti Venezueli - brez Slovenije

Ameriška in kanadska vlada sta tudi zagotovili, da ne bosta priznali volitev.

Zanimivo pa je, da pod to ameriško deklaracijo, podpisano s strani State Departmenta in držav skupine Lima, EU ter kontaktne skupine manjka cela vrsta držav.

Nekoč jih je bilo na takšnih deklaracijah okoli 50, ki so »prepoznale« Guaidója kot predsednika, sedaj pa jih je ostalo samo 29.

Demokratski senator Chris Murphy in član senatnega zunanjepolitičnega odbora je te dni lepo povedal, da je bila politika ZDA do Venezuele – ki ji je Slovenija seveda pridno sledila – popolna katastrofa.

Na osnovi identične kanadske deklaracije je mogoče ugotoviti, da so to sedaj naslednje države:

Albanija Avstralija, Bahami, Bolivija, Brazilija, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Dominikanska republika, Ekvador, El Salvador, Estonija, Gruzija, Guatemala, Haiti, Honduras, Madžarska, Izrael, Latvija, Litva, Panama, Paragvaj, Peru, Republika Koreja, St. Lucia, Ukrajina in Velika Britanija.

Po nekaterih podatkih naj bi Guaidója podprla tudi marionetna vlada t. i. Kosova, ki pa ni na seznamih priznanih držav.

In kot vidimo, na seznamu ni Slovenije.

Tudi drugače slovenska zunanja politika molči o Venezueli.

Zakaj, ni težko odkriti. Demokratski senator Chris Murphy in član senatnega zunanjepolitičnega odbora je te dni odkrito povedal, da je bila politika ZDA do Venezuele –, ki ji je Slovenija seveda pridno sledila – popolna katastrofa.

»Če ne bomo pošteni do tega, potem se ne bomo mogli popraviti,« je ocenil.

Guaido s pripadnikoma kolumbijske mafije
Koruptivni Juan Guaidó s pripadnikoma kolumbijske mafije. Vir: Twitter

Njegovo priznanje je postalo popularno celo na kanalu YouTube.

Med zasliševanjem ameriškega posebnega predstavnika za Venezuelo, ki ima bogato zgodovino sodelovanja v organizaciji državnih udarov je bil Murphy jasen: politika ZDA je »Venezuelo pustila v slabšem položaju, bila neuspela pri obnovi demokracije in dovolila, da se humanitarna situacija poslabša.«

»Mislili smo, da bo samorazglasitev Guaidója za predsednika dovolj, da se zruši režim. Mislili smo, da bo dovolj, če bomo pomoč pripeljali do meja. Potem smo poskusili prejšnjega aprila organizirati nekakšen puč, kar nam je eksplodiralo v obraz, ko so generali, ki naj bi prekinili z Madurom odločili, da bodo ostali z njim do konca … Mislim, da to samo dokazuje, kako smo se ujeli v navzdol usmerjeno spiralo ameriške politike, iz katere se ne uspemo rešiti,« je opozoril Murphy.

In Slovenija?

Še februarja letos je tedanji predsednik vlade Marjan Šarec navajal, da gre »tehnično gledano pri vprašanju Venezuele za pripoznanje nekoga, da bi bil lahko sposoben izpeljati nove volitve«, ker je »Venezuela res v slabem stanju, zato bi poštene volitve lahko pomenile razbremenitev.«

Med drugim je tudi zavrnil, da bi prepoznanje opozicijskega voditelja v Venezueli Juana Guaidója za začasnega predsednika pomenilo »obrat slovenske zunanje politike k ZDA.«

Slovenijo je zunanja politika znova uvrstila med manjšino sveta, med zgodovinske poražence, ki za račun velesile v zatonu bijejo njene izgubljene bitke.

Venezuelski veleposlanik na Dunaju, ki je pristojen tudi za Slovenijo, Jesse Alonso Chacon Escamillo se je tedaj udeležil sestanka na slovenskem zunanjem ministrstvu, kjer je povedal, da je bilo »prepoznanje« Juana Guaidója za začasnega venezuelskega predsednika »napaka.«

Napovedal je, da bi lahko Caracas sprejel tudi protiukrepe.

Kljub temu pa je opazil razliko med »priznanjem« in »prepoznanjem.«

Razliko med prepoznanjem in priznanjem je videti v tem, da slovenska vlada nima diplomatskih odnosov z Guaidójevim krogom, ampak ohranja diplomatske odnose z aktualno venezuelsko vlado.

Guaido, Trump in Pence
Guaidó, Trump in Pence. Vir: Twitter

»Venezuela si ob tem pridržuje pravico do odgovora na to odločitev, a šele, ko jo bo slovenska vlada o tem uradno obvestila,« je še izpostavil veleposlanik.

Ukrepov ne bo sprejemal on, ampak venezuelsko zunanje ministrstvo, je dejal.

»Vse pa je odvisno od tega, kaj bo pisalo v uradnem obvestilu slovenske vlade,« je povedal in dodal, da tega še niso prejeli.

Pol leta pozneje imamo vlado Janeza Janše, Slovenija pa očitno ne samo, da ni uradno »priznala« Guaidója, pač pa bi se od javne podpore kompromitiranemu politiku očitno najraje odplazila skozi zadnja vrata.

Pol leta pozneje imamo vlado Janeza Janše, Slovenija pa očitno ne samo, da ni uradno »priznala« Guaidója, pač pa bi se od javne podpore kompromitiranemu politiku očitno najraje odplazila skozi zadnja vrata.

In pozabila na to, da je kadarkoli podpirala ameriški fiasko v Venezueli.

Sedaj namreč že vneto podpira novo brilijantno idejo ameriških oblastnikov – boj proti Huaweiu in kitajskim podjetjem, ki ponujajo tehnologijo 5G.

In tako je prav na predvečer obiska ameriškega zunanjega ministra Mika Pompea v Sloveniji slovenski zunanji minister Anže Logar, zaradi silne želje, da se Slovenija pri ZDA uvrsti v »koalicijo voljnih 2.0« v tehnološki vojni zoper Kitajsko pozabil, da bi se morala Slovenija istočasno vdano prilizovati Združenim državam Amerike tudi zaradi njihove politike do Venezuele.

In seveda že danes vemo, kako se bo končala tudi ta domislica ...

Ob vsej antikomunistični retoriki je Anže Logar – v veliko sramoto sedanje, desne vlade – pozabil uvrstiti Slovenijo med tiste države, ki še vedno najbolj zvesto podpirajo zgrešeno politiko sankcij ZDA proti Venezueli.

No, sedaj, ko je to javno, bo lahko, potem ko bo verjetno okrcan od predsednika vlade, to lahko hitro popravil.

Ter tako Slovenijo znova uvrstil med manjšino sveta, med zgodovinske poražence, ki za račun velesile v zatonu bijejo njene izgubljene bitke.

Kakšna pa je Venezuela drugače - mirna in prav nič zelo nevarna, kot jo slikajo zahodni mediji - pa kaže filmček avtorja, ki živi prav tam.

Delite članek