REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Stara sablja se vrača: Sovjetski top S-60 znova v akciji z arabsko-slovenskim modulom

Stara sablja se vrača: Sovjetski top S-60 znova v akciji z arabsko-slovenskim modulomSovjetski top S-60, vir: RBTH

Sodobni bojni modul »Puščavski pajek« razvijalcev iz ZAE in Slovenije uporablja sovjetski top S-60, ki se je med drugim izkazal že v Vietnamu. Stara tehnika očitno ni le za v muzej, če se ji s predelavo doda nekaj tehnoloških izboljšav.

Stari sovjetski top pa je nedavno znova postal senzacija, ko so ga združili z bojnim modulom Desert Spider.

S-60 je bil nekoč ugledno sovjetsko artilerijsko orožje, ki ga danes le redkokdo še pozna. Stari sovjetski top pa je nedavno znova postal senzacija, ko so ga združili z bojnim modulom Desert Spider, ki je delo strokovnjakov iz ZAE in Slovenije, poroča kitajski časnik Global Times v članku, ki je preveden v ruščino na InoSMI.

Desert Spider (»Puščavski pajek«) s 57-milimetrskim topom S-60 je večcevni bojni modul z daljinskim upravljanjem, ki je v osnovi namenjen obrambi pomembnih nepremičnih ciljev pred kopenskimi ali zračnimi napadi.

Modul tehta 5 ton in je nameščen na štiri hidravlične opornike. Lahko se prilagodi konkretnemu okolju kot pravi pajek, le da je tale pajek malo bolj visokotehnološki. Kljub visokim tehnologijam pa si je »Puščavski pajek« za orožje izbral kar stari dobri sovjetski top, pišejo pri kitajskem časopisu.

S-60 ima domet do šest tisoč metrov, strelja lahko 120-krat na minuto, izstrelek pa izleti iz cevi s hitrostjo 1000 m/s, poleg tega sistem odlikujejo dobre balistične lastnosti, visoka natančnost in določena sposobnost delovanja ne glede na vremenske pogoje.

Po navedbah Global Timesa ima prekaljeni S-60 domet do šest tisoč metrov, strelja lahko 120-krat na minuto, izstrelek pa izleti iz cevi s hitrostjo 1000 m/s, poleg tega sistem odlikujejo dobre balistične lastnosti, visoka natančnost in določena sposobnost delovanja ne glede na vremenske pogoje.

Toda tudi te lastnosti S-60 ne zadoščajo za potrebe sodobnih bojišč, opozarjajo kitajski pisci. V topovsko cev je mogoče naložiti le štiri izstrelke naenkrat, kar je potrebno narediti ročno, zato ni mogoče neprekinjeno streljanje ...

Nadaljevanje članka si lahko preberete na: RUSSIA BEYOND

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek