REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V ZDA priznali: Srečni smo, ker so plinovodi Severni tok samo še kup kovine na dnu morja!

V ZDA priznali: Srečni smo, ker so plinovodi Severni tok samo še kup kovine na dnu morja!Zanjo je vojna obrt: Victoria Nuland, ameriška državna podsekretarka. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Postaja vse bolj očitno, da je za lanske teroristične napade na plinovode Severni tok 1 in Severni tok 2, ko je velika količina ruskega plina ušla v Baltsko morje, odgovorna kakšna od članic zveze NATO.

Kajti Rusija tega tudi po oceni preiskovalcev skoraj zagotovo ni storila, saj takšen terorističen napad v tako velikem obsegu lahko organizira le – država.

Potem ko je direktor podjetja »Nord Stream AG« Matthias Warnig v intervjuju za nemški Zeit izrazil dvom, da za sabotažo stojijo Britanci, je začelo z druge strani Atlantika prihajati vse več dokazov, da se vodilno vlogo v tem dejanju lahko pripiše Združenim državam Amerike.

Vodilni ameriški politiki namreč ne morejo skriti veselja nad uničenjem plinovodov, ki so s poceni plinom oskrbovali Evropo.

Najprej je ameriški predsednik Joe Biden zatrjeval, da jih bodo »onemogočili« in da mu glede tega svet lahko »zaupa«, sedaj pa se terorističnega dejanja veseli celo razvpita ameriška podsekretarka.

Dobave plina po Severnem toku, ki je bil glavna pot za izvoz poceni goriva iz Rusije v Evropo, so bile zaradi tehničnih težav zaradi sankcij močno zmanjšane od sredine junija, od konca avgusta pa popolnoma prekinjene.

Namestnica ameriškega zunanjega ministra Victoria Nuland je namreč v petek med pričanjem pred senatnim odborom za zunanje zadeve odkrito priznala, da se ZDA pod administracijo Joeja Bidna veselijo zaradi žalostne usode plinovoda, ki je Nemčijo povezal z Rusijo.

Na vprašanje senatorja Teda Cruza, ali se je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski motil, ko je lani januarja pozval k sankcijam proti Moskvi s prekinitvijo uvoza plina iz Rusije prek Severnega toka 2, je Nulandova odgovorila: »Senator Cruz, tako kot vi in ​​verjamem, da celotna administracija, sem zelo zadovoljna, da je Severni tok postal, kot ste rekli, kup kovine na dnu morja. Decembra sem osebno sodelovala pri pogajanjih z Rusijo skupaj z državnim sekretarjem Blinknom v poskusu preprečitve tega konflikta. In mislim, da zaprtje Severnega toka 2 ne bi imelo odločilne vloge in ne bi kakorkoli vplivalo na Putina.«

Dobave plina po Severnem toku, ki je bil glavna pot za izvoz poceni goriva iz Rusije v Evropo, so bile zaradi tehničnih težav zaradi sankcij močno zmanjšane od sredine junija, od konca avgusta pa popolnoma prekinjene.

Mesec pozneje, 26. septembra, so bile poškodovane tri od štirih cevi plinovoda Severni tok 1 in 2.

Upravljavec plinovoda Severni tok je sporočil, da je škoda brez primere in da je nemogoče oceniti rok za popravila.

Ni prvič, da visoki predstavniki ZDA odkrito priznajo, da so imeli motiv za uničenje plinovoda med Rusijo in Nemčijo ter preostalo Evropo.

No, citirane besede Victorie Nuland za mnoge niso presenečenje.

Nekdanja ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je že leta 2014 izjavila, da je v interesu Washingtona, da Evropa kupuje ameriški (sicer dražji!) in ne ruski plin.

Riceova je nato pozvala Nemčijo in Evropo, naj spremenita strukturo svoje energetske odvisnosti.

»Želite biti bolj odvisni od severnoameriške energetske platforme. Želite imeti cevovode, ki ne gredo skozi Ukrajino in Rusijo,« je leta 2014 narekovala Evropi Condoleezza Rice.

»Že leta poskušamo Evropejce prepričati v drugačne trase plinovodov. Čas je za to,« je poudarila.

Ta čas je, kot kaže, prišel, ko so »neznani« storilci septembra lani sabotirali za vodilne ameriške politike ZDA nezaželene plinovode.

Kar je, kot so zahtevali ameriški uradniki, prisililo Evropo, da se je obrnila na ameriške vire.

Plinovodi Severni tok 1 in 2 so bili septembra močno poškodovani v podvodnih eksplozijah.

Tudi evroposlanec iz Poljske se je veselil uničenja plinovoda. In se je zahvalil - ZDA. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Moskva je zanikala vpletenost v sabotažo.

Kremelj je incident obsodil kot »teroristični napad.«

Sekretar Varnostnega sveta Rusije Nikolaj Patrušev je po napadu na plinovod izjavil, da je Moskva pridobila »določene materiale, ki kažejo na zahodno sled pri organiziranju in izvajanju eksplozij na plinovodu.«

Čeprav nihče ni prevzel odgovornosti za razstrelitev Severnega toka, je Antony Blinken, ameriški državni sekretar, incident opisal kot »veliko priložnost«, ki bo državam Evropske unije omogočila, da postanejo manj odvisne od ruske energije.

»Obstajajo vlade, ki nas želijo potegniti v vojno, ki ni naša. Je bila naša infrastruktura uničena zaradi lastnih interesov iz tega okolja?« je vprašala Moskva.

vir: Zajem zaslona, Twitter

Victoria Nuland je državna podsekretarka za politične zadeve v ZDA in je znana po svoji izjavi »Fuck The EU«.

Na nedavnem zaslišanju v ameriškem kongresu je izrazila neprikrito veselje nad terorističnim napadom na nemško oskrbo Evrope z energijo.

To ni priznanje ZDA kot avtorja napadov, a je kljub temu zelo pomembno.

Vojna kot družinski posel zakoncev Nuland - Kagan. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Zavedati se moramo naslednjega: Visoka predstavnica »prijateljske« države je »zadovoljna«, da so bili evropski energetski vodi uničeni s terorističnim dejanjem.

Pri ocenjevanju morebitnega avtorstva napadov je treba spomniti, da je ameriški predsednik Joe Biden dobesedno napovedal, da bo Severni tok 2 »ustavljen«.

In da bodo imele ZDA od napadov »posredno korist,« so tedaj opozarjali v Berlinu...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek