REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V boj proti Rusiji z manjšim curkom in mrzlimi stanovanji: Nemški podkancler znova poziva h krajšemu tuširanju!

V boj proti Rusiji z manjšim curkom in mrzlimi stanovanji: Nemški podkancler znova poziva h krajšemu tuširanju!Kmalu tudi v Sloveniji? »Nikoli v življenju se nisem tuširal pet minut,« je dejal nemški minister in zatrdil, da to nalogo opravi hitreje. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Medtem ko so voditelji G-7 v bavarskih Alpah pripravili 700 milijard težak paket investicij, s katerim želijo konkurirati kitajskemu programu En pas in cesta, v gospodarsko najmočnejši članici Evropske unije - propagirajo krajše tuširanje...

Krajše tuširanje bo namreč pomagalo Nemčiji premagati akutno energetsko krizo, meni nemški gospodarski minister Robert Habeck.

Spet sem drastično skrajšal čas tuširanja... Nikoli v življenju se nisem tuširal pet minut...

Glede prihodnosti pa je vse bolj črnogled, kar ni dober znak niti za slovensko gospodarstvo...

Nemški podkancler in minister za gospodarstvo Robert Habeck namreč pravi, da je moral znova »drastično skrajšati« čas, ki ga preživi pod prho, da bi se spopadel z akutno energetsko krizo.

Neogrevanje stanovanj pozimi bi Nemčiji močno pomagalo tudi pri premagovanju težav, ki naj bi jih povzročila Rusija, je minister povedal za revijo Der Spiegel v petek objavljenem intervjuju.

Ko so ga vprašali o njegovem osebnem prispevku k prizadevanjem po vsej državi, da bi prihranili čim več plina pred »težkimi časi«, s katerimi se bo soočila Nemčija pozimi, je Habeck dejal, da se drži priporočil svojega ministrstva.

Minister je tudi povedal, da pozimi komaj da sploh ogreva stanovanje, saj »vstane ob šestih in odide ob sedmih«, preden se vrne zelo »pozno.«

»Spet sem drastično skrajšal čas tuširanja,« je odgovoril.

Minister je očitno ponosen na svojo sposobnost »hitrega tuširanja«, saj je za Der Spiegel povedal, da se je »moral smejati«, ko mu je »nizozemski kolega« povedal o načrtovani kampanji, s katero bi ljudi spodbudili k skrajšanju povprečnega časa tuširanja z 10 na do pet minut.

»Nikoli v življenju se nisem tuširal pet minut,« je dejal Habeck in zatrdil, da to nalogo opravi hitreje.

Minister je tudi povedal, da pozimi komaj da sploh ogreva stanovanje, saj »vstane ob šestih in odide ob sedmih«, preden se vrne zelo »pozno.«

Kmalu tudi v Sloveniji? Nemški minister je povedal, da pozimi komaj da sploh ogreva stanovanje. Vir: Posnetek zaslona

Kljub temu je Habeck priznal, da je bil »slab zgled«, ker uživa ministrsko plačo, o kateri »drugi samo sanjajo.«

Povedal je tudi, da pozna ljudi, ki »lansko zimo niso ogreli vseh prostorov v svojih stanovanjih.«

Povedal je tudi, da pozna ljudi, ki »lansko zimo niso ogreli vseh prostorov v svojih stanovanjih.«

Njegov intervju je seveda takoj sprožil vrsto sarkastičnih komentarjev na družbenih omrežjih...

Habeck je opozoril, da najhujše šele prihaja, saj energetska podjetja »postopoma« zvišujejo cene za končne porabnike.

»Prizadetih bo več ljudi,« je dejal in dodal, da »smo že v situaciji, v kateri Nemčija še nikoli ni bila«, ki jo je opisal kot »plinsko krizo.«

Ob opisu najslabšega scenarija je Habeck dejal, da »bodo podjetja morala prenehati s proizvodnjo, njihovi delavci bodo odpuščeni, dobavne verige se bodo sesule; ljudje se bodo zadolžili za plačilo računov za ogrevanje; ljudje bodo vse revnejši in frustracija bo zajela narod.«

Habeck je v preteklosti predlagal nekaj nekonvencionalnih načinov premagovanja pomanjkanja zaradi vse višjih cen energije.

Aprila je predlagal delo od doma, izogibanje vožnji in kolesarjenje, da bi s tem »razjezili« ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki ga krivi za krizo.

Na ministrovem seznamu uporabnih možnosti sta bila tudi spuščanje rolet ob večernem ogrevanju stanovanj in znižanje sobne temperature za eno stopinjo.

Ta dva ukrepa bi skupaj pripomogla k prihranku do 5 odstotkov porabe energije, je takrat dejal.

Habeck je v petek dejal, da še vedno verjame, da Rusija postopoma zmanjšuje količino oskrbe s plinom, da bi ohranila visoke cene in povečala pritisk na nemško prebivalstvo in da bi tako »vzbudila občutek negotovosti in strahu.«

Popravljene turbine za plinovod Severni tok 1 so 'obtičale' v vzdrževalnem objektu v Kanadi zaradi sankcij Ottawe proti Rusiji.

Prejšnji teden so pretok plina po podvodnem plinovodu iz Rusije v Nemčijo zmanjšali za kar 60 odstotkov.

Ruski energetski velikan Gazprom je sporočil, da je to posledica tehničnih težav, ki so rezultat zahodnih sankcij proti Moskvi.

Po trditvah Gazproma nemški dobavitelj opreme Siemens Energy ni pravočasno vrnil plinskih črpalnih enot na kompresorsko postajo.

Popravljene turbine za plinovod Severni tok 1 so obtičale v vzdrževalnem objektu v Kanadi zaradi sankcij Ottawe proti Rusiji.

Plinske pipe se zapirajo...
Plinske pipe se zapirajo... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Kremelj je v četrtek odgovoril na te obtožbe Nemčije in nekaterih drugih zahodnih držav.

Rusija si je prislužila sloves zanesljivega dobavitelja energije, ki »strogo izpolnjuje vse svoje obveznosti,« je poudaril tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Podobni pozivi se slišijo zdaj tudi v Franciji.

»Potrebna so takojšnja, skupna in ogromna prizadevanja. Vsaka gesta šteje,« so v članku za francoski tednik JDD povedali Patrick Poujane iz TotalEnergies, Jean-Bernard Levy iz EDF in Catherine McGregor iz ENGIE.

»Ukrepanje poleti nas bo pripravilo na zimo,« pravijo vodje francoskih energetskih podjetij.

Poleg pomanjkanja zaradi pomanjkanja ruskih energentov Evropo pestijo še drugi pritiski na proizvodnjo električne energije in zmanjšanje proizvodnje hidroelektrarn zaradi suše.

»Naraščanje cen energentov je posledica teh težav, ki ogrožajo našo družbeno in politično kohezijo ter močno vplivajo na kupno moč družin,« piše v besedilu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek