REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Spiegel: Nemčija namenja dodatna sredstva za Ukrajino, od kod pa denar?

Spiegel: Nemčija namenja dodatna sredstva za Ukrajino, od kod pa denar?Nemška vlada bo namenila dodatnih šest milijard evrov za oborožitev Kijeva in polnjenje izčrpanih rezerv Bundeswehra, poroča nemški časnik, ki se sklicuje na interni dokument nemškega ministrstva za finance. Vir: Posnetek zaslona, X

Nemška vlada dodaja še šest milijard evrov že dodeljenim sredstvom za Ukrajino, je izvedel Spiegel, ki se sklicuje na interni dokument ministrstva za finance, v katerega je imela vpogled.

Nemški časnik ugotavlja, da najnovejši predlog zajema zahtevo Kijeva po 5,2 milijarde evrov, s katerimi bi financirali zračno obrambo, vojaško urjenje itd.

Pred tem je nemška vlada pod taktirko kanclerja Olafa Scholza Kijevu namenila štiri milijarde evrov, medtem ko novi dokument ministrstva za finance, ki bo podlaga za končne razprave zvezne vlade s proračunskim odborom Bundestaga o skupnem proračunu za leto 2024, predlaga dodatne štiri milijarde evrov v gotovini ter dve milijardi v t. i. alokacije za obveznosti.

Minister Christian Lindner v dokumentu poudarja, da bo ta denar služil »nadaljnji podpori Ukrajini«, a tudi »dopolnitvi materiala Bundeswehra, ki je bil dan Ukrajini«.

»Od kod pa prihaja dodaten denar?« se po konkretnem viru financiranja nadaljnje ukrajinske vojne sprašuje nemški časnik.

»Spiegel« poudarja, da se pomoč Ukrajini ne izplačuje iz rednega proračuna ministrstva za obrambo, temveč iz posebne »malhe« brez jasne resorne dodelitve.

Dodaja, da dokument nemškega ministrstva za finance ne razkriva, od kod se je nabralo za štiri milijarde evrov gotovine.

Nekatera poročila, navaja nemški časnik, poudarjajo, da bi denar lahko prišel iz neporabljenih sredstev za begunce; del naj bi se pokril z zadolževanjem, govori pa se tudi o črpanju sredstev Evropske unije.

Dve dodatni milijardi pomenita obveznosti, ki bodo zapadle pozneje.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek