REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Uničenje ameriškega drona v Črnem morju v Rusiji izzvalo salve privoščljivih komentarjev

Uničenje ameriškega drona v Črnem morju v Rusiji izzvalo salve privoščljivih komentarjevPokončan dron

Padec ameriškega drona v Črno morje je v ruskih medijih poskrbel za vrsto odzivov.

O tem, ali sta ruska lovca Su-27 zrušila ameriški dron MQ-9 Reaper v Črno morje s fizičnim stikom ali kako drugače in ali je dron padel sam sicer v Rusiji in ZDA ocenjujejo drugače.

Dejstvo je, da se je dron srečal z morjem takoj zatem, ko sta si ga ogledala ruska lovca.

Dogodek sam so v ruskih medijih in družbenih omrežjih komentirali z veliko privoščljivostjo in zadovoljstvom.

Glede na povsem »odbite« propagandne zapise v zahodnih in tudi slovenskih medijih o tem, kako se Rusi menda proti Ukrajincem borijo celo z lopatami ker jim je drugega orožja že zmanjkalo pa se je pojavila vrsta šaljivih zapisov tudi na ta račun.

Zadeva bi bila lahko bila tudi precej nevarna, kajti dejstvo je, da je prišlo do incidenta dveh letal dveh največjih jedrskih supersil.

Padec ameriškega drona v Črno morje je na ruskih medijih poskrbel za vrsto odzivov. O tem, ali sta ruska lovca Su-27 zrušila ameriški dron MQ-9 Reaper v Črno morje s fizičnim stikom ali kako drugače in ali je dron padel sam sicer v Rusiji in ZDA ocenjujejo drugače. Dejstvo je, da se je dron srečal z morjem takoj zatem, ko sta si ga ogledala ruska lovca.

V ZDA so se odločili za zadržan odziv. Vse misije podobnih dronov so odpovedali.

Zadržali so se na diplomatskem protestu, vendar tudi ruski veleposlanik ni ostal tiho – vprašal je, kako bi se odzvale ZDA, če bi se ruski dron z izključenim transponderjem približeval ameriškim mestom.

So pa v zvezi s tem znana vsaj nekatera dejstva.

ZDA in druge države Nata že več kot eno leto izvajajo vohunske misije tik izven ruskega zračnega prostora ter Ukrajini zagotavljajo obveščevalne in druge podatke, hkrati pa vztrajajo, da niso neposredno vpletene v konflikt.

Ne ZDA ne Rusija nista posredovali koordinat incidenta.

Američani trdijo, da je dron »deloval znotraj mednarodnega zračnega prostora« nad Črnim morjem.

Rusi trdijo, da je bil dron znotraj omejenega zračnega prostora, vzpostavljenega za posebno vojaško operacijo, o kateri so bili vsi ustrezno obveščeni pred meseci.

Nepotrjena poročila v ruskih medijih kažejo, da je dron oddaljen približno 60 kilometrov (37 milj) jugozahodno od krimskega pristanišča Sevastopol.

In za kakšen dron sploh gre?

Zrušen dron MQ-9 Reaper je bil razvit iz originalnega MQ-1 Predator.

Ameriška vojska jo je opisala kot platformo za »obveščanje, nadzor in izvidovanje« (ISR).

Čeprav se zagotovo lahko uporablja za delo ISR, je Reaper predvsem »lovec-morilec«, ki lahko nosi 1.700 kg (3.747 lbs) lasersko vodenih bomb Paveway ali izstrelkov Hellfire.

Daljinsko vodeno letalo, ki ga je razvilo podjetje General Dynamics s sedežem v Kaliforniji, ima razpon kril 20 metrov, poganja pa ga turbopropelerski motor z 950 konjskimi močmi, ki lahko leti s potovalno hitrostjo 280–310 km/h.

Ameriška vojska jih je do leta 2021 upravljala okoli 300.

ZDA in Nato sta po zaostritvi konflikta v Ukrajini februarja 2022 okrepila nadzor nad Rusijo v Baltskem in Črnem morju.

Washington je večkrat potrdil, da Kijevu zagotavlja nasvete, obveščevalne podatke in informacije, potrebne tudi za napad na rusko vojsko, ob tem pa tudi orožje, opremo in denar – vse to ob vztrajanju, da ZDA niso udeležene v sovražnostih.

V odgovor na zrušenje drona pa sedaj nekateri besni ameriški politiki že zahtevajo - uničevanje ruskih letal. To seveda pomeni vojno med ZDA in Rusijo:

V ponedeljek je jedrski bombnik B-52 ameriškega strateškega poveljstva namerno poletel proti Sankt Peterburgu in se obrnil šele, ko je dosegel doseg, potreben za izstrelitev manevrirnih raket.

Simuliral je jedrski napad na rusko mesto, so prepričani v Rusiji, ki to dojemajo kot grožnjo.

Medtem je jasno tudi, da so se ruski mornarji dokopali vsaj do dela zrušenega ameriškega drona.

Pentagon vztraja, da Rusija ni odkrila nobenega dela drona, vendar ameriškim poročevalcem ne želi posredovati več podrobnosti.

Moskva zadeve uradno ni komentirala.

Po navedbah odprtokodnih raziskovalcev na družbenih omrežjih pa je ruska mornarica uspela pridobiti več delov po operaciji iskanja in reševanja, kot sta ZDA in njihov Nato opazovala z nadzornih letal P-8A in G-550.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek