REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Spiegel: Nemške havbice ne prenesejo teže vojne v Ukrajini, eno že »kanibalizirali« za popravila ostalih

Spiegel: Nemške havbice ne prenesejo teže vojne v Ukrajini, eno že »kanibalizirali« za popravila ostalihPzH 2000. Vir: YouTube, posnetek zaslona

Orožje, dobavljeno iz Nemčije, naj bi se hitro kvarilo, rezervnih delov pa ni dovolj, da bi krhki topovi lahko še naprej streljali.

Nemške topniške samohodne havbice Panzerhaubitze 2000 – topovi, ki streljajo v »loku« in na večje razdalje - ne zdržijo težkih bojev v Ukrajini, Berlin pa ni nabavil dovolj rezervnih delov, da bi topovi delovali, poroča nemška revija Der Spiegel.

Nemčija je Ukrajini poslala 14 svojih najsodobnejših samovoznih in oklepljenih havbic Panzerhaubitze (PzH) 2000, a so se težave pojavile takoj, ko so prišle na bojišče.

Cevi so se jim zaradi intenzivne uporabe hitro obrabile, orožje pa je pričelo prikazovati sporočila o napakah že julija.

Orožje, dobavljeno iz Berlina, naj bi se hitro kvarilo, rezervnih delov pa ni dovolj, da bi krhki topovi lahko še naprej streljali.

Šest so jih nedavno poslali v Litvo na popravilo, je v petek poročal nemški časnik.

Od teh se jih bo le pet vrnilo na bojišče.

Niti nemška vojska niti njena orožarska industrija nista mogli zagotoviti potrebnih rezervnih delov za popravilo vseh havbic, piše Spiegel in pojasnjuje, da so morali tehniki »kanibalizirati« eno od njih (vzeti njene dele), da bi z deli ene popravili druge.

Vlada kanclerja Olafa Scholza se tega pomanjkanja delov tega hitro pokvarljivega orožja zaveda od poznega poletja, ko jo je vojska opozorila, naj naroči »obsežne pakete rezervnih delov«, trdi Der Spiegel.

Takšno naročilo pa očitno ni bilo oddano in pomanjkanje delov je oviralo načrte Berlina, da na Slovaškem postavi servisno središče.

Po načrtih iz septembra in napovedi nemške obrambne ministrice Christine Lambrecht v začetku tega tedna naj bi omenjeno središče za popravila vzdrževalo havbice in sisteme protizračne obrambe, ki jih je v Ukrajino poslal Berlin.

Nemški vojaški uradniki ocenjujejo, da Ukrajina izstreli kar 300 izstrelkov iz vsake PzH 2000 na dan.

Der Spiegel je v julijskem (prvem) članku o okvarjenem orožju opozoril, da se 100 granat na dan po nemških standardih šteje za visoko intenzivno uporabo in da je bila ukrajinska vojska zaradi pomanjkanja streliva celo prisiljena, da za havbice uporablja nezdružljivo strelivo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek