REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump: Severna Koreja že začela z denuklearizacijo

Trump: Severna Koreja že začela z denuklearizacijoPreizkus rakete - Severna Koreja

Predsednik ZDA Donald Trump je v četrtek objavil, da je Severna Koreja že začela z denuklearizacijo. Predstavniki obeh Korej se sicer danes srečujejo na pogovorih o združitvi družin, ki jih je ločila korejska vojna med letoma 1950 in 1953, poročajo tuje tiskovne agencije.

"So že razstrelili enega od njihovih največjih sedežev za preizkuse. Dejansko, gre za štiri velike sedeže za preizkuse. Velika stvar je, da se bo končalo s popolno denuklearizacijo, ki se je že začela," je na srečanju ameriške administracije dejal Trump potem, ko so številni dvomili v rezultate njegovega nedavnega zgodovinskega srečanja s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom.

Kim Jong un in Donald Trump
Kim Jong un in Donald Trump | VIR: Pixsell
"So že razstrelili enega od njihovih največjih sedežev za preizkuse. Dejansko, gre za štiri velike sedeže za preizkuse.

Trump in Kim sta se na srečanju 12. junija v Singapurju dogovorila tudi o vrnitvi posmrtnih ostankov ameriških vojakov, ki so padli med korejsko vojno. Predsednik ZDA je ob tem v četrtek dejal, da je Pjongjang "že vrnil ali je v procesu vrnitve posmrtnih ostankov".

V turistični gorski regiji Kumgang na jugovzhodu Severne Koreje pa so se danes začeli pogovori predstavnikov obeh Korej o združitvi družin, ki jih je ločila korejska vojna. Pogovori so rezultat dogovora na vrhu med Kimom in južnokorejskim predsednikom Moon Jae-inom.

Na čelu južnokorejske delegacije je vodja korejskega Rdečega križa Park Kyung-seo, severnokorejsko delegacijo pa vodi podpredsednik odbora za mirno združitev očetnjave Pak Yong-il.

Južna Koreja upa, da bodo današnji pogovori omogočili redne stike med ločenimi družinami. Delegacija iz Seula naj bi tudi predlagala vzpostavitev poštnih stikov in obiskov domačih krajev.

Severna in Južna Koreja sta po koncu korejske vojne tehnično še vedno v vojni, saj doslej še nista podpisali mirovnega sporazuma.