REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tucker Carlson šokiral Američane s posnetki iz ruskih trgovin, Moskve in metroja, ameriška politična elita besni 

Tucker Carlson šokiral Američane s posnetki iz ruskih trgovin, Moskve in metroja, ameriška politična elita besni Ameriški novinar pred vhodom v rusko samopostrežbo. Vir: Posnetek zaslona, X

Politična elita v ZDA se je razbesnela zaradi na videz preprostega obiska znanega ameriškega novinarja Tuckerja Carlsona metro postaje in supermarketa v Moskvi, ki sta sledila pogovoru z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

V neki moskovski samopostrežbi je Carlson nakupil potrebščine za povprečno družino in ugotovil, da ga je to stalo nekaj čez 100 dolarjev - medtem ko bi ga v ZDA isti izdelki stali 400 dolarjev.

Spomnil je na čase, ko so v ZDA redno prikazovali prazne sovjetske samopostrežnice in to navedel kot razlog, da si je samopostrežno v Moskvi ogledal tudi sam.

Ob tem je gledalcem nazorno pokazal, da je v ruskih samopostrežbah blaga na pretek:

Prorežimski strokovnjaki v ZDA so prav tako pohiteli z objavo »zavrnitev« Carlsonovih videoposnetkov, medtem ko ga je senator Tom Tillis očrnil kot »koristnega idiota«.

Če ne morete uporabljati podzemne železnice, na katero mnogi opozarjajo, ko gre za New York, ker je prenevarna, se začnete spraševati, kakšen je namen vodenja.

Njihovo glavno sporočilo je bilo jasno: »Navadni Američani, ne verjemite svojim lažljivim očem,« je ocenil ruski Sputnjik.

Težava je le v tem, da je samo prvi dan Carlsonov intervju s Putinom spremljalo preko 161 miljonov ljudi, njegova poročila iz Rusije pa prav tako čez nekaj deset milijonov gledalcev.

Največje televizijske mreže dosegajo samo nekaj odstotkov podobne gledanosti.

Carlson je ob tem Američanom postregel z vrsto trpkih resnic.

Moskva pusti prijetnejši vtis kot katero koli mesto v Združenih državah Amerike, je med govorom na Svetovnem vladnem vrhu v Dubaju dejal ameriški novinar Tucker Carlson.

»Zame je bil šok, da je Moskva, v kateri še nikoli nisem bil, največje evropsko mesto s 13 milijoni prebivalcev, veliko bolj prijetna kot katero koli mesto v moji državi. Nisem imel pojma o tem. Je veliko čistejša, varnejša in estetsko lepša. Njena arhitektura, hrana, storitve so boljši kot v katerem koli mestu v ZDA«, je dejal Carlson, ki je v Moskvi preživel osem dni.

Carlson je na svojem uradnem računu X delil video, v katerem govori o podzemni postaji v Moskvi, in kot pravi novinar, ga je tisto, kar je našel, prijetno presenetilo.

Obiskal je tudi rusko različico restavracije s hitro prehrano McDolald's, prijetno presenečen, da je vse skupaj stalo le 7 dolarjev:

Toda kot enega od vidikov ruske prestolnice, ki so še posebej zgledni, je ameriški novinar izpostavil prav podzemno železnico.

»Kako ima Rusija, država, za katero (na Zahodu) pravijo, da je 'bencinska črpalka z jedrskim orožjem', podzemno postajo, ki jo uporabljajo navadni državljani in je boljša od vsega pri nas? Ne bomo špekulirali. Počakali bomo, da nam odgovorite«, je vprašal Carlson.

Potem je poudaril da v ruskih metrojih ni ne grafitov, zasvojencev, umazanije ali nevarnosti, da bi vas kdo potisnil pod vlak.

»Če ne morete uporabljati podzemne železnice, na kar mnogi opozarjajo, ko gre za New York, ker je prenevarna, se začnete spraševati, kakšen je namen vodenja,« je dejal Carlson.

Drugi uporabniki pa so se odzvali s posnetki devastiranih ameriških podzemnih železnic in postaj.

Carlson je omenil, da namerava še naprej živeti v Združenih državah Amerike.

Kljub zahodnim sankcijam je rusko gospodarstvo leta 2023 raslo hitreje kot vsa gospodarstva G7 in bo verjetno tako tudi letos, kot ocenjuje IMF.

Nič pomembnega ali presenetljivega seveda ni v tem, da ima Rusija lepe metro postaje in dobro založene police v supermarketih - je največje gospodarstvo v Evropi in peto največje na svetu po pariteti kupne moči.

Kljub zahodnim sankcijam je rusko gospodarstvo leta 2023 raslo hitreje kot vsa gospodarstva G7 in bo verjetno tako tudi letos, kot ocenjuje IMF.

Ključna razlika med Rusijo in ZDA ni cena živil ali celo kakovost javnega prevoza.

Ključna razlika je v učinkovitosti političnih sistemov in voditeljev, ki jih predstavljajo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek