REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Uničujoče: Z Iskanderjem zadet poveljniški center ukrajinske vojske, v zrak odletelo tudi skladišče v Krasnoarmejski regiji

Uničujoče: Z Iskanderjem zadet poveljniški center ukrajinske vojske, v zrak odletelo tudi skladišče v Krasnoarmejski regijiV poveljniškem centru so se zbirali visoki častniki ukrajinske vojske, poročajo ruski in kitajski mediji. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Ministrstvo za obrambo Ruske federacije je objavilo videoposnetek izstrelitve manevrirne rakete s pomočjo operativno-taktičnega raketnega kompleksa Iskander, ki je zadela poveljniški center oboroženih sil Ukrajine.

Videoposnetek prikazuje, kako Iskander vozi iz zaklonišča na položaj, s katerega lahko začne napad.

Kot poroča tiskovna agencija RIA Novosti, je bil tarča poveljniški center ukrajinskih sil, kjer so se vsak dan zbirali visoki častniki ukrajinske vojske.

Ruski vojaki so ocenili, da bi bilo za tak napad najbolje uporabiti manevrirno raketo.

Po izstrelitvi so se vojaki vrnili z Iskanderjem na začetni položaj in ga znova skrili pod posebno mrežo, prepojeno s posebnimi kemičnimi spojinami, ki nevtralizirajo radijske valove.

Tako Iskanderja spremenijo v neviden objekt za sovražne radarje.

Pred tem so pripadniki ruskih oboroženih sil  z dvema Iskanderjema zadeli tudi skladišče oboroženih sil Ukrajine v Krasnoarmejski regiji.

Veliki oblaki dima kažejo, da so rakete zadele svoje cilje.

Ukrajina nima podobnih raket, zanaša pa se na manjše rakete iz Velike Britanije Storm Shadow in podobno izvedenko iz Francije.

Režim v Kijevu naj bi kmalu dobil nekoliko večje rakete Taurus (480 kg težka glava, 500 km radijusa) iz Nemčije in rakete ATACMS iz ZDA.

Toda največje ameriške rakete zemlja-zemlja ATACMS imajo eksplozivno glavo težko 227 kilogramov in letijo do 300 kilometrov daleč, medtem ko so Iskanderji težke rakete - naboji imajo med 480 do 700 kilogrami eksploziva in letijo do 500 kilometrov daleč.

Podobne Iskanderjem po moči so rakete Taurus, vendar jih ima Berlin manj in jih ne more izdelati dovolj hitro, obenem pa so tudi precej počasnejše.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek