REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Strokovnjak: Evropa bo na koncu morala izbrati med ZDA in BRICS

Strokovnjak: Evropa bo na koncu morala izbrati med ZDA in BRICSDnevi, ko je Evraziji prevladovala zunanja sila (ZDA), se bližajo koncu.

Po ustanovitvi BRICS in Šanghajske organizacije za sodelovanje (SCO) je Washington dvignil prepoznavnost Nata v Pacifiku in poskušal na vse načine »zajeziti« svoje nasprotnike - Kitajsko, Rusijo, Iran in Severno Korejo -, da bi ubranil hegemonistično pozicijo Amerike, piše profesor Dmitrij Trenin, sodelavec Ruskega sveta za mednarodne zadeve.

Za razliko od ameriških zavezništev v Pacifiku, niti BRICS niti SCO ne obvladuje ena sila, niti tandem/triumvirat držav, temveč njuno »diplomatsko kulturo« zaznamujejo suverena enakost, dialog, spoštovanje nacionalnih interesov in civilizacijskih vrednot ter soglasje, poudarja Trenin.

Niti BRICS niti SCO nista odkrito protiameriška ali protizahodna: njuna glavna usmeritev je notranja, ne zunanja.

Seveda Rusija, Kitajska, Indija, Iran in drugi vztrajajo pri poslovanju brez zunanjega vmešavanja.

Nočejo prevladovati v Evraziji: tam živijo, to je njihov dom – za razliko od vedno nemirnega »nujnega ljudstva« (Američanov), ki je na tisoče kilometrov stran, pravi profesor.

V Ukrajini je bila za Rusijo glavno vprašanje nacionalna varnost, ne pa neko »vstajenje imperija«, kot trdijo na Zahodu.

Na Tajvanu je Peking zagovarjal nacionalno združitev po različici hongkonškega modela, ki je spet daleč od imperialne zasnove.

Kljub temu imajo Američani dober razlog za strah, da bo Rusija prevladala v Ukrajini.

Poraz bo zadal hud udarec njihovemu vodilnemu položaju v zahodnem bloku, pa tudi njihovi hegemonistični vlogi drugod po svetu.

Po drugi strani pa se evrazijske države nimajo česa bati, ko bo Rusija dosegla svoje cilje v Ukrajini, trdi Trenin.

Novi skupni varnostni prostor znotraj SCO bo naredil celino – brez zahodne Evrope, za zdaj – veliko bolj stabilno, bodisi v smislu strateške stabilnosti v odnosih velikih sil, regionalnih varnostnih sistemov ali grožnje terorizma.

Nova finančna ureditev znotraj skupine BRICS bo omogočila varnejše transakcije brez dolarjev med članicami.

Nova logistika po Evraziji lahko zagotovi boljšo povezljivost znotraj največje in najbolj raznolike celine na svetu.

Navsezadnje se bodo morale države zahodne Evrope odločiti med tem, ali bodo ostale v ameriški orbiti, ko bo moč ZDA upadala, ali pa bodo segle na Vzhod - do ogromnega in živahnega novega sveta v soseščini.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek