REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Valter še vedno brani Sarajevo

Valter še vedno brani SarajevoValter še vedno brani Sarajevo

»Zrak trepeta, kakor da gori nebo. Pripravlja se nevihta.«

To so prve besede iz kultnega partizanskega filma »Valter brani Sarajevo«, ki jih lahko slišite, ko vstopite v polmrak na novo odprtega muzeja, posvečenega istoimenskemu jugoslovanskemu filmu.

Od 6. aprila – dneva Sarajeva in hkrati dneva napada sil osi na Jugoslavijo – si je muzejske eksponate ogledalo že več kot 100.000 obiskovalcev.

Muzej se nahaja nedaleč od sarajevske Katedrale jezusovega srca.

V samem muzeju so predstavljene nekatere najbolj znane scene iz filmov, lutke igralcev, njihove osebne stvari in predmeti iz Sarajeva iz časov nemške okupacije. Pravkar je muzej bogatejši še za lutki Von Dietricha (Hannjo Hasse) in Kondorja (Dragomir Bojanić Gidra).

Kot kaže dokumentacija, je Hajrudin Krvavac še štiri leta po snemanju moral prositi CK BiH, da naj mu vendarle izplačajo honorar.

Tu so seveda še lutke slavnega Valterja (Velimir Bata Živojinović) režiserja  Hajrudina Šibe Krvavca, fotografa Zisa (Ljubiša Samardžić) i urarja Seada Kapetanovića (Rade Marković).

Predstavljene so tudi fotografska, krojaška in urarska delavnica, nemški štab iz hotela »Evropa«, originalna pištola znamke »Walther«, zaboj za puške, mitraljez, čutarica, svetilke, »šmajser«, bombe in čelade, kanistri za bencin, radijska postaja, nacistična zastava ter originalne uniforme iz druge svetovne vojne.

Valter brani Sarajevo
Muzejska razstava: Valter brani Sarajevo

Tu so tudi makete vlaka »Ćira« in »Sahat stolpa«, iz katerega štrli mitraljez.

Na lutki Valterja pa bo kmalu tudi ura - Bate Živojinovića.

Obiskovalci se lahko kadarkoli usedejo in si ogledajo digitalizirane verzije filma, ki je sinhroniziran v angleščino in – kitajščino.

Na lutki Valterja pa bo kmalu tudi ura - Bate Živojinovića.

Batina žena Julijana (Lula), ki je s hčerko Jeleno obiskala muzej je namreč po besedah Mije Šego, izvršne direktorice muzeja podarila uro tega igralca.

Bata je namreč uro dobil kot darilo kitajske vlade.

Vojno dramo »Valter brani Sarajevo« so posneli leta 1972 in je samo na Kitajskem doživela preko 10 milijard projekcij.

Velja za najbolj prodajan film na svetu.

Vojno dramo »Valter brani Sarajevo« so posneli leta 1972 in je samo na Kitajskem doživela preko 10 milijard projekcij. Velja za najbolj prodajan film na svetu.

Posebna zanimivost pa je, da je Živojinović, kot je mogoče sklepati po avtorski pogodbi za vlogo Valterja dobil tedanjih 80.000 dinarjev oziroma današnjih 50.000 evrov.

Ob tem je, kot kaže dokumentacija, Hajrudin Krvavac še štiri leta po snemanju moral prositi CK BiH, da naj mu vendarle izplačajo honorar.

V muzeju se danes hrani tudi originalni scenarij za film, plakati kot tudi fotografije s samega snemanja, ki jih je podarila Ešrefa Krvavac, Šibina soproga.

V Sarajevo je prišla tudi da bi z nasveti pomagala umetnikom, ki so izdelovali Šibino lutko.

Do sedaj je največ obiskovalcev prišlo iz Kitajske, Srbije, BiH, Hrvaške, Slovenije in Nemčije.

Valter brani Sarajevo

Kitajski obiskovalci o tem filmu seveda vedo vse in imajo tudi veliko dodatnih vprašanj.

Na primer, ali je ta pištola res tista, iz katere je streljal Bata in ali so nekateri igralci še živi. Želijo videti tudi lokacije, kjer so snemali film.

Posamezni prizori so bili posneti na tridesetih lokacijah in ta mesta na trdnjavi, pri Svizini hiši, Begovi džamiji ali parku princev v Bistriku si nekateri obiskovalci, predvsem iz Kitajske, radi ogledajo tudi danes.

Kitajski obiskovalci o tem filmu seveda vedo vse in imajo tudi veliko dodatnih vprašanj.

Filmski center Sarajeva je lastnik avtorskih pravic za večino najbolj znanih partizanskih filmov v Jugoslaviji, od »Valterja« do »Mosta«, »Bitke na Neretvi« in »Sutjeske«.

In ker so registrirani tudi za muzejsko dejavnost so prišli na idejo, da bi naredili muzej filma.

Glede na veliko gledanost filma so se na koncu odločili zgolj za muzej posvečen temu filmu.

Valter - plakati

Pomagali so jim tudi v podjetju »Jadran film«, z rekviziti iz svojih skladišč, pa tudi turistična skupnost, mesto Sarajevo in Zgodovinski muzej v Sarajevu.

Med obiskovalci muzeja so bili doslej tudi veleposlaniki Srbije in Kitajske v BiH ter nekateri znani igralci in režiserji.

Blizu je tudi hiša resničnega Vladimirja Perića Valterja, ki je bil vodja odporniškega gibanja v Sarajevu.

Muzej je nedavno obiskala tudi velika producentska hiša »Hua hua media« iz Kitajske, zaradi ponovnega snemanja filma »Most« in jim ob tem podarila plakat za film, ki je stkan iz svile.

Istočasno s to muzejsko zbirko si lahko obiskovalci ogledajo tudi razstavo v hiši Despića, na obali reke Miljacke, ki je posvečena resničnemu Vladimirju Periću Valterju, ki je bil od jeseni leta 1943 pa do osvoboditve mesta aprila leta 1945 vodja odporniškega gibanja v Sarajevu.

Tu so na ogledu tudi vse njegove osebne stvari, ki jih je sestra heroja podarila Muzeju Sarajeva že leta 1963.

Razstavljeni sta tudi dve pištoli in fotografije iz druge svetovne vojne.

Delite članek