REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump se ob dnevu neodvisnosti šopiri s tanki in bombniki, kritiki ga obsojajo in zahtevajo, da sam plača za vso škodo

Trump se ob dnevu neodvisnosti šopiri s tanki in bombniki, kritiki ga obsojajo in zahtevajo, da sam plača za vso škodoTrump na bojni ladji Iowa. Vir: Foxtrot Alpha
Američani se vsakega 4. julija spomnijo na tisti dan leta 1776, ko je kongres razglasil neodvisnost od britanskega imperija.

Ameriški predsednik Donald Trump se je odločil, da bo letošnje praznovanje dneva neodvisnosti 4. julija nekaj posebnega in si je za svoj »Pozdrav Ameriki« določil prostor okrog Lincolnovega spomenika v Washingtonu, kjer je doslej tradicionalno potekala nestrankarska proslava.

Velike vojaške parade ne bo, kljub temu pa je ameriški predsednik ob proslavi naročil nekaj tankov Abrams, oklepnih vozil Bradley, helikopterja Marine One in prelete akrobatskih letal skupine »Modrih angelov«, letal F-35 in F-22, transportnih letal in morda celo nevidni bombnik B-2.

Kot je sporočil sam Donald Trump, naj bi bilo na prizorišču proslave tudi par »novih tankov Sherman« - narejenih v času druge svetovne vojne.

Američani se sicer vsakega 4. julija spomnijo na tisti dan leta 1776, ko je kongres razglasil neodvisnost od britanskega imperija.

Ta dan sicer tradicionalno obeležujejo z družinskimi pikniki in ognjemeti.

To je tudi dan, ko se mnogi odpravijo na potovanja.

Letos se bo po oceni ameriške avtomobilistične zveze na pot od 3. do 7. julija odpravlja rekordnih 48,9 milijona voznikov.

Donald Trump si je že leta 2017, po ogledu vojaške parade v Parizu zaželel enake v ZDA, vendar je bil odpor zoper to zamisel - premočan.

Na travniku National Mall se bo zato zbralo veliko število Trumpovih podpornikov, obenem pa so napovedani srditi protesti.

Trump v enem od svojih tvitov sicer zatrjuje, da so »Pentagon in naši véliki vojaški voditelji« navdušeni nad razkazom najmočnejše in tehnološko najnaprednejše vojske sveta, toda mediji navajajo generale, ki ZDA nočejo videti podobnih Severni Koreji, Rusiji ali Kitajski.

Trump - proslava 4.julija

Protestniki zahtevajo, da naj Trump poravna tudi vse stroške morebitne škode, ki bi jo vojaška oprema naredila v Washingtonu na ulicah, mostovih in trgih.

Večina jih obsoja »avtoritarni način« razkazovanja vojaških mišic.

Trump bo ob tem govoril pred Lincolnovim muzejem, ki slavi predsednika, ki je zmagal v vojni in odpravil suženjstvo.

Na istem mestu je imel Martin Luther King stoletje pozneje svoj sloviti govor »Imam sanje.«

Trump dela spektakel iz tankov in izstrelkov v času, ko je 140 milijonov Američanov revnih.

Duhovnik William Barber, sopredsednik »Kampanje revnih« je nad takšno proslavo razočaran.

»Trump dela spektakel iz tankov in izstrelkov na National Mallu, kjer so bili veliki protesti za državljanske in človekove pravice in to v času, ko je 140 milijonov Američanov revnih in živijo z nizkimi dohodki.  On misli, da je to izraz moči, toda to je presneta narcisistična travestija,« je dejal duhovnik.

Pri tem bo proslava tudi v okraju, ki je »politično sovražen« do Trumpa - leta 2016 je namreč v distriktu Columbia Trumpova protikandidatka Hillary Clinton prejela kar 90 odstotkov vseh glasov na predsedniških volitvah, Trump pa jih je dobil le 4,1 odstotka.

V Beli hiši nočejo razkriti, koliko dodatnega davkoplačevalskega denarja bo šlo za tako pompozno proslavo, a bo po pisanju časnika Washington Post 2,5 milijona dolarjev dala samo vladna agencija, ki skrbi za javne parke po vsej državi.

V to niso všteti stroški za vojaške prelete, tanke in ognjemete.

Navajajo še, da so dosedanje proslave 4. julija stale le okrog dva milijona dolarjev.

Vse to pa je bil razlog, da so prireditelji protestov zaradi tako velikopotezne Trumpove slovesnosti pridobili dovoljenje za razstavitev gigantskega balona v obliki jeznega dojenčka Donalda.

Michael McFaul, nekdanji veleposlanik v Rusiji, je na Twitterju ob slikah dovažanja vojaške opreme v Washington zapisal: »Ta slika me spominja na parade, ki sem jim bil priča v Sovjetski zvezi

»Ni ravno pravi pogled na četrti julij,« je sklenil McFaul.

 

Komentarji