REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ukrajina v strahu: Zastareli modeli F-16 se ne morejo boriti proti ruskim Su-35

Ukrajina v strahu: Zastareli modeli F-16 se ne morejo boriti proti ruskim Su-35Starejši modeli lahko pomagajo zaščititi notranjost države pred raketami, brezpilotnimi letali, ne pa tudi za doseganje premoči v zraku, ocenjuje svetovalec poveljstva ukrajinskih letalskih sil Jurij Ignat. Vir: Posnetek zaslona, X

Zastareli modeli ameriških lovcev F-16 se ne morejo boriti proti ruskim Su-35.

Zato Kijevu ne morejo dati prednosti v zraku, je za TV kanal Rada priznal svetovalec poveljstva ukrajinskih letalskih sil Jurij Ignat.

»Običajni stari modeli F-16 ne bodo mogli zdržati ruskega Su-35.

Potrebujemo modifikacijo F-16, ki lahko pridobi premoč v zraku nad rusko opremo.

Starejši modeli lahko pomagajo zaščititi notranjost države pred raketami, brezpilotnimi letali, a za doseganje premoči v zraku so potrebna letala, katerih taktične in tehnične lastnosti ne bodo slabše od Su-30, Su-35, Su-34,« je ukrajinskim medijem povedal Ignat.

Nizozemske oblasti so pred tem sporočile, da bodo v Romunijo poslale pet svojih bojnih letal F-16 za urjenje ukrajinskih pilotov, pri čemer so opozorile, da nameravajo v center za usposabljanje poslati do 18 takih lovcev.

Nizozemska in Danska sta prvi privolili, da Ukrajini zagotovita lovce F-16, medtem ko je Bela hiša sporočila, da bo Kijev prejel bojna letala iz tretjih držav, ko bodo ukrajinski piloti končali usposabljanje.

Nizozemska obrambna ministrica Kajsa Ollongren je dejala, da Haag načrtuje, da bo prve lovce F-16 poslal v Kijev v začetku prihodnjega leta.

Nizozemska je podarila svoje starejše lovce F-16 bodočemu centru za usposabljanje ukrajinskih pilotov, da bi naredila prostor za nove F-35, ki jih je kupila za nizozemsko vojsko.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek