REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Švedske oblasti dekletom priporočajo, da si v spodnjice skrijejo - žlico

Švedske oblasti dekletom priporočajo, da si v spodnjice skrijejo - žlicoVIR: Insajder.com

Navodilo se nanaša na potovanja in ravnanje letališkega osebja. Na ta način želijo namreč zmanjšati število primerov sklepanja prisilnih porok.

Oblasti v švedskem mestu Gothernburg dekletom svetujejo, da si v spodnjice skrijejo žlico, da bi na ta način preprečile lastno ugrabitev s strani staršev ali svojcev zaradi sklepanja prisilnih zakonov. Žlica ni nič manj učinkovito sredstvo, da bi se izognile, da postanejo žrtev prisilnega pohabljanja genitalij v tujini.

Navodilo se nanaša na potovanja in dejansko svetuje kako naj dekle, ki je "objekt" dogovorjene poroke na tujem, alarmira letališko osebje. "Žlica bo, ko boste opravljali varnostni pregled, sprožila detektorje kovin. Odpeljali vas bodo vstran in takrat je priložnost, da se na štiri oči pogovorite z osebjem. To je zadnja priložnost, da vklopite alarm in zaprosite za pomoč," je ob tem navodilu dejala Katarina Idegard, ki se s to vrsto nasilja, kot poroča britanski Daily Mail sooča na Švedskem.

Po njenih navedbah je nacionalna brezplačna linija za pomoč dekletom v stiski lani prejela 139 klicev zaradi prisilnih zakonov mladoletnikov. Ideja o "skriti žlici" kot rešilni bilki prihaja iz Velike Britanije, kjer jo je najprej preizkusila človekoljubna organizacija Karma Nirvana. Na ta način so že rešili veliko deklet, ki so jih njihovi sorodniki želeli prisilno odpeljati izven države. Policija v Veliki Britaniji je namreč lani odkrila okoli 3500 primerov prisilnih zakonov.

Več kot 200 milijonov deklet in žensk, od tega pol milijona v Evropi, je namreč žrtev pohabljanja reproduktivnega organa, ki v državah EU velja za kaznivo dejanje.

Primer 14-letne deklice, ki jo je želel oče odpeljati v Etiopijo, da bi se poročila s starejšim članom družine, se je razrešil potem, ko je deklica preko Facebooka šolskega svetovalca prosila za pomoč, neki drug oče pa je bil obsojen, ker je svojo 16-letno hčerko proti njeni volj odpeljal na prisilno poroko v Afganistan.

Po navedbah Katarine Idegard je študija iz leta 2015 odkrila, da je imelo 38.000 deklet in žena, ki živijo na Švedskem, zelo podobne izkušnje z "nezaželenimi potovanji" v Somalijo, Eritrejo, Etiopijo, Egipt in Gambijo. Na Švedskem so prisilne poroke nezakonite, tudi kadar do njih pride v tujini in se kaznujejo z zaporom.

Velik problem ostaja tudi pohabljanje genitalij mladoletnih deklet. Več kot 200 milijonov deklet in žensk, od tega pol milijona v Evropi, je namreč žrtev pohabljanja reproduktivnega organa, ki v državah EU velja za kaznivo dejanje. Pri ritualnih pohabljanjih pride do nepopravljivih poškodb telesa, ki povzročajo neznosne bolečine in so v močni povezavi z ekstremnimi čustvenimi travmami. Vsako leto je tej nevarnosti izpostavljenih najmanj tri milijone deklet in žensk. Veliko jih je mlajših od 15 let.

Vsako leto v svetu prisilno poročijo 15 milijonov deklet, mlajših od 18 let, kar predstavlja kršitev njihovih pravic.

Presenetljivo je, da v svetu narašča "povpraševanje" po babicah in "medicinskih sestrah", ki bi opravljale obrezovanje deklic, kar je v nasprotju s prizadevanji množice človekoljubnih organizacij, ki želijo uničiti to dolgoletno sprevrženo "tradicijo", ki je globoko zasidrana predvsem v 27 afriških državah, pa tudi v nekaterih predelih Azije in Srednjega Vzhoda. V Veliki Britaniji na primer vsako uro odkrijejo en primer pohabljenih genitalij.

Velik problem so tudi prisilne poroke. Vsako leto v svetu prisilno poročijo 15 milijonov deklet, mlajših od 18 let, kar predstavlja kršitev njihovih pravic. Dekleta, ki so poročena še kot otroci, so v večji nevarnosti, da opustijo šolanje, da postanejo žrtve nasilja v družini, da se okužijo s spolno prenosljivimi boleznimi in da umrejo zaradi posledic komplikacij med nosečnostjo in porodom. Poroke mladoletnic so sicer dovoljene v 91 državah sveta, tudi v Sloveniji.

Vendar pa so prisilne poroke od leta 2015 kaznivo dejanje tudi v Sloveniji. S spremembo kazenskega zakonika je kaznivo dejanje postala tudi sklenitev zakonske zveze pod prisilo, zagrožena kazen pa je do tri leta zapora oziroma do pet let zapora, če je v zvezo prisiljena mladoletna oseba.