REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ukrajina: Vsesplošna mobilizacija, ženske in invalidi v vojsko, družine mrtvih vojakov pa polnijo državni proračun...

Ukrajina: Vsesplošna mobilizacija, ženske in invalidi v vojsko, družine mrtvih vojakov pa polnijo državni proračun...Ukrajinske ženske v vojski. Vir: X, posnetek zaslona

Ukrajinski parlament je – praktično brez prisotnih poslancev – potrdil kontroverzni zakon o mobilizaciji, ki ima vrsto novih elementov.

Predvideva obvezno vojaška registracijo za vse moške od 18 do 60 let, uvajanje elektronskih pozivov v vojsko in velike težave za vse, ki bi se poskusili izogniti registraciji in vpoklicu, ki se lahko začne že pri 25-letnikih.

Ukrajinski izseljenci bodo do konzularnih storitev po novem upravičeni le, če bodo posodobili vojaško registracijo.

Zakon ob tem ne predvideva demobilizacije osebja, kar pomeni vpoklic za nedoločen čas.

Vsi, ki jim je bila težja invalidnost priznana po začetku »vojaške agresije« bodo morali na ponovne zdravniške preglede, nekatere kategorije izjem pa so v novem zakonu ukinjene.

Predvidene so visoke denarne in zaporne kazni za vse, ki bi se izogibali vojaški obveznosti.

Zakon ob tem ne predvideva demobilizacije osebja, kar pomeni vpoklic za nedoločen čas.

Izdaja in podaljševanje potnih listov bo mogoča le z urejeno registracijo, brez nje ne bo mogoče niti upravljanje vozil.

S fronte že prihajajo poročila o tem, da se v vojski nahajajo celo vojaki z Dawnovim sindromom in zelo mladi vojaki.

Ne glede na novi zakon pa se po poročilih iz same Ukrajine pojavlja vse več primerov izogibanja vojaški dolžnosti ali celo zavestnega odločanja za zapor namesto služenje v vojski, ki se lahko zelo hitro konča s smrtjo.

Zaradi pomanjkanja vojakov na fronti se pojavlja tudi vse več pobud, po katerih bi morali v Ukrajini tako kot v Izraelu vojsko obvezno služiti tudi vse ženske.

Ukrajinska vlada bi morala pustiti svojo »starošolsko miselnost« za seboj in uvesti resnično enakost v svojih oboroženih silah, je zatrdila glavna kijevska vojaška svetovalka za vprašanja spolov Oksana Grigorieva.

Trenutno ni načrtov za vpoklic žensk, vendar je bila zamisel že predstavljena.

»Naša ustava navaja, da je dolžnost vsakega Ukrajinca zaščititi svojo domovino, zato je edino prav, da služijo tudi ženske,« je v sredo povedala Grigorieva za britanski časnik The Times.

Januarja je ukrajinsko ministrstvo za obrambo prvič od začetka spopadov kupilo 50.000 kompletov ženskih uniform.

Rusija »ne bo preprosto izginila,« je zatrdila, zato mora Ukrajina biti »tako kot Izrael pripravljena na to, kar pomeni urjenje moških in žensk, da bodo pripravljeni na vojno.«

Ukrajinske oborožene sile se še naprej soočajo s hudim pomanjkanjem osebja na bojišču, kot so priznali številni najvišji ukrajinski vojaški častniki, vključno s poveljnikom kopenskih sil Aleksandrom Pavljukom, ki je v ponedeljek posvaril, da »nihče ne more ostati brez mobilizacije.«

V ukrajinskih oboroženih silah trenutno služi več kot 45.000 žensk, je prejšnji mesec sporočilo ministrstvo za obrambo.

Lani so se morale vse Ukrajinke z medicinsko ali farmacevtsko izobrazbo prijaviti v vojsko.

Januarja je ukrajinsko ministrstvo za obrambo prvič od začetka spopadov kupilo 50.000 kompletov ženskih uniform.

Medtem se družinski člani padlih vojakov srečujejo s povsem drugačnimi izzivi, ki kažejo, v kako slabem stanju se nahaja ukrajinska vojska.

Tudi padli vojaki oboroženih sil Ukrajine namreč medtem polnijo proračun države.

Žena enega umrlega vojaka ukrajinskih oboroženih sil je na primer objavila posnetek in pokazala dokument z računom za uniformo, v kateri je umrl njen soprog.

Znesek je 227 tisoč griven. Ženska je v šoku.

Mnogi vojaki oboroženih sil Ukrajine si namreč kupujejo lastno opremo na kredit.

V tem primeru je vojak umrl, račun za njegovo uniformo pa bo morala plačati – njegova vdova…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek