REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ukrajina in NATO nemočna proti Kinžalom, v Lvovu uničili zahodni poveljniški center 80 metrov pod zemljo!

Ukrajina in NATO nemočna proti Kinžalom, v Lvovu uničili zahodni poveljniški center 80 metrov pod zemljo!MiG-31 s Kinžalom. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Na zahodu Ukrajine naj bi v zadnjih povračilnih napadih za nedavne ukrajinske teroristične napade v Rusiji ruska hiperzvočna raketa Kinžal zadela ukrajinski bunker, ki se je nahajal 80 metrov pod zemljo.

Proti Kinžalom NATO in Ukrajina nimata protiorožja.

V Moskvi menijo, da je bil ta bunker blizu Lvova strateška poveljniška točka NATO pakta, ki se uporablja za nadzor protiletalskih sistemov.

Za potrditev informacij je še zgodaj, a v Rusiji domnevajo, da je bilo v bunkerju do 300 ljudi, od tega 40 visokih tujih specialistov.

Zato na specializirani strani za objavo obveščevalnih podatkov The Inteldrop ocenjujejo, da »se bo 40 vreč s trupli odpravilo proti Zahodu

Vir: Posnetek zaslona

Informacijo o tem je delil tudi dobro obveščeni ameriški polkovnik Douglas Macgregor.

Nepotrjena poročila navajajo tudi, da so ruske sile tudi v regiji Nikolaev ubile štiri »visoke militante ter številne častnike in načrtovalce.«

Proti Kinžalom NATO in Ukrajina nimata protiorožja.

Kinžala je namreč zaradi izredno velike hitrosti in manevriranja nemogoče sestreliti, nevaren pa ni samo zaradi eksploziva, pač pa zaradi velike kinetične energije zaradi visoke hitrosti rakete, ki se nato sprosti ob zadetku tarče.

Rusija je v četrtek opravila tudi enega od največjih napadov z raketami in droni.

Izstrelila je skupno 95 raket različnih vrst, pa tudi več brezpilotnih letal Shahed iranske izdelave, od katerih jih je bilo 34 prestreženih, je sporočil generalštab oboroženih sil Ukrajine.

Ta salva ruskih izstrelokov je vključeval manevrirne rakete, ki so bile izstreljene tako iz morja kot iz zraka.

Po besedah Valerija Zalužnega, vrhovnega poveljnika ukrajinskih oboroženih sil, je bilo v četrtek uporabljenih šest različnih vrst ruskih raket.

Uporaba toliko različnih oborožitvenih sistemov v eni noči je vedno bolj priljubljena metoda Rusije za napade po nebu.

V zadnjih šestih mesecih je prišlo do trenda večjih vrzeli med raketnimi napadi, vendar se uporablja več projektilov hkrati, da jih ukrajinska obramba težje prestreže.

Polet Kinžala
Polet Kinžala. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Videti je, da je Moskva prilagajala svoje raketne napade, da bi še dodatno zapletla izziv branilcem, z mešanico podzvočnih križarskih izstrelkov, veliko hitrejših aerobalističnih izstrelkov Kinžal in morda tudi z vabami in drugimi protiukrepi,« ocenjuje Douglas Barrie, višji sodelavec za vojaško letalstvo na Mednarodnem inštitutu za strateške študije (IISS).

Takšnih raket v redni uporabi zahodne države še nimajo, ZDA imajo nekaj prototipov »Črnega orla«, podobne rakete, ki so jih že namestili v Nemčiji.

Vendar te rakete še niso v serijski proizvodnji.

Ruski Kinžali pa predstavljajo poseben izziv: Imuni so na ukrajinsko zračno obrambo.

Kinžal lahko proti ciljem na Zemlji izstrelijo z lovca MiG-31K ali bombnika TU-22M3, prav tako naj bi to raketo lahko namestili na novi lovec pete generacije Su-57.

Gre za eno od čudežnih orožij, ki je po besedah ruskega predsednika nepremagljivo.

Raketa zrak-zemlja z dosegom do 3000 kilometrov leti s hitrostjo med 12.000 in 14.700 kilometrov na uro.

Namenjena je predvsem za uničevanje ciljev na morju, kot so letalonosilke in druge bojne ladje.

Učinkovita pa naj bi bila tudi proti ciljem pod zemljo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek