REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Ukrajinci mečejo v vojno zadnje rezerve, ko se bodo Rusi začeli premikati, jih nič ne bo moglo ustaviti!«

»Ukrajinci mečejo v vojno zadnje rezerve, ko se bodo Rusi začeli premikati, jih nič ne bo moglo ustaviti!«Ruski vojak. Vir: Zajem zaslona, Telegram

Scott Ritter, nekdanji ameriški marinec in inšpektor OZN, ki je v Iraku iskal »orožje za množično uničevanje« je nastopil v oddaji »Sojenje svobodi« znanega sodnika in voditelja oddaj, sodnika Napolitana.

Pogovarjala sta se predvsem o situaciji, ki je nastala v Ukrajini po umiku ruske vojske iz Hersona.

Voditelja je zanimalo, kaj Ritter meni o umku iz Hersona.

Ritter je opozoril, da je ruski general Surovikin že ob svojem imenovanju opozoril na težavne razmere v Hersonu in posredno napovedal taktični umik.

Ritter se ne strinja, da je šlo za 'velik udarec' za rusko vojsko, kot pišejo New York Times, Wall Street Journal in drugi ameriški mediji.

»Ko se govori o ruskem porazu je zanimiva stvar, o kateri se ne govori - manjkajoča statistika. Po ruskih podatkih je Ukrajina v zadnjem mesecu dni izgubila 12.000 vojakov med poskusi napadov na Herson, kar je hudučevo mnogo. Rusija sama je medtem izgubila med 1000 in 1500 vojakov.«

V nadaljevanju se je Scott Ritter strinjal z oceno, da je bil upravičen in pričakovan umik ruskih vojakov iz območja, ki ga je bilo težko oskrbovati s strelivom in zalogami preko reke Dneper in bi lahko bilo poplavljeno zaradi uničenja jezu v Kahovki.

Vendar se Ritter ne strinja, da je šlo za velik udarec za rusko vojsko, kot pišejo New York Times, Wall Street Journal (WSJ) in drugi ameriški mediji.

Povsem enako seveda ponavljajo tudi slovenski strokovnjaki in najvišji častniki Slovenske vojske in s tem dokazujejo svoje neznanje.

Na primer tukaj.

Na terenu se medtem za ukrajinske vojake in plačance nadaljujejo težki trenutki. Spodaj lahko vidimo srečanje tujih plačancev z rusko mino...

»Gre za operativno odločitev. Zelo razumno odločitev,« tako Ritter zagovarja umik ruskih sil na levi breg Dnepra in nadaljuje: »In ko gre za NY Times in WSJ, bodimo jasni – oni nimajo svoje kože v tej igri. Če mislijo, da Ukrajinci zmagujejo v tej vojni, naj povedo, kdo šteje mrtve vojake, uničene tanke.

Rusi zmagujejo. Rusi poskušajo samo zmanjšati škodo, ker ni nobenega smisla izgubiti 3000 vojakov zato, da bi obdržali ozemlje, ki ga ni treba obdržati. Bolje se je umakniti in pregrupirati.

In ne pozabite – Ukrajinci mečejo v ogenj zadnje rezerve. Izgubili so 12.000 vojakov, da bi to (Herson) dobili in jih bodo izgubili še 12.000, Rusija pa ne bo izgubila skoraj nič. Ob tem ima Rusija na voljo 200.000 dodatnih mož, ki so na usposabljanju in bodo na voljo v dveh ali treh tednih. In potem se bo igra dramatično spremenila.«

Na vprašanje, ali gre pri umiku za trik ali past Ritter pravi, da ne gre za trik, da pa res lahko gre tudi za past.

Zakaj so Rusi odločitev o tem umiku sporočili preko televizije, ob tem, da predsednik Ruske federacije Vladimir Putin ni bil prisoten, pač pa je obrambni minister Sergej Šojgu to ukazal generalu Surovikinu?

»Če pogledate na zemljevid lahko vidite, da je vzhodna obala reke višja od zahodne. Za topničarje, ki imajo prednost višine to pomeni, da bodo sedaj, ko prihajajo Ukrajinci proti njim, ti zdesetkani z ognjem ruskega topništva. Ukrajinci tako pridobivajo ozemlje, izgubljajo pa vojno.«

In zakaj so Rusi odločitev o tem umiku sporočili preko televizije, ob tem, da predsednik Ruske federacije Vladimir Putin ni bil prisoten, pač pa je obrambni minister Sergej Šojgu to ukazal generalu Surovikinu?

»Prvič moramo vedeti, da je to zelo emocionalna zadeva za Ruse. Iz njihove perspektive ne gre za ukrajinsko ozemlje. Gre za rusko ozemlje. Tu je bil referendum in Herson se je pridružil materi Rusiji na podlagi člena 64. ustave Ruske federacije. Ker gre za predajo ruskega ozemlja, gre za zelo emocionalno stvar. Če bi bilo to storjeno brez neke obrazložitve, potem bi to lahko razumeli kot ruski poraz. Rusko vodstvo pa je s tem korakom sporočilo, da imajo zadeve pod nadzorom, da ni potrebno paničariti… Surovikin je predstavil situacijo v Hersonu kot težko, predlagal, da se vojska zato, da bi ohranila življenja vojakov umakne iz mesta in konsolidira novo obrambno linijo. Šojgu se je z njim strinjal in mu to ukazal.«

Umik iz Hersona zato ni velikanska zmaga, kot jo opisujejo ukrajinski in zahodni mediji.

Ritter je prepričan, da gre za pravilno vojaško odločitev ruskega vodstva, ki je prepričano v razplet vojne.

Glede NATO vojakov – 48.000 pripadnikov ameriške vojske in 40.000 Poljakov – prav tako meni, da ne bodo vstopili v Ukrajino.

Kako kaže Poljakom, ki so že v Ukrajini, pa kaže spodnji posnetek...

»Bojne enote niso enake. 40.000 Poljakov in 48.000 Američanov, to ni isto. Poljaki ne zmorejo organizirani množične ofenzivne kampanje, nimajo te vztrajnosti, nimajo poveljniških centrov, ki bi lahko to vodili v tem obsegu in bi bili zagotovo uničeni s strani Rusov. Američani prav tako nimajo dovolj podpore. Številke so lepe, toda brez logistike bi ti vojaki bili hitro ali mrtvi ali pa vojni ujetniki. Američani vedo, da sedaj niso v položaju, ko bi lahko izvajali dolgoročne ofenzivne, bojne operacije. In to tudi ni njihova naloga. Njihova naloga je, da predstavljajo sprožilno žico in zagotovilo Poljakom, da jih Rusi ne bodo napadli, da ne bi paničarili…«

In kaj se dogaja medtem? Marsikaj slabega. 

Toda v spodnjem primeru pozdrave ukrajinski vojski pošilja prikupno dekle iz enot Doneške ljudske republike...

»Bitke se vodijo še naprej.

Ukrajinci poskušajo izvajati ofenzivne operacije na severu, kjer jih mesarijo, medtem ko se pogovarjamo, ruske sile so zavarovale visok teren vzhodno od doneškega letališča, za kar so se rusko govoreči prebivalci Donbasa borili osem let in bodo lahko od tu potisnili Ukrajince, Bahmut je v zadnjih fazah pred osvojitvijo, od tukaj pa bodo lahko napredovali naprej. Vse to pa je bilo narejeno v trenutku, ko se večina ruskih sil šele organizira in vežba.

Ko se bodo pojavili na bojnem polju nekje konec decembra, takrat Ukrajinci ne bodo imeli ničesar več, s čemer bi se jim lahko zoperstavili. To bo kot v igrici Risk: Vse se bo začelo premikati in nič jih ne bo moglo ustaviti,« sklene svojo analizo Ritter.

In potem bodo ukrajinski vojaki, ki se danes izživljajo nad menda preveč prorusko usmerjenimi prebivalci v Hersonu, imeli dovolj težav, da (tvit zgoraj) ne bodo več imeli časa maltretirati civiliste.

Delite članek