REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Stoltenbergu usihajo upi: Če Ukrajina izgubi, potem nima smisla, da jo obnavljamo

Stoltenbergu usihajo upi: Če Ukrajina izgubi, potem nima smisla, da jo obnavljamoGeneralni sekretar Nata je kot glavno nalogo v tem trenutku označil »trajno oskrbo Kijeva z orožjem«. Vir: Posnetek zaslona, X

Obnova Ukrajine, če bo poražena, ne bo imela smisla, je na Vrhu mladih Nata dejal generalni sekretar te organizacije Jens Stoltenberg.

»Kar zadeva obnovo Ukrajine po vojni, moramo najprej zagotoviti, da zmaga, če pa se to ne zgodi, v svobodni in neodvisni Ukrajini ne bo ničesar za obnovitev,« je dejal.

Kot glavno nalogo v tem trenutku je označil »trajnostne dobave orožja Kijevu«.

Dodal je, da bo NATO Ukrajini pomagal »obnoviti obrambne in varnostne institucije ter postati članica zahodnega vojaškega zavezništva«.

Prejšnji teden je generalni sekretar Nata v intervjuju za italijansko Repubblico dejal, da čezatlantsko zavezništvo ne bo poslalo vojakov v Ukrajino.

Obenem je potožil, da ruske enote napredujejo in prevzemajo nadzor nad naseljenimi območji, kar je delno opravičil z dejstvom, da »zaveznice Nata niso bile sposobne izpolniti tistega, kar so obljubile Kijevu«.

Vodja diplomacije EU Josep Borrell je v začetku maja opozoril, da bodo ukrajinske oborožene sile kapitulirale v dveh tednih brez dobave orožja in streliva.

Tiskovna predstavnica ministrstva za zunanje zadeve Ruske federacije Marija Zaharova je to priznanje vodje diplomacije Evropske unije označila za veličastno.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek