REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šok: Severna Koreja zavrača »gangstersko miselnost« ZDA

Šok: Severna Koreja zavrača »gangstersko miselnost« ZDAMike Pompeo in Kim Jong-un

Severna Koreja se je ostro ponorčevala iz »gangsterske miselnosti«, s katero ZDA pristopajo k reševanju problema denuklearizacije na severnokorejskem polotoku.

Ta huda obtožba iz Severne Koreje je bila s strani severnokorejskih medijev lansirana samo nekaj ur zatem, ko je novi zunanji minister ZDA Mike Pompeo že odletel iz Pjongjanga in svoje pogovore z uradniki te države opisal kot »produktivne.« In zatrjeval, da je bil dosežen »napredek.«

Pristop ZDA k reševanju problema denuklearizacije naj bi bil obžalovanja vreden in zaskrbljujoč

Zadeva je pricurljala v javnost tako, kot je to v Severni Koreji običajno – izjavo naj bi podal neimenovani »visoki uradnik« severnokorejskega zunanjega ministrstva, objavila pa ga je državna tiskovna agencija, kar seveda ne bi bilo mogoče, če bi bilo to v nasprotju z voljo oblasti.

Ni pa seveda jasno, kakšen, saj si celo pojem »denuklearizacija« ZDA in Severna Koreja razlagata vsaka po svoje. V Severni Koreji menijo, da to vključuje tudi odsotnost grožnje z jedrskim orožjem Severni Koreji iz ameriških oporišč, v ZDA pa problem vidijo zgolj v jedrskem orožju Severne Koreje.

»Imeli smo več ur produktivnih pogovorov. To so zapletena vprašanja, vendar smo napredovali skorajda na vseh osrednjih vprašanjih. In na določenih smo dosegli velik napredek. Na drugih pa je še vedno potrebno več dela,« je dejal Mike Pompeo.

Vendar je iz Severne Koreje prišlo sporočilo, v katerem je bilo zapisano, da je »pristop« ZDA k problemu »obžalovanja vreden« in ni bil v duhu srečanja med predsednikom ZDA Donaldom Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom v Singapurju.

ZDA se usodno motijo, če si predstavljajo, da bo Ljudska republika Koreja kljub svoji potrpežljivosti prisiljena v to, da sprejme zahteve, ki kažejo na miselnost, podobno gangsterski.

V nasprotju z velikimi pričakovanji Severne Koreje naj bi bil pristop ZDA v prvih pogajanjih, ki so potekala šestega in sedmega julija res obžalovanja vreden,« piše v izjavi, ki jo je povzela uradna severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

»ZDA se usodno motijo, če si predstavljajo, da bo Ljudska republika Koreja kljub svoji potrpežljivosti prisiljena v to, da sprejme zahteve, ki kažejo na miselnost, podobno gangsterski.«

Po tej oceni so bili rezultati pogovorov med Pompeom in visokimi predstavniki Severne Koreje »zaskrbljujoči«, hkrati pa naj bi »kancerogena vprašanja«, ki jih je sprožila ameriška delegacija okrepila »nezaupanje« in nevarnost vojne, tako kot v času prejšnjih administracij, ko s se pogajanja končala neuspešno.

Bela hiša ni želela komentirati teh izjav. Zunanji minister Mike Pompeo pa je novinarjem zatrjeval, da je Severna Koreja zares pripravljena uničiti svoje jedrske instalacije, kljub satelitskim posnetkom, ki razkrivajo, da država izboljšuje svoje naprave za bogatitev urana ter dokončuje tovarno za izdelavo raket na trdo gorivo.

Kim Jong un in Donald Trump

Pompeo je soočen s temi navedbami dejal, da Severna Koreja kljub temu ni odstopila od svojega cilja denuklearizacije in da so v Severni Koreji »še vedno zavezani k temu, predsednik Kim je še vedno zavezan.« Dejal je, da se je s predstavniki Severne Koreje pogovarjal tudi o uničenju poligona za testiranje raketnih motorjev. Med bolj konkretnimi dosežki pa je napovedal vrnitev posmrtnih ostankov ameriških vojakov, padlih v severnokorejski vojni iz Severne Koreje v ZDA.

Tiskovna predstavnica Bele hiše je povedala, da je Mike Pompeo v Severno Korejo prinesel pismo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da pa mu ni predal CD s pesmijo Eltona Johna »Rocket Man« (Raketni mož), kar je vzdevek, ki ga je sicer lani Donald Trump dal severnokorejskemu voditelju na vrhuncu krize med državama. O tem so namreč poročali južnokorejski mediji.