REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump razkril, zakaj Melania v prihodnje ne bo potovala z njim

Trump razkril, zakaj Melania v prihodnje ne bo potovala z njim

Ameriški predsednik Donald Trump se je odločil, da prežene govorice o »skrivnostnem« odsotnosti prve dame ZDA v javnosti ter raznih govoricah, ki so se pojavile ob informaciji, da ga Melania Trump ne bo spremljala na nekaj pomembnih državniških obiskov v tujino. Pojasnil je, da je Melania imela »veliko operacijo« in da mesec dni ne sme potovati z letalom. Njena operacija, ki je bila najprej opisana kot »nezahtevna«, naj bi v resnici trajala skoraj štiri ure, Melania pa naj bi po njej okrevala »odlično.« To pa naj bi bil tudi razlog, zaradi katerega ga Melania menda ne bo mogla spremljati na vrh G-7, ki bo danes in jutri v Kanadi in prav tako ne na srečanje s severnokorejskim voditeljem Kim Jong Unom v Singapur, ki je napovedano za 12. junij.

Ta omejitev glede poletov je popolnoma arbitrarna

»Prva dama se počuti odlično. Prav tam je,« je dejal Donald Trump novinarjem in s prstom pokazal proti Beli hiši, predno se je odpeljal na pot proti kanadskemu Quebecu. »In želela je iti. Toda ne sme leteti mesec dni, tako so rekli zdravniki. Imela je veliko operacijo. Trajala je skoraj štiri ure. In sedaj odlično okreva. Ona je odlična prva dama,« je dejal ameriški predsednik.

Vendar so tudi te besede sprožile vprašanja o dejanskem zdravstvenem stanju prve dame ZDA. Urad prve dame ZDA je namreč 14. maja sporočil, da je imela Melania poseg »embolizacije«, da bi odpravili »benigno« stanje na ledvicah. Pet dni je bila nato v bolnišnici Walter Reed, devetnajstega maja pa se je vrnila v Belo hišo. Vendar je nato dolgo časa ni bilo na spregled v javnosti. Stephanie Grisham, tiskovna predstavnica Melanie Trump ni želela podati dodatnih podrobnosti in se je pri tem sklicevala na pravico predsednikove soproge do zdravstvene zasebnosti.

Grishamova je še enkrat potrdila, da je bilo njeno sporočilo z dne 14 maja »točno«, da je res šlo za »uspešno embolizacijo« in da Melania »še ne more potovati na mednarodnih poletih« ter da »dobro okreva.« Zdravniki, ki poznajo proceduro, so pojasnili, da se v tem primeru s pomočjo katetra in preko žil odkrije ledvični, nekancerogeni tumor, ki na primer blokira dotok krvi, nato pa se ga odstrani. Postopek naj bi bil »minimalno invaziven.«

Donald Trump in Melania Trump

Postopek pa lahko traja več ur zato, ker je potreben čas, da zdravniki najdejo pravo žilo. Čas operacije, ki ga je opisal predsednik Trump, naj bi po oceni dr. Lambrosa Stamatakisa iz washingtonskega MedStar zdravniškega centra obsegal obdobje od anestezije do konca operacije. Po njegovi oceni lahko operacija pri še »posebej pomembnih VIP osebah« traja celo nekaj ur, več kot pri »normalnih osebah« prav zato, ker želijo zdravniki vse večkrat preveriti, da zagotovo ne bi prišlo do kakšnih napak ali zapletov.

Vendar pa je dr. Stamatakis prepričan, da omejitve glede poletov za Melanio niso potrebne. "Ta omejitev glede poletov je popolnoma arbitrarna.Zdravniki po navadi želijo, da pacient ostane blizu, in da ne gre na neko dolgo potovanje, zgolj zato, da bi lahko nudili pomoč pri okrevanju, če bi bila potrebna,« je ocenil zdravnik in dodal, da je le redko mogoče najti primer, ko se pacientu omeji polete, če je brez zapletov zapustil bolnišnico.

Trump: Melania je imela veliko operacijo, ki je trajala skoraj štiri ure in mesec dni ne sme potovati z letalom

Vendar pa vprašanja v zvezi s tem očitno vznemirjajo predsedniški par. »Vidim, da mediji delajo nadure, ko špekulirajo, kje sem in kaj počnem. Počivajte v miru, sem tukaj v Beli hiši s svojo družino in trdo delam v korist otrok in ameriškega ljudstva,« je zapisala Melania Trump v svojem tvitu prejšnji teden. Predsednik ZDA je bil manj vljuden. »Mediji Lažnih Novic so bili tako nefer, tako zlobni do moje soproge in naše čudovite Prve Dame. Med njenim okrevanjem po operaciji so poročali o vsem mogočem, kakor da je na pragu smrti, izmišljevali so si, da je bila na plastični operaciji obraza, da je zapustila Belo hišo (in mene) ter odšla v Virginijo. Vse to so laži in ona okreva zelo dobro,« je zapisal Donald Trump.

V javnosti se je skupaj z njim Melania po operaciji pojavila dvakrat, ob sprejemu veteranov in ob obisku agencije FEMA.