REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Naslednji vrh Severne in Južne Koreje septembra v Pjongjangu

Naslednji vrh Severne in Južne Koreje septembra v PjongjanguKim in Jae

Severna in Južna Koreja sta se dogovorili, da bo tretji letošnji vrh severnokorejskega voditelja Kim Jong-una in južnokorejskega predsednika Moon Jae-ina septembra v Pjongjangu, so danes poročali južnokorejski mediji po pogovorih visokih predstavnikov obeh držav v Panmunjomu na meji med Korejama.

Točnega datuma srečanja v skupni izjavi niso sporočili, poroča južnokorejska tiskovna agencija Yonhap.

Obisk Moona v prestolnici Severne Koreje bo prvi tovrstni obisk v več kot desetih letih

Obisk Moona v prestolnici Severne Koreje bo prvi tovrstni obisk v več kot desetih letih.

Delegacijo Južne Koreje, ki se je s predstavniki severne sosede sestala v vasi Panmunjomu v demilitariziranem območju na meji med državama, je vodil minister za združitev Cho Myoung-gyo. Severnokorejsko delegacijo je vodil Ri Son-gwon, predsednik odbora za miroljubno združitev države.

Kim in Moon sta se na prvem zgodovinskem srečanju sešla aprila letos in se dogovorila, da se bosta na vrhu znova sešla jeseni. Znova sta se sestala že maja pred Kimovim junijskim vrhom z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom v Singapurju.

Na aprilskem srečanju sta podpisala izjavo, v kateri sta pozvala k uradnemu koncu korejske vojne, ki je trajala med letoma 1950 in 1953, ter se zavezala denuklearizaciji Korejskega polotoka.