REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Beogradu »mitingi«, srbska vojska pa znova proti Kosovu, kjer Kurtijeva policija Srbom vsiljuje albanske župane

V Beogradu »mitingi«, srbska vojska pa znova proti Kosovu, kjer Kurtijeva policija Srbom vsiljuje albanske županeAlbanski policisti Srbom vsiljujejo albanske župane

V središču Beograda se je danes zvalo na desettisoče pristašev vladajoče stranke SNS, na mitingu »upanja za Srbijo.«

Javna skrivnost je, da so bili mnogi v Beograd pripeljani, v maniri politike Slobodana Miloševića.

To pomeni, da so delavci javnih podjetij dobili sendviče, zastonj prevoz, pijačo in dnevnico v višini okoli 12 evrov.

To je bila za mnoge dovolj velika motivacija, da so šli na pot tudi iz oddaljenih delov Srbije.

Zaposleni v državnih podjetij so pogosto dobili navodilo svojih nadrejenih, da naj pridejo na organizirane prihode v Beograd – ali pa  naj se ne vračajo na delo.

Javna skrivnost je, da so bili mnogi v Beograd pripeljani, v maniri politike Slobodana Miloševića.

Miting je odgovor predsednika države na proteste »Srbija proti nasilja« na katerih so se zbirali večinoma pristaši opozicije.

Povod za te proteste pa sta bila primera dveh množičnih pobojev v Beogradu in okolici.

Glavni namen vladajoče stranke, ki je z mitingom odgovorila na proteste državljanov je bil očitno le v dokazovanju, da lahko SNS zbere še več pristašev kot pa opozicija.

Tudi če jih je oblast res zbrala več so »prisilni« prihodi v organizaciji SNS iz vse Srbije, tudi iz Kosova, celo s pomočjo albanskih in bolgarskih avtobusov in njihovih voznikov temu »uspehu« odvzeli avreolo uspeha.

V nekaterih primerih so bile razpuščene cele državne službe, če ljudje niso prišli na miting.

Ob vsem tem se je prav ob začetku mitinga ulil dež in pokvaril velik del govorov.

Istočasno pa so danes drugačni dogodki precej pokvarili ta dogodek v središču Beograda.

Kosovske oblasti so namreč izkoristile odhode velikega dela prebivalcev severnega Kosova, da bi v zgradbe občinske uprave instalirale nedavno na volitvah izbrane, nove župane.

Ker so Srbi na severu Kosova bojkotirali volitve so na koncu z nekaj sto glasovi le Albanci izbrali svoje, albanske župane.

Volitve so potekale v kontejnerjih, zaradi okoli 3 odstotne udeležbe pa veljajo za nelegitimne.

Glasovanje v štirih občinah so bojkotirali večinsko srbski prebivalci, ki so si prizadevali za večjo avtonomijo in zastopanost ter glasovanje razumeli kot poskus polastitve srbskih občin s strani nelegitimnih predstavnikov.

Volilna udeležba na volitvah 23. aprila je bila le 3,47-odstotna, domačini pa so rekli, da ne bodo sodelovali z novoizvoljenimi uradniki.

Kljub temu vlada Albina Kurtija trdi, da so zakonite in poskuša s pomočjo kosovsko-albanske policije doseči, da bodo njihovi, albanski župani »vladali« v štirih srbskih občinah.

Pred tem so po svojih vaseh albanski župani svečano prisegli, seveda le v albanščini.

Pred tem so po svojih vaseh albanski župani svečano prisegli, seveda le v albanščini, na delovna mesta pa so prinesli kosovske zastave in jih nato s pomočjo policije izobesili na občinske zgradbe, ki so sicer tradicionalno že od nekdaj ovešene le s srbskimi zastavami, saj prebivalci teh štirih občin sploh ne želijo živeti v neodvisnem Kosovu..

Kosovski Srbi so to pričakovano akcijo kosovsko-albanske vlade poskusili preprečiti.

Policija je uporabila solzivec, šok bombe, palice in druge nasilne postopke, demonstranti so zažgali en policijski avtomobil, srbski predsednik pa je (znova) srbsko vojsko postavil v stanje najvišje bojne pripravljenosti in jo poslal na administrativne meje s Kosovom.

Kosovski predsednik vlade za svojo policijsko akcijo nima podpore ZDA, prav tako ne »kvinte« (štirih zahodnih držav) in ne podpore KFOR-ja, ki pa se znova drži zelo zadržano.

V zraku tudi tokrat visi možnost, da srbska vojska policija prestopita meje Kosova, kar bi verjetno naletelo na odziv KFOR-ja.

Kosovski predsednik vlade za svojo policijsko akcijo nima podpore ZDA, prav tako ne »kvinte«.

Iz Srbije sporočajo, da bodo za vsako ceno varovali »mir in stabilnost«, a da ne bodo dovolili maltretiranja Srbov.   

»Ukazan je bil nujni premik sil na kosovsko mejo,« je v televizijskem prenosu potrdil obrambni minister Miloš Vučević in dodal, da je očitno, da se »teror nad srbsko skupnostjo na Kosovu« nadaljuje.

Vučević je dejal, da varnost Srbov na Kosovu in Metohiji ogroža albanski premier Albin Kurti. Državljane je pozval, naj ostanejo čim bolj mirni in naj ne nasedajo provokacijam.

V začetku dneva so se Srbi v mestu Zvečan spopadli s policijo, ko se je novoizvoljeni albanski župan pripravljal vstopiti v svojo pisarno po lokalnih volitvah.

Srbski predsednik je ob tem dejal, da je tudi »Bruseljski sporazum«, ki predvideva »normalizacijo« odnosov med Prištino in Beogradom že »mrtev«, saj je predsednik kosovske vlade razrešil predsednico sodišča v Kosovski Mitrovici, ki se je udeležila sestanka z predsednikom države v Beogradu. Ista usoda naj bi čakala tudi policijske uslužbence, kar je za Srbijo nesprejemljivo.

Srbski predsednik je ob tem dejal, da je tudi »Bruseljski sporazum«, ki predvideva »normalizacijo« odnosov med Prištino in Beogradom že »mrtev«.

Ob tem Priština 10 let ni uresičila ustanovitve Zeze srbskih občin (ZSO) na Kosovu.

Po poročanju lokalnih medijev je policija iz Prištine proti protestnikom, ki so se zbrali pred upravno stavbo, uporabila šok granate in solzivec, Reuters pa je poročal, da je bil zažgan policijski avto.

RT Balkan je poročal, da so okoli ducat ljudi sprejeli v bolnišnico z lažjimi poškodbami.

Vučević je za televizijo Pink dejal, da se je zdaj »izkazalo za resnično« tisto, o čemer je predsednik Vučić dneve in tedne opozarjal mednarodno skupnost, ko je Prištino obtožil stopnjevanja napetosti in spodbujanja terorja nad Srbi.

»Nekdo mora razumeti, da nas to, kar počne Albin Kurti, vodi do rdečih črt in popolnega propada dialoga ter eskalacije na terenu,« je dejal Vučević.

Prejšnji petek je Vučić izjavil, da je Srbija zavrnila privolitev v zahteve Zahoda glede priznanja neodvisnosti Kosova, zaradi česar je njegova država postala tarča tujega vmešavanja, a da se »nikoli ne bo predal« in »nikoli jim ne bo dovolil, da Kosovo postane neodvisno.

Kosovo je leta 2008 enostransko razglasilo neodvisnost s podporo ZDA in številnih njihovih zaveznic, tudi Slovenije.

Odcepljene regije kot države regije ne priznava več držav, vključno z Rusijo in Kitajsko, ne priznava je niti Srbija sama.

V zadnjih 15 letih je 27 držav preklicalo priznanje Kosova kot države, zato Kosovo niti več nima večine, s katero bi lahko postala članica OZN.

EU izvaja pritisk na Srbijo, da bi čim prej priznala Kosovo.

Medtem se v svetu trendi spreminjajo – Kitajska zagovarja integriteto držav, Rusija je očitno uspela prepričati tudi Armenijo, da je priznala Gorski Karabah kot del Azerbejdžana in primer Kosova tako v svetu postaja vse bolj »poseben primer«, ki pa nima temelja v mednarodnem pravu, pač pa le v raztegljivih »pravilih« zahoda, ki pa mu upada moč.

V zadnjih 15 letih je 27 držav preklicalo priznanje Kosova kot države, zato Kosovo niti več nima večine, s katero bi lahko postala članica OZN. Za bolj pragmatično rešitev odnosov med Srbijo in Kosovom se zavzemajo tudi v ZDA, kar je očitno tudi iz ocen srbskega predsednika Vučića glede relativno »pozitivne« vloge ZDA.

In to v vladi v Prištini povzroča napetosti, zaradi katerih si poskušajo s svojimi silami zagotoviti de facto nadzor nad predvsem srbskim delom Kosova  – in to na Kosovu povzroča nove spore in spopade.

Nekatei celo menijo, da v ozadju vlečejo poteze velike sile, ki so morda Albina Kurtija in Aleksandra Vučića namenoma popeljale v sedanje zaplete in spopade. 

Paradoksalno pa je, da sedaj albanski policisti z nasiljem vladajo nad Srbi, podobno kot so to v času Miloševića poskušale oblasti v Beogradu.

Slovenska javnost, ki se je nad nasiljem nad Albanci zgražala, pa je ob nasilju nad Srbi praviloma tiho.

 

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek