REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Švedska evroparlamentarka Plenkoviću: »Hrvaška ne more v Schengen, brutalnost, ki sem jo videla, je bila strašna!«

Švedska evroparlamentarka Plenkoviću: »Hrvaška ne more v Schengen, brutalnost, ki sem jo videla, je bila strašna!«Migranti niso dobrodošli na Hrvaškem

»Moramo jasno povedati, da Hrvaška ne more vstopiti v schengenski prostor, če se sedanja situacija ne zaustavi,« je dejala evropska parlamentarka Malin Anna Björk.

Slovenija ni edina, ki blokira Hrvaško pri vstopu v schengenski prostor.

Da si Hrvaška tega koraka ne zasluži, je prepričanih tudi veliko evropskih politikov. To je bilo opazno tudi te dni v Strasbourgu.

Člani Evropskega parlamenta so namreč v torek v Strasbourgu, na seji, posvečeni predsedovanju Hrvaške Evropski uniji zelo ostro kritizirali hrvaško vlado zaradi postopanja z migranti in njihovega načina »reševanja migrantskega problema,« predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković pa je moral vse to pazljivo poslušati.

'Moramo jasno povedati, da Hrvaška ne more vstopiti v schengenski prostor, če se sedanja situacija ne zaustavi,' je dejala evropska parlamentarka Malin Anna Björk.

Med najbolj ostrimi kritiki je bila švedska evroparlamentarka Malin Anna Björk.

Dejala je, da je osebno obiskala področja na severu BiH potem, ko je prebrala poročilo o brutalnosti hrvaške obmejne policije.

»Brutalnost, ki sem ji bila priča, je bila zares strašna. Nobena država članica se ne bi smela tako obnašati na svojih mejah. Moramo jasno povedati, da Hrvaška ne more vstopiti v schengenski prostor, če se takšna situacija ne zaustavi,« je dejala.

Plenkoviću so tudi drugi evropski parlamentarci očitali grdo ravnanje z migranti, on pa jim je odgovarjal, da se Hrvaška »ni odločila na izgradnjo barikad in ograj z rezilno žico«, pač pa da se »Hrvaška, evropska in prihodnja schengenska meja ščiti s 6500 policisti.«

Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković
Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković

»Rešitev je zaščita zunanje meje EU, še posebej tiste med Turčijo in Grčijo, po kateri poteka vzhodnomediterantska in zahodnobalkanska pot,« je dejal Plenković.

Predsednica skupine Zelenih Ska Keller v Evropskem parlamentu je prav tako govorila o poročilih o maltretiranju migrantov (»tepejo jih, uničujejo jim lastnino, celo streljajo na njih«), ki ga hrvaška policija izvaja nad migranti in begunci na meji z BiH.

Plenković je na to zatrdil, da Hrvaška v postopanju z migranti spoštuje vse hrvaške in evropske zakone ter mednarodne konvencije in da nobeno od teh obtožb ni potrebno vzeti kot popolnoma resnične.

Dejal je tudi, da vse primere domnevnih zlorab na Hrvaškem skrbno »preiskujejo.«

Delite članek