REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump: »Članice NATO naj porabijo štiri, ne samo dva odstotka.«

Trump: »Članice NATO naj porabijo štiri, ne samo dva odstotka.«Donald Trump in Mike Pompeo Vir: Pixell

Ameriški predsednik Donald Trump je po ostri izmenjavi mnenj na vrhu zveze NATO odpotoval v London, še prej pa na novinarski konferenci znova kritiziral članice, ki za obrambo porabijo premalo denarja oziroma premajhen delež državnega proračuna.

Članice, med njimi tudi Slovenija, so se v zvezi z obrambnimi izdatki sicer sestale na izrednem sestanku, na katerem naj bi Trump menda grozil celo z izstopom iz Nata, če preostale države ne bodo povečale svojih obrambnih izdatkov.

Na vprašanje, ali bodo ZDA odšle iz Nata, če se to ne bo zgodilo, in ali to lahko stori brez privolitve kongresa, je odgovoril, da verjetno lahko, a da to ni potrebno, vrh Nata pa je ocenil kot »fantastično srečanje«.

Med dvodnevnim zasedanjem v Bruslju so sicer najbolj odmevale prav trumpove ostre besede na račun Nemčije. »Kaj nam bo Nato, če Nemčija plačuje Rusiji milijarde dolarjev za plin in energijo? Zakaj le pet od 29 držav izpolnjuje zaveze? ZDA plačujejo za zaščito Evrope, potem pa izgubijo milijarde pri trgovini. Dva odstotka BDP je treba plačati takoj, ne do leta 2025," je na Twitterju zapisal Trump.

Vendar je ob tem na srečanju v sredo, kot poroča National Review celo dejal, da bi članice morale po novem za obrambo nameniti celo več in ne samo dva odstotka bruto družbenega proizvoda.

Predsednik je predlagal, da naj države članice…te izdatke dvignejo na štiri odstotke.

»Med pripombami na vrhu zveze NATO je predsednik predlagal, da bi države članice morale ne samo porabiti sredstva v višini dveh odstotkov bruto družbenega proizvoda za obrambne izdatke, kot so se obvezale, pač pa da naj te izdatke dvignejo na štiri odstotke.

Predsednik je odprl isto vprašanje kot že lani. Predsednik želi, da naši zavezniki v večji meri prevzamejo breme in da najmanj pričnejo izvajati svoje minimalne, že podane zaveze,« je dejal tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Huckabee Sanders.

Članice zveze NATO so se namreč leta 2002 in nato še leta 2014 obvezale, da bodo za obrambne izdatke porabile do 2 odstotka svojega bruto družbenega proizvoda letno. Vendar številne članice tega še niso dosegle – Slovenija na primer za obrambo porabi nekaj več kot odstotke BDP-ja letno. Letos je ob ZDA ta cilj doseglo še sedem držav, 15 držav, med njimi tudi Slovenija, pa se je obvezalo, da bo to naredilo do leta 2024.

Nemčija trenutno za obrambo porabi le 1,2 odstotka BDP-ja, kar je manj kot Velika Britanija ki porabi 1,8 odstotka ali Francija, ki porabi 2,3 odstotka oziroma ZDA, ki porabijo 3,1 odstotka.

Po podatkih švedskega inštituta SIPRI vse te države prekaša Rusija, ki za obrambo porabi 4,3 odstotka. Je pa seveda res, da so absolutni zneski drugačni. Države, ki imajo nižji BDP seveda morajo za obrambo vložiti več denarja, da bi lahko ujele korak z drugimi, bogatejšimi državami.