REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump prejel skrivnostno »sovražno pismo« Kim Jong-una in mu vrnil »najtoplejše pozdrave«

Trump prejel skrivnostno »sovražno pismo« Kim Jong-una in mu vrnil »najtoplejše pozdrave«Kim Jong un in Donald Trump | VIR: Pixsell

Ameriški predsednik Donald Trump je po poročanju Washington Posta odpovedal zadnji obisk zunanjega ministra Pompea v Severni Koreji takoj zatem, ko naj bi dobil »skrivnostno in sovražno pismo«  severnokorejskega predsednika Kim Jong-una.

Prinesel naj bi mu ga posebni odposlanec Kim Yong Chol. Gre za podpredsednika centralnega komiteja vladajoče severnokorejske delavske stranke. Predstavniki Bele hiše niso želeli komentirati vsebine tega pisma in tudi ne tega, kako je bila vsebina sporočena ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu. Sta pa prejem tega pisma Washington Postu potrdila dva visoka uradnika ameriške administracije.

Vendar je opazno poslabšanje nadvse toplega ozračja med predsednikoma ZDA in Severne Koreje, ki sta odnose otoplila na vrhu v Singapurju. V nedeljo je na primer korejski državni časnik obtožil Washington, da »načrtuje sprožitev vojne« proti Pjongjangu, istočasno pa se pogaja »z nasmeškom na obrazu.«

Ameriške Zelene beretke Vir:YouTube
Pripadniki ameriških zelenih beretk. Vir: YouTube

Severnokorejski časnik je opisal »izjemno provokativne in nevarne premike ameriške vojske v regiji« in zatrdil, da so ameriške posebne enote, nameščene na Japonskem, na Filipinih izvedle padalsko akcijo, s katero so »simulirale infiltriranje v Pjiongjang.« Časnik je tudi zatrdil, da je ameriška jedrska podmornica USS Michigan transportirala pripadnike ameriških Zelenih baretk iz Okinave do oporišča Jinhae v Južni Koreji.

In čeprav vsebina pisma ni znana, je očitno, da je nekaj narobe, kar kaže serija tvitov, ki jih je naokoli razposlal ameriški predsednik.

»Prosil sem ameriškega zunanjega ministra Mike Pompea, da ne odpotuje v Severno Korejo, v tem trenutku, kajti čutim, da nismo dovolj napredovali pri denuklearizaciji korejskega polotoka…« je zapisal ameriški predsednik.

Trump je zapisal, da bi želel 'poslati svoje najtoplejše pozdrave predsedniku Kimu' in da 'upa, da ga bo kmalu srečal'

Nato je dodal, da zunanji minister še vedno načrtuje odhod v Severno Korejo v bližnji prihodnosti, »najverjetneje, ko se bodo naši trgovinski odnosi s Kitajsko izboljšali,« v vmesnem času pa je Trump zapisal, da bi želel »poslati svoje najtoplejše pozdrave predsedniku Kimu« in da »upa, da ga bo kmalu srečal.«

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Huckabee je dejala, da je bil Pompeo »v sobi«, medtem ko je Trump objavil te tvite.

Odnosi med Severno Korejo in ZDA so se očitno ohladili že v trenutku, ko so po vrhu v Singapurju predstavniki ameriške administracije zahtevali hitro odkritje jedrskih potencialov Severne Koreje. Satelitski posnetki pa so medtem odkrili, da Severna Koreja najverjetneje celo pospešuje proizvodnjo jedrskega materiala.

Kim Jong - un in Pompeo
Mike Pompeo in Kim Jong-un Vir:Pixell

Da je vsebina zadnjega pisma za ZDA zelo neugodna, pa kaže tudi dosedanja praksa ameriškega predsednika, ki je doslej takšna pisma, če je to ocenil za koristno, tudi objavil.

Ameriški predsednik Donald Trump je tako na primer julija letos objavil pismo severnokorejskega voditelja Kim Jong-una, v katerem Kim izrazil prepričanje, da jim bo uspelo končati jedrske napetosti med državama, ob tem pa je pozval Trumpa, naj s praktičnimi ukrepi zgradi zaupanje. Trump je pismo označil za "zelo prijazno".

Samo mesec in pol dni po prejemu 'prijaznega pisma' je ameriški predsednik očitno že prejel pismo, ki očitno ni tako 'prijazno'

"Zelo prijazno pismo severnokorejskega voditelja Kima," je tvitnil Trump, ko je objavil kopijo pisma z datumom 6. julij. V tvitu je dodal, da so že zelo napredovali. V pismu Kim opisuje srečanje s Trumpom 12. junija v Singapurju in skupno izjavo, ki sta jo podpisali obe strani, kot "začetek pomembne poti".

»Iskreno verjamem, da lahko močna volja, iskren napor in unikaten pristop mene in vaše ekscelence, gospod predsednik, o oblikovanju nove prihodnosti med Severno Korejo in ZDA obrodi sadove,« je tedaj zapisal Kim v pismu.

Ob tem se je Kim zahvalil Trumpu in njegovim naporom za izboljšanje odnosov med državama ter izrazil upanje, da bodo "v prihodnje še poglobili zaupanje tudi v okviru praktičnih ukrepov."

Julijsko pismo je bilo datirano na dan, ko je Pjongjang obiskal ameriški državni sekretar Mike Pompeo, ki je nadaljeval pogovore o podrobnostih severnokorejske denuklearizacije, h kateri se je Kim zavezal na junijskem vrhu.

Samo mesec in pol dni zatem pa je ameriški predsednik očitno že prejel novo in drugačnopismo, ki očitno ni tako »prijazno« - in zato očitno tudi ni bilo deležno njegove objave. Vse kaže, da je tudi od dosedanjega največjega zunanjepolitičnega "uspeha" ameriškega predsednika največ koristi imela - predvsem Severna Koreja in Kim Jong-un.