REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump ostal brez zaščitne žice na meji – Mehičani so jo uporabili za zavarovanje svojih domov

Trump ostal brez zaščitne žice na meji – Mehičani so jo uporabili za zavarovanje svojih domov

Podjetni mehiški tatovi južno od mejne ograje ZDA so ukradli nekaj bodeče žice, prebivalci pa so jo uporabili za utrjevanje domov v Tijuani, je dejal lokalni policijski poveljnik. Pregon tatov se je izkazal za težavnega.

Predsednik ZDA, Donald Trump, je odredil, da se varnostna ograja, ki ločuje San Diego od Tijuane, v novembru dopolni z ostro tako imenovano »concertina« žico.  Gre za žico, na kateri so ostra rezila dolžine 22 milimetrov, ki so med seboj oddaljena 34 milimetrov.

Trump se je na družbenih medijih takrat celo pohvalil in objavil sliko stene, ki je bila prekrita z žico ter zapisal: »Lažne novice prikazujejo stare fotografije ljudi, ki se vzpenjajo nad ograjo našega oceanskega območja. Tako izgleda - ni več plezalcev pod našo upravo!«

Donald Trump, zid
vir: pixabay.com

Toda bodeča žica le nekaj mesecev po objavi, ni več prisotna, kar pripelje do prepričanja, da so jo tatovi na mehiški strani odstranili in prodali v bližnjih soseskah, kar je prebivalcem omogočilo dodatno zaščito pred prestopništvom, domnevno s strani drugih tatov.

»Vemo, da je prišlo do kraje bodeče žice, ker so ameriške oblasti zahtevale našo pomoč,« je dejal mehiški policijski poveljnik. Pojasnil je še, da je žica močnejša, ostrejša in boljše kakovosti kot tiste, ki se prodajajo v mehiških trgovinah.

Trump se je na družbenih medijih takrat celo pohvalil in objavil sliko stene, ki je bila prekrita z žico.

Vendar je načelnik policije v duhu načela »si nedolžen, do dokazane krivde« dodal, da ne morejo pomagati svojim ameriškim kolegom, ker tatovi običajno uspejo iztrgati žico z ograje, preden pridejo njegovi uradniki na prizorišče.

Hiše v bližini meje so zdaj jasno zaščitene z bodečo žico podobne velikosti in še več, gre za vrsto, ki se res ne prodaja v mehiških trgovinah.

Posnetki mehiške televizije namreč kažejo, da so hiše Tijuane po novem opremljene z enako vrsto žice, ki jo Trump zdaj pogreša.

»Ukradli so jo!« #EU je postavil bodečo žico na mejo s #Tijuana, vendar so jo sosedje ukradli, da bi pred negotovostjo zaščitili svoje domove,« je na svojem Twitter profilu zapisala ena od televizij.

Ni presenetljivo, da nobeden od prebivalcev ni želel pojasniti, od kod izvira njihova nova varnostna nadgradnja. Nekateri so dejali celo, da tam prebivajo le občasno in da ne vedo od kod se je žica pojavila. 

Tiskovni predstavnik ameriške carine in mejne zaščite je za DailyMail.com povedal: »Projekt gradnje zidov se je začel junija 2018 v San Diegu. Stara, osem do deset metrov visoka zidna podloga se odstranjuje, prav tako pa se gradi nova 18-metrska stena z zaščito proti vzpenjanju. Projekt je blizu dokončanja.«

Izjava ameriške carine in mejne zaščite še sporoča, da je agencija začela uporabljati bodečo žico, da bi ustavila »povečane vpade na meje« s pomočjo vrzeli, ki so jih opravili izvajalci, ki so zamenjali 14 milj (približno 22,5 km) obstoječe ograje z jeklenimi stebri.

Žica
vir: pixabay.com

Žica, modela Concertina, naj bi bila dovzetna za poškodbe in krajo z južne strani meje, kar se ni izkazalo za resnično. 

Pri prodaji v obratu za recikliranje se jeklena žica prodaja za 4 do 7 mehiških pesosov na kilogram - približno 19 do 33 centov evra.

Žica, modela Concertina, naj bi bila dovzetna za poškodbe in krajo z južne strani meje, kar se ni izkazalo za resnično. 

Predstavniki državnih organov Združenih držav in Mehike so povedali, da sodelujejo v boju proti kraji žice.

Medtem ko so mehiški organi povedali, da so prebivalci kupili ukradeno žico, da bi izboljšali varnost svojih domov, je ameriška agencija za mejno zaščito izjavila, da ne more potrditi, da je bila žica uporabljena na domovih prebivalcev.

Leta 2018 je bil Tijuana, glede na poročilo, ki ga je prejšnji teden objavil Državljanski svet za javno varnost in kazensko pravosodje, najbolj nasilno mesto na svetu.

Organi krivijo Tijuanino povišano stopnjo umorov v vojni med tekmovalnimi tolpami za droge, ki se borijo za nadzor nad nezakonitim trgom metamfetaminov v mestu.

Po uradnih statističnih podatkih je bilo leta 2018 v Tijuani 2.800 umorov. To je 138 umorov na 100.000 prebivalcev, ali približno štirikratna, do zdajšnja, mehiška stopnja umorov.