REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Težave na vajah Grom 2019? Je odpovedala ena raketa R-29R?

Težave na vajah Grom 2019? Je odpovedala ena raketa R-29R?Utrinek z vojaških vaj Grom 2019. Vir: Screenshot, Ministrstvo za obrambo RF

V javnost je prišla vest, da je med strateškimi vojaškimi vajami Grom 2019 prišlo do nepričakovanega zapleta. Zadevo je komentiralo tudi rusko obrambno ministrstvo.

Med izvedbo zadnje etape vojaških vaj Grom 2019 je domnevno prišlo do težave z izstrelitvijo ene od dveh medcelinskih balističnih raket R-29R, ki bi jo morala uporabiti jedrska podmornica K-44 Rjazan.

To je dvostopenjska raketa na tekoče gorivo, ki je vstopila v oborožitev leta 1977, nosi pa lahko eno termonuklearno bojno konico z močjo 450 kiloton ali več šibkejših konic (3x200 kt ali 7x100 kt). Scenarij te konkretne vaje je namreč predvideval istočasno izstrelitev dveh tovrstnih raket, a je ena ostala v napravi za izstrelitev, kar je bilo tudi javno najavljeno 14. oktobra, je poročala tiskovna agencija Interfax.

Kot možen razlog se je sprva omenjala odpoved naprave za izstrelitev rakete, o čemer je ob tej novici pisal časnik Vedomosti.

Po informacijah tega medija je bil sestavljen poseben odbor iz visokih častnikov tihooceanske flote in ruskega generalštaba ter strokovnjakov iz vojaško-industrijskega kompleksa.

Vaja Grom 2019. Vir: RBTH

Vaje Grom 2019 so sicer potekale na štirih poligonih v različnih delih države.

Na njih je sodelovalo 12 tisoč vojakov in častnikov z okoli 310 kosi bojne in specializirane tehnike.

Angažiralo se je okoli 15 raketnih ladij in pet podmornic, več kot 100 letal in helikopterjev, operativno-taktični raketni kompleksni Iskander in strateški raketni kompleksi Jars.

Izstrelili so 15 manevrirnih in balističnih raket s kopnega, morja in zraka, ki so 100% zadele vse cilje, prav tako so bili v celoti izpeljani načrtovani scenariji vaj.

Nadaljevanje članka si lahko preberete na: RUSSIA BEYOND

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek