REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šokantno poročilo ukrajinskega generalštaba: 191.000 mrtvih in ranjenih vojakov, zmanjkuje opreme, morala pa …

Šokantno poročilo ukrajinskega generalštaba: 191.000 mrtvih in ranjenih vojakov, zmanjkuje opreme, morala pa …Poročilo generalštaba ukrajinskih oboroženih sil ne obeta nič dobrega. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Na spletu se je pojavilo poročilo generalštaba ukrajinskih oboroženih sil, ki je videti precej avtentično.

Podatki v njem, predvsem glede izgub se skladaju z nekaterimi drugimi, ki so jih že podali tudi tuji eksperti, predvsem polkovnik Markus Reisner iz avstrijske vojaške akademije na Dunaju.

Polkovnik Reissner je takšen razvoj dogodkov napovedoval že v začetku julija - v videu (na koncu besedila) ob sedmi minuti in deset sekund pojasnjuje, kako so se ukrajinske sile zaradi izrabe in izgub dejansko skrčile v primerjavi z ruskimi.

»Ne vem, ali so naše zahodne družbe pripravljene prepoznati resnost situacije,« opozarja na klavrno stanje na ukrajinski strani fronte polkovnik Reisner.

Njegovo uglajeno dunajsko narečje izjavo nekoliko omili. Kljub temu je sporočilo jasno: Zahod se zavaja. Ruske vojaške razmere v Ukrajini niso niti približno tako slabe, kot se pogosto namiguje.

In zima bo pokazala, kakšna je gospodarska odpornost Zahoda. Markus Reisner je sicer vodja oddelka za raziskave in razvoj Terezijanske vojaške akademije v Dunajskem Novem mestu. Že 20 let je vojaški častnik. Naloge na tujem so ga vodile v Afganistan, Mali, Kosovo, Bosno in Hercegovino ter Čad. Je tudi doktor zgodovine, pravnik in specialist za brezpilotne oborožitvene sisteme in umetno inteligenco.

Ekspert iz avstrijske vojaške akademije na Dunaju je v svojih analizah prepričljivo dokazal, kako se na bojišču dogaja nekaj, kar je bilo doslej nepredstavljivo: vojska Ruske federacije je napadla ukrajinsko kot komajda nekoliko bolj številčna, a je zaradi velikih izgub ukrajinskih sil sedaj razmerje tako, da je vse bolj v korist ruskih sil.

Dogaja se nekaj, kar je bilo doslej nepredstavljivo: vojska Ruske federacije je napadla ukrajinsko kot manj številčna, a je zaradi velikih izgub ukrajinskih sil sedaj razmerje tako, da je vse bolj v korist ruskih sil.

Počasi, a zagotovo drsi proti razmerju 2:1 v korist ruskih enot proti ukrajinskim.

Reissner pojasnjuje, da je bilo na začetku bitke za Donbas aprila razmerje sil 93 ruskih bataljonskih skupin (BTG) proti 81 ukrajinskim ekvivalentom BTG.

26. junija pa je bilo razmerje sil 108 ruskih BTG proti 60 ekvivalentom ukrajinskega bataljona.

Rusija je tako povečala velikost svojih angažiranih sil, medtem ko je ukrajinska stran izgubila 25 odstotkov svojih zmogljivosti.

Razmerje sil Ukrajine in Rusije
Razmerje sil Ukrajine in Rusije. Vir: Zajem zaslona

Tako je bilo po podatkih avstrijske vojske razmerje sil na začetku ruske 'posebne vojaške operacije' 1,15 proti 1, 26. junija pa 1 proti 1,8.

In sedaj je zato zagotovo že okoli 1:2 - točno tako, kot piše v poročilu, ki je v tem delu najbrž zagotovo točno. In to kljub že sedmemu valu mobilizacije v Ukrajini.

Na svojem kanalu je podatke iz poročila generalštaba ukrajinskih oboroženih sil objavil tudi nekdanji inšpektor OZN in član štaba ameriške vojske iz časa zalivske vojne Scott Ritter. 

Ritter povzema tudi glavne poudarke poročila generalštaba ukrajinskih oboroženih sil. To navaja, da so:

Zmanjkuje opreme, ki jo je dostavil Zahod.

- enote oboroženih sil ukrajinske vojske (AFU) samo 43-48 odstotkov popolnjene;

- so zdravstveni delavci na skrajni meji svojih moči: težke ranjence že transportirajo v Evropo;

- osebno orožje in neprebojni jopiči niso dovolj;

- je bilo ubitih ali ranjenih doslej okoli 191 tisoč ukrajinskih vojakov;

- za havbice M777 ni dovolj hidravlike in tekočega dušika;

Nikomur ni mar za pogrešane - statistike o njih ni.

- nikomur ni mar za pogrešane - statistike o njih ni;

- zmanjkuje opreme, ki jo je dostavil Zahod;

- z zahodnim orožjem upravljajo amaterji, saj ni usposobljenih strokovnjakov;

- orožja ni mogoče popraviti na kraju samem zaradi pomanjkanja rezervnih delov in strokovnjakov - vse se pošilja na Poljsko;

– moralno in psihološko stanje ukrajinske vojske je tako rekoč na ničli: tudi spodbudne kampanje na družbenih omrežjih in koncerti ne pomagajo.

Scott Ritter poudarja, da so, »sodeč po razkritih informacijah, oborožene sile Ukrajine v obžalovanja vrednem stanju.«

Nato sklene, da »ne bodo več dolgo vzdržale.«

Delite članek