REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Študija: neandertalski geni vplivajo na težjo obliko bolezni okuženih s Covidom-19

Študija: neandertalski geni vplivajo na težjo obliko bolezni okuženih s Covidom-19Neandertalec, prednik Ernecla in Hojsa, vir večvrednostnega prepričanja slovenskih rasistov. Vir: Wikipedia

Študija evropskih znanstvenikov je pokazala na povezavo med geni, ki jih je človeška vrsta nasledila od neandertalcev ter okužbami z novim koronavirusom.

Obstoj teh genov bi lahko bil povezan s težjimi oblikami Covida-19.

Študijo so objavili v sredo v časniku Nature.

Tej haplo-skupini pripada okoli 16 odstotkov populacije v Evropi in polovica prebivalstva južne Azije, medtem ko te skupine ni v Afriki in vzhodni Aziji.

Znanstveniki so pri tem raziskovali gene, ki so bili povezani z višjo stopnjo hospitalizacije in respiratornih težav pri pacientih, ki so bili okužen z novim koronavirusom.

Raziskovalca Hugo Zeberg in Svante Paabo sta namreč ugotovila, da ti geni pripadajo haplo-skupini, katere poreklo najverjetneje vodi do neandertalcev.

Tej haplo-skupini pripada okoli 16 odstotkov populacije v Evropi in polovica prebivalstva južne Azije, medtem ko te skupine ni v Afriki in vzhodni Aziji.

Pri tem tudi vemo, da so se sodobni ljudje in neandertalci parili in imeli skupne potomce večkrat v zgodovini, rezultat pa je bila izmenjava genov, ki jih v človeški vrsti najdemo še danes.

Vendar pa ti geni predstavljajo faktor tveganja v primeru okužbe s koronavirusom, ki povzroča Covid-19.

Neandertalec
Tako so, v manjših skupinah, nekoč živeli neandertalci.  Vir: Wikipedia

Ob tem so faktorji tveganja tudi starost, spol in predhodne težave kot so na primer diabetes ali problemi s srcem.

Osupljivo je, da ima genetsko nasledstvo neandertalcev tako tragične posledice v času pandemije.

Ob tem sta Zeberg in Paabo, ki delata na inštitutu Karolinska na Švedskem in na inštitutu Max Planck za evolucijsko antropologijo v Nemčiji ugotovila, da neadertalski geni prevladujejo predvsem med populacijo Bangladeša, kjer naj bi 63 odstotkov populacije imelo kopije genov iz te haploskupine.

Pri tem citirata tudi študije iz Velike Britanije, ki so pokazale, da imajo ljudje, ki izvirajo iz Bangladeša dvakrat več možnosti, da umrejo zaradi Covida-19 kot pa ostali del populacije.

»Osupljivo je, da ima genetsko nasledstvo neandertalcev tako tragične posledice v času pandemije,« je dejal Paabo in opozoril, da bi bilo »sedaj potrebno čim prej raziskati, zakaj je tako.«

Neandertalski geni, za razliko od ostalih, so preživeli do danes in so morda dobri za zelo aktiven imunski sistem –, če človek nima drugih pridruženih bolezni.

Po drugi strani pa Andre Franke, direktor Inštituta za klinično molekularno biologijo na univerzi v Kielu pa opozarja, da ugotovitve same ne bodo imele takojšnjega učinka na zdravljenje pacientov.

Po njegovem mnenju je tudi vprašanje, zakaj so ti neandertalski geni, za razliko od ostalih, preživeli do danes in da so morda dobri za zelo aktiven imunski sistem –, če človek nima drugih pridruženih bolezni.

Zanimivo je tudi, da je nedavno nekaj podobnega -, da so geni posredno krivi za to, da Italijani masovno obolevajo za Covidom-19, bolj kot na primer Srbi - trdil tudi dr. Branislav Nestorović v Srbiji.

Njegove izjave so tedaj naletele na buren odziv, toda Nestorović je hitro zavrnil teze, češ da je zagovarjal večvrednost Srbov ali kaj podobnega.

Na vprašanje, zakaj Italijani tako masovno obolevajo, je Nestorović za časnik Alo dejal, da »je naša genetska struktura popolnoma drugačna, to pa je izpadlo, kot da imamo levje gene.«

Za Raskrikavanje.rs je nadalje pojasnil, kaj je mislil s popolnoma drugačnimi geni: »Koronavirus kaže afiniteto do receptorskega proteina ACE2. Ta protein imamo v pljučih vsi, toda tisti, ki imajo specifično obliko te beljakovine, nase lažje vežejo virus in dobijo pljučnico.«

»Drugi imajo blage oblike bolezni. Takoimenovana polimorfnost je še posebej izrazita pri ljudeh iz vzhodne Azije in zdi se, da imajo tudi Italijani visoko vsebnost tega proteina. To pojasnjuje, zakaj je pri njih tako visoka stopnja umrljivosti,« pojasnjuje Nestorović in v isti sapi dodaja, da je slednje zgolj špekulacija, saj da tega podatka nima.

Vendar pa zadnja študija kaže, da je morda vendarle imel prav in da imajo pri obolevanju s Covid-19 svojo vlogo tudi - geni.

 

Delite članek