REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump ponovno o preložitvi volitev, državni pravobranilec pa v primeru poskusa odloga že pripravlja tožbo

Trump ponovno o preložitvi volitev, državni pravobranilec pa v primeru poskusa odloga že pripravlja tožboTrump je vsemu svetu pokazal, kaj pomeni slogan »Najprej Amerika!« Vir: Twitter

Ameriški predsednik Donald Trump je ponovil svoje nasprotovanje organizaciji predsedniških volitev letošnjega novembra in sugeriral, da bi v tem primeru na rezultate »lažnivih volitev« lahko čakali »še leta.«

»Moram poznati Volilne rezultate že na dan Volitev, ne dneve, mesece ali celo leta pozneje!« je Trump tvitnil le malo potem, ko se je pritoževal, da se bo »univerzalno glasovanje po pošti« v novembru letos spremenilo v »najbolj netočne in goljufive volitve v zgodovini.«

Da aktualni ameriški predsednik ne bo priznal rezultatov volitev, če bodo zanj neugodni, je Donald Trump sicer že večkrat posredno namignil.

V zadnjem intervjuju za Fox News je na primer dejal, da »ne ve«, če bo rezultate priznal in da jih mora »najprej videti.«

Ameriški mediji so špekulirali tudi o možnosti, da se Trump letošnjih predsedniških volitev kot kandidat republikancev za položaj predsednika ZDA zaradi padajoče javnomnenjske podpore morda sploh ne bo udeležil.

Trump za demokratom Joem Bidnom namreč zaostaja že skoraj deset odstotkov in nič ne kaže, da bo to razliko lahko nadoknadil.

Donald Trump

Ob številnih kritikah na račun izjave, da bi bilo potrebno novembrske volitve zaradi pandemije prestaviti na poznejši čas pa je Trump dejal, da je vesel, ker mu je uspelo »lažnive osrednje medije« pripraviti do tega, da so končno odkrili problem.

Nepredvidljivi Donald Trump s svojimi ravnanji odpira še eno možnost - da s poskusom preložitve volitev ali nepriznavanjem poraza ZDA konec tega leta popelje v pravo ustavno krizo.

Preložitev volitev so sicer zavrnili tako demokrati kot republikanci.

Pri tem pa je, kot poroča BuzzFeed, washingtonski javni pravobranilec Bob Ferguson že marca letos pričakoval možnost, da bo predsednik ZDA volitve poskusil preložiti in je že tedaj naložil sodelavcem, da pripravijo elemente za vložitev tožbe.

Sedaj jim je naročil, da naj tožbeni zahtevek dopolnijo.

Zanimivo je tudi, da so v Trumpovi kampanji še marca ocenili, da je ideja o preložitvi volitev »najbolj neumna stvar«, ki so jo slišali.

Javni pravobranilec v Washingtonu Bob Ferguson je sicer že napovedal, da bodo v primeru poskusa preložitve volitev v enem dnevu vložil tožbo zoper to na pristojno sodišče.

Datum volitev sicer razpiše kongres, toda volitve so vpisane tudi v ameriško ustavo.

Tu je zapisano, da morajo biti volitve za predsednika ZDA »v četrtek po prvem ponedeljku v novembru, vsako četrto leto mandata predsednika ali podpredsednika.«

Ne glede na to pa nepredvidljivi Donald Trump s svojimi ravnanji odpira še eno možnost - da s poskusom preložitve volitev ali nepriznavanjem poraza ZDA konec tega leta popelje v pravo ustavno krizo.

Delite članek