REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump o ameriških zmagah leta 1775: »Naša armada je obvladovala zrak in zasedla letališča«

Trump o ameriških zmagah leta 1775: »Naša armada je obvladovala zrak in zasedla letališča«Donald Trump in »zračne sile« leta 1775

Ameriški predsednik Donald Trump je ob svojem slavnostnem govoru naredil nenavadno napako, ko je obnavljal spomine na spopade ameriške »revolucionarne armade« z britansko vojsko ob koncu 18. stoletja.

Napako je naredil med svojim enournim nastopom v Washingtonu in manifestaciji »Pozdrav Ameriki«.

S tem svojim nastopom je sicer postal tudi prvi ameriški predsednik, ki je četrtega julija nagovoril svoje sodržavljane.

Naša armada je obvladovala zrak, prodrla skozi obzidja, zasedla letališča, naredila je vse, kar je morala. 

Tokrat je bila za Trumpa težave očitno v tem, da ni govoril »iz glave«, ko pogosto hitro menjava teme in poudarke, pač pa se je poskušal držati vnaprej napisanega teksta.

V govoru je sicer poudarjal ameriške dosežke in nato nekaj časa posvetil vsakemu od rodov ameriške vojske.

George Washington

»Junija leta 1775 je kontinentalni kongres iz revolucionarnih sil, ki so bile zbrane okoli Bostona in New Yorka oblikoval enotno armado … Kontinentalna armada je trpela v mrzli zimi v Valley Forgu, našla slavo v vodah Delawara in zmagala pri Cornwallisu ob Yorktownu. Naša armada je obvladovala zrak, prodrla skozi obzidja, zasedla letališča, naredila je vse, kar je morala in pri Fort McHenryu, v svetlobi rdečih raket, ni imela nič več drugega - kakor zmage.«

Kot pa so hitro ugotovili poslušalci, v tem času niso poznali »zračnega prometa« in to še vse do leta 1900, saj sta tudi brata Wright, ki ju je Trump prav tako hvalil v svojem govoru, prvič poletela šele leta 1903.

Baron Munchausen
 Baron Münchhausen. Avtor: August von Wille, Wikipedia

Ob tem so poslušalci tudi hitro ugotovili, da je bila bitka pri Fort McHenryu med vojno leta 1812 in ne med ameriško revolucijo, ki je potekala nekaj desetletij prej.

Svojo napako je Trump poskušal pozneje opraviliti z dežjem. Zaradi dežja naj bi imel težave pri branju s prikazovalnim besedila: "Stojiš pred milijoni in milijoni ljudi, ki te gledajo po televiziji in še ne vem kolikimi, ki so prišli vse do Washingtona...Potem pa je telepromter obstal...Bil je 'kaput'... Mislim, da je dež onesposobil 'boben', ampak sem besedilo zelo dobro poznal, zato sem lahko govor končal brez 'bobna'," je novinarjem pojasnil Trump.

So se pa mnogi iz tega spodrsljaja lepo ponorčevali. Na zgodovinskih slikah so ustrezno "popravili" ozadja z letali.

In z drugimi zračnimi plovili.

Povsem mogoče pa je, da je Donald Trump mislil na zračne sile Hieronymusa Carla Friedricha von Münchhausena, znanega avtorja pripovedk, ki je v svojih lažnivih zgodbah pripovedoval, kako je letel in zajahal celo - topovsko kroglo.

Je pa res, da je ta mojster pripovedk dolga stoleja veljal za kralja laži.

Ampak kot vse kaže, ga je ameriški predsednik s kroničnim izrekanjem namernih in nenamernih neresnic že zdaleč presegel ...

Komentarji