REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Szijjártó o resoluciji, ki jo bo sprejel NATO: Pri tem ne bomo sodelovali!

Szijjártó o resoluciji, ki jo bo sprejel NATO: Pri tem ne bomo sodelovali!Vodja madžarske diplomacije ponavlja, da Madžari v Ukrajino ne bodo pošiljali svojih vojakov, orožja ali sredstev. Vir: Posnetek zaslona, X

Osnutek resolucije, ki jo namerava NATO sprejeti ob koncu letošnjega vrha zahodnega vojaškega zavezništva, kaže na »popolno nerazumevanje« ukrajinske krize, ker rešitve ni mogoče najti na fronti, je danes pred začetkom srečanja v Washingtonu dejal madžarski zunanji minister Péter Szijjártó.

»Rešitev ni na bojišču. Mar tega ni mogoče videti po dveh letih in pol?

NATO bo začel misijo za podporo Ukrajini.

Mi v njej ne sodelujemo - ne dostavljamo orožja, ne zagotavljamo vojakov, ne sodelujemo pri financiranju,« je dejal Szijjártó v objavi na Facebooku.

Budimpešta je tako znova potrdila svoje stališče, da ne želi tvegati neposrednega spopada z Rusijo, saj želi NATO prevzeti vlogo glavnega koordinatorja za oboroževanje Kijeva.

Zavezništvo je sredi junija potrdilo, da ima Budimpešta pravico, da ne sodeluje v napovedani misiji Nata v Ukrajini, o kateri bodo razpravljali na letošnjem vrhu.

Viktor Orbán je nato odpotoval najprej v Kijev, nato pa še v Moskvo in Peking, kjer se je o ukrajinski krizi pogovarjal z voditelji teh držav, vse tik pred vrhom Nata v Washingtonu.

Ko se je ozrl na srečanje z Vladimirjem Zelenskim in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom je Orbán poudaril, da so njuni pogledi zelo različni, a tudi, da je treba nadaljevati dialog, saj Evropa potrebuje mir in da je treba za to delati.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek