REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Egiptu, od koder prihaja ena od prvih okuženih z »omikronom« organizirali veličastno povorko ob tisoč sfingah

V Egiptu, od koder prihaja ena od prvih okuženih z »omikronom« organizirali veličastno povorko ob tisoč sfingahPovorka ob sfingah. Vir: Twitter

Ena od prvih okuženih z novim »omikron« sevom koronavirusa SARS-CoV-2, ki je povzročil preplah po vsem svetu in še posebej v Evropi prihaja iz – Egipta.

Sfinge, stare tudi 3000 let so bile zakopane v pesku ob cesti, nato pa so jih odkopali in obnovili .

Tam pa, kot kažejo posnetki, prepovedi javnega zbiranja pravzaprav ni, epidemiološki ukrepi pa so nekoliko bolj ohlapni…

Obiskovalci so tako lahko te dni občudovali tisoč sfing in številne druge kipe ter v starodavne egipčanske oprave oblečene udeležence v povorki, ki so stopali po cesti, ki je nekoč povezovala mesti Luksor in Karnak na vzhodu države.

Skoraj 4 kilometre dolga »Avenija« sfing v Luksorju v Egiptu, ob kateri stoji več kot 1000 kipov sfing in drugih kipov so namreč uradno ponovno odprli na razkošni slovesnosti, ki jo je organiziralo egiptovsko ministrstvo za turizem in starine.

Sfinge, stare tudi 3000 let so bile zakopane v pesku ob cesti, nato pa so jih odkopali in obnovili.

Pot, ki je bila stoletja zasuta pod plastmi peska, povezuje templje Luksor in Karnak na vzhodu države.

Svinga  Vir: Twitter
Sfinga. Vir: Twitter
Na mestni slovesnosti je sodelovalo na stotine plesalcev v kostumih starega Egipta.

Ekstravagantni pohod, ki se ga je udeležil tudi egiptovski predsednik Abdel-Fattah el-Sissi, je potekal po vsem mestu in vključeval številne udeležence v faraonskih oblekah, simfonični orkester in čolne na Nilu.

Na mestni slovesnosti je sodelovalo na stotine plesalcev v kostumih iz časa faraonov.

Akademik in avtor Mansour Boraik pravi, da je bil faraon Amenhotep III (ki je vladal med letoma 1386 in 1349 pr. n. št.) tisti, ki je zasnoval s sfingami obkroženo cesto.

Domneva se, da je bila cesta dokončana v času vladavine kralja Nectaneba I. pred približno 2400 leti.

Avenija sfing je bila prvič odkrita leta 1949 med izkopavanji, ki jih je vodil Zakaria Ghonaim pred templjem v Luksorju.

Med letoma 1958 in 1960 je vodilni egipčanski arheolog Mohamed Abdel Kadir odkril prvi del avenije v bližini templja Luksor.

Povorka ob svingah  Vir: Twitter
Povorka ob sfingah. Vir: Twitter

Vendar je bil projekt ohranjanja, ki je v teku, ustavljen leta 2005.

Egiptovske oblasti so v okviru prenove, vredne 38 milijonov dolarjev, odstranile na stotine domov in mošej.

Po arabski pomladi leta 2011 se je izkopavanje sfing nadaljevalo leta 2017.

Egiptovske oblasti so v okviru prenove, vredne 38 milijonov dolarjev, odstranile na stotine domov in mošej.

Mustafa al-Saghier, direktor kompleksa templja Karnak in generalni nadzornik projekta prenove Avenije sfing, je egiptovskemu tisku povedal, da so izkopavanja »odkrila tudi druge predmete ... vključno z zidom iz rimskega obdobja.«

Povorka ob svingah  Vir: Twitter
Povorka ob sfingah. Vir: Twitter

V začetku tega leta je bilo 22 kraljevih egipčanskih mumij – 18 kraljev in štiri kraljice – prepeljanih čez Kairo kot del razkošne parade, ki jo je v živo prenašala državna televizija.

Mumije so skupaj s 17 sarkofagi zapustile egipčanski muzej blizu trga Tahrir, da bi jih namestili v novi Narodni muzej egiptovske civilizacije (NMEC), ki so ga končno odprli v okrožju al-Fustat južno od Kaira.

Slovesnost bi lahko pomagala oživiti prizadeto turistično industrijo države po krizi s koronavirusom.

Egipt je lani obiskalo le okoli 3,5 milijona turistov v primerjavi s 13 milijoni leta 2019.

Veliki egipčanski muzej, ki se nahaja v bližini Velikih piramid v Gizi, naj bi odprli konec leta 2022.

Država je sicer zabeležila okoli 350.000 okužb in preko 20.000 smrti zaradi koronavirusne bolezni covid-19, epidemiološko stanje v državi pa se znova slabša.

Delite članek