REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Smo bližje jedrski vojni: »Kdo pravi, da bo Ukrajina čez dve leti sploh še obstajala na svetovnem zemljevidu?«

Smo bližje jedrski vojni: »Kdo pravi, da bo Ukrajina čez dve leti sploh še obstajala na svetovnem zemljevidu?«Putin in Medvedjev: Kako bo Ukrajina videti v bližnji prihodnosti..... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Dmitrij Medvedjev, nekdanji predsednik Rusije, dolgoletni zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina in namestnik predsednika ruskega sveta za nacionalno varnost, je včeraj na svojem »Telegram« kanalu objavil sporočilo, ki omogoča vpogled v to, kaj se trenutno plete po glavi odločevalcev v visokih ruskih političnih krogih glede razmer v Ukrajini.

Medvedjev se je v sporočilu začudil nad ukrajinsko zahtevo, da bi tekom prihajajoče zime prejela plin z možnostjo odloga plačil za dve leti.

»Videl sem sporočilo, da želi Ukrajina od svojih tujih lastnikov dobiti utekočinjen zemeljski plin z možnostjo dveletnega odloga plačila za dobavljeno. V nasprotnem primeru bo naslednjo zimo preprosto zmrznila. Imam le eno vprašanje: Kdo je rekel, da bo Ukrajina čez dve leti sploh še obstajala na svetovnem zemljevidu? Čeprav Američanom očitno ni več mar - toliko so vložili v protiruski projekt, da je vse ostalo zanje malenkost ... «, je sarkastično sklenil Medvedjev.

Nato so uporabniki družbenih omrežij ob pripombi, da je Medvedjev pretiraval, objavili zemljevid, ki kaže, kako se je večalo ukrajinsko ozemlje na račun ruskega.

Hkrati pa še enega, ki predvideva, kako bo Ukrajina videti v bližnji prihodnosti (tvita zgoraj)...

Medvedjev je pa le dan prej ob sporočilu »čaka se naslednji paket sankcij« priložil sliko mačke, ki veselo poležuje.

»Čaka se naslednji paket sankcij.« Vir: Posnetek zaslona, Telegram

To še zdaleč ni prvič, da Medvedjev provocira s svojimi objavami. Pred tednom dni je na Telegramu objavil kriptično sporočilo.

»Pogosto me sprašujejo, zakaj so moje objave v Telegramu tako brutalne. Odgovor je, da jih sovražim. So prasci in izmečki. Rusiji, nam, hočejo smrt. Dokler sem živ, bom naredil vse, da izginejo,« je napisal Medvedjev.

Teden dni prej je ocenil, da se možnosti za politično rešitev konflikta v Ukrajini zmanjšujejo pod vplivom Washingtona in Bruslja ter da bi morala Rusija obstreljevati centre odločanja v primeru, če bi Kijev uporabil večcevne raketomete, ki jih je dobil od ZDA za napad na objekte na ozemlju Rusije.

Sporočilo Medvedjeva v katerem je postavil pod vprašaj obstoj Ukrajine. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Opozoril je še, da bi Moskva lahko ciljala na zahodna mesta, če bo Ukrajina uporabila ameriške raketne sisteme za izvajanje napadov na rusko ozemlje.

Washington je že prej napovedal, da v Ukrajino pošilja zelo mobilne topniške raketne sisteme M142, ki bodo več kot podvojili doseg topništva njene vojske.

Režim v Kijevu je medtem zagrozil, da bo to orožje uporabil za napad na most, ki povezuje celinsko Rusijo s Krimom in je najdaljši v Evropi.

Da si je sedanji ameriški predsednik Joe Biden vojno z Rusijo srčno želel in snoval že pred četrt stoletja - tedaj kot senator iz zvezne države Delaware in član zunanjepolitičnega odbora, ki mu je nekaj let tudi predsedoval -, pa kaže video posnetek zgoraj.

Prav Biden je bili med tistimi jastrebi v visoki ameriški politiki, ki se je zavzemal za širitev Nata na področje nekdanjih sovjetskih republik.

Prav Biden je bil torej med tistimi jastrebi v visoki ameriški politiki, ki so se zavzemali za širitev Nata na področje nekdanjih sovjetskih republik.

Leta 1997 je Biden dejal, da želi s širitvijo NATO pakta izzvati »močno in sovražno reakcijo« Rusije.

»To je bilo pred Putinom, pred vojno na Kosovu. 25 let pozneje predseduje vroči posredniški vojni z Rusijo. Naloga opravljena. Naslednji korak: jedrska vojna,« je na Bidnovo desetletja dolgo slo po vojni z Rusijo opozoril eden od komentatorjev na družbenih omrežjih.

Kijevu je zagrozil, da bo ameriško orožje uporabil za napad na most, ki povezuje celinsko Rusijo s Krimom in je najdaljši v Evropi. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Da Biden ni osamljen v želji, da ZDA, Evropo in svet pahne v tretjo svetovno, tudi jedrsko vojno, pa kaže včerajšnja bojevita izjava upokojenega ameriškega generala Wesleyja Clarka.

Nekdanji vrhovni poveljnik zavezniških sil ZDA in Nata je NATO namreč pozval, »naj se neposredno vplete v vojno v Ukrajini.«

»Vojne (z Rusijo - op. avt.) ni več mogoče ustaviti!«, je prepričan Clark.

Gre za poveljnika Nata, ki so si ga v nekdanji ZRJ zapomnili po hinavščini in številnih neresnicah s katerimi je zagovarjal s strani Varnostnega sveta ZN nedovoljeno bombardiranje Srbije in Črne gore leta 1999.

Clark ni nikoli odgovarjal za številne smrti med civilisti (okoli 2.500), ki jih je tedaj cinično zagovarjal, češ da gre za kolateralno škodo.

Med njimi so bili številni otroci, tudi triletna Milica Rakić iz spalnega naselja v predmestju Beograda.

»Uradno razglasimo vpletenost zavezništva v konflikt in ukažemo Rusom, naj prenehajo z ognjem!«, zdaj zahteva razvpiti ameriški general.

In ravno na to je Medvedjev že maja opozoril, namreč da oskrba Ukrajine z orožjem z Zahoda povečuje verjetnost konflikta med Rusijo in NATO paktom, ki bi se lahko spremenil v jedrsko vojno.

Kremelj pripomb Medvedjeva ni neposredno komentiral.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov je na novinarsko vprašanje o tem odvrnil le, da v Moskvi vedo, da ima Ukrajina velike težave.

Po besedah Peskova Ukrajina še naprej noče zajeziti neonacistov v lastnih vrstah.

Delite članek