REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tisti, ki so že ubijali, so učinkovitejši vojaki od tistih, ki niso? Kijev zdaj na fronto pošilja tudi obsojence

Tisti, ki so že ubijali, so učinkovitejši vojaki od tistih, ki niso? Kijev zdaj na fronto pošilja tudi obsojenceMorilce pošljite neposredno na fronto, je sporočil ukrajinski minister za pravosodje. Vir: Posnetek zaslona, X

Ukrajinske obsojence najhujših kaznivih dejanj, ki prestajajo kazen za umor, je treba rekrutirati in poslati na fronto, da bi se borili proti ruskim silam, meni pravosodni minister te države Denis Maljuska.

Takšna poteza bi okrepila vrste ukrajinske vojske v času, ko se ta spopada s pomanjkanjem vojakov, pripomogla pa bi tudi k zmanjšanju pritiska na zaporniški sistem v državi, je v pogovoru za lokalne medije dejal Maljuska.

V začetku tega meseca je ukrajinski parlament sprejel zakon, ki dovoljuje vpoklic zapornikov v oborožene sile države, razen tistih, ki so obsojeni zaradi kaznivih dejanj zoper nacionalno varnost ali ki so ubili dva ali več ljudi. Ukrajinske oborožene sile tudi ne sprejemajo posiljevalcev, pedofilov in povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom pod vplivom alkohola ali mamil.

Toda ukrajinski pravosodni minister je zdaj predlagal, da se ne prepove služenje tistim, ki so zagrešili umore.

»Morda bi bili tisti, ki znajo ubijati, bolj učinkoviti vojaki od tistih, ki še niso ubijali, in manj nevarni od tistih, ki so desetletja ropali, zdaj pa so dobili mitraljez,« je pojasnil.

Ministrstvo za pravosodje meni, da bi lahko v ukrajinsko vojsko vpoklicali okoli 10.000 zapornikov, je dejal Maljuska.

»Obsojenci bodo služili v posebnih enotah ... te formacije bodo zagotovo razporejene na frontni črti ali blizu nje,« je dejal in obljubil, da nobeden od zločincev ne bo služil v ozadju.

Maljuska ni pojasnil, ali bodo vpoklicani zaporniki pred napotitvijo v boj deležni neke vrste vojaškega usposabljanja.

Dejal je, da bo mobilizacija zmanjšala tudi pritisk na ukrajinske zapore, pri čemer je pojasnil, da »število tistih, ki končajo v ustanovah, močno narašča« in da »na neki stopnji lahko pride do sesutja sistema«.

V zadnjih dneh so zahodni mediji poročali, da sta ZDA in EU zaskrbljeni, da bi lahko ruske sile v prihodnjih tednih prebile ukrajinske obrambne črte.

V začetku tega tedna pa je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski podpisal nov, drakonski zakon o mobilizaciji, da bi obnovil zdesetkane oborožene sile.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek